• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

17.12.2019

12:49

UST PREDLAŽE: 17 decembar - DAN SEĆANJA NA ŽRTVE PRAVOSUDNE REFORME!

Društvo

UST PREDLAŽE: 17 decembar - DAN SEĆANJA NA ŽRTVE PRAVOSUDNE REFORME!

Podeli vest

Udruženje sudija i tužilaca predlaže da se 17.i decembar ubuduće obeležava kao Dan sećanja na žrtve pravosudne reforme, kao opomenu na sramni reizbor u pravosuđu koji je politička elita sprovela 2009.godine

UST smatra da ovaj datum treba da ostane kao opomena da se za nezavisnost i samostalnost sudije i tužioci moraju boriti svakog dana u sudnicama i kroz strukovna udruženja, budući da garancije nezavisnosti i samostalnosti ne znače ništa ako ih sami ne cenimo i čuvamo kao osnov i svrhu postojanja. 

UST se na ovaj dan priseća svojih kolega koji su pod naletom politike neustavno i nezakonito završili na ulici, poniženi, posramljeni i obeleženi voljom onih koji su hteli sudstvo u svojim kandžama, pričinjavajući građanima Republike Srbije štetu od 90 miliona evra. UST se priseća i onih koji su taj slom vladavine prava i masakr svojih kolega iskoristili da napreduju mimo svih osnova i pravila, koji su u međuvremenu postali pravosudna elita i dan danas drže svoje pozicije i pseudo-političke besede, glumeći borce za vladavinu prava i trpajući u svoje džepove novac iz projekata. Takvim kolegama UST danas jasno i glasno poručuje da ih se seća, da će nastaviti da se seća i njih i nultih saziva DVT i VSS, da se seća saziva VSS i DVT koji su one koji su sproveli reizbor kasnije nagrađivali, da se seća onih koji danas pričaju zato što su onda uplašeno ćutali i poručuje im da nikada nećemo dozvoliti da zaborave šta su radili i da će se postarati da njihova sramota živi doveka! 

UST to duguje onima koji više nisu sa nama, onima koji su oterani iz pravosuđa, onima koji nisu podneli nepravdu, svim brilijantnim pravnim umovima koji su u reizboru izgubljeni i sjajnim karijerama koje su prekinute, ali i kolegama koji su danas prinuđeni da slušaju najveće dobitnike reizbora kako pričaju, tvituju i bloguju o vladavini prava, rukovode pravosuđem i bez srama i sasvim neiskreno kritikuju reizbor koji ih je na te pozicije i doveo. UST to duguje i građanima Republike Srbije, koji i danas trpe posledice toga što je 800 sudija i tužilaca u danu prestalo da postoji u pravosudnom sistemu, čime se stvorio zaostatak u postupanju koji ni dan danas ne može da se nadoknadi, zbog čega i danas suđenja traju nedopustivo dugo i predmeti zastarevaju.

Saopštenje su potpisali Ivana Josifović, predsednik UO UST i Nenad Stefanović, predsednik Udruženje sudija i tužilaca.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija