• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.K.

18.12.2019

18:42

OTKRIVENA SPOMEN-PLOČA NAĐ BELI! Počast hrabrom profesoru fizičkog vaspitanja iz Novog Sada

Društvo

OTKRIVENA SPOMEN-PLOČA NAĐ BELI! Počast hrabrom profesoru fizičkog vaspitanja iz Novog Sada

Podeli vest

Spomen-ploča Nađ Beli, nekadašnjem profesoru fizičkog vaspitanja u Elektrotehničkoj školi "Mihajlo Pupin", otkrivena je danas na zgradi ove srednješkole u Novom Sadu

Bela je poginuo kao pripadnik JNA 1992. godine, a počast su mu odali i pipadnici Vojske Srbije, kao i sadašnji i bivši učenici i profesori te škole. 

Predsednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušić je posebno istakao da su odbornici odluku o postavljanju spomen - ploče doneli jednoglasno, bez ijednog glasa protiv i bez ijednog uzdržanog glasa.

- To je samo dokaz da u Novom Sadu svi imamo osećaj za pojedinačne žrtve kada je u pitanju domovina. Danas se sećamo Nađ Bele i znamo koliki bol svih ovih godina ima njegova porodica - rekao je  Jelušić.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević kazao je da osećanjem dužnosti pokazujemo da nismo zaboravili one koji su sebe žrtvovali za vrednosti koje i danas ne blede.

Foto: S. K.

- Nađ Bela nas je ujedinio kao odbornike, kulturne delatnike, profesore i kao ljude koji nisu zagledani samo u smisao determinisan našom žrtvom u velikim idejama nego, pre svega, inspiriše nas da budemo dobri, plemeniti i uvek spremni da u izazovu pokažemo vrline - kazao je Milošević. 

Inicijativa za postavljanje spomen-ploču potekla je od Društva nastavnika fizičkog vaspitanja  i Organizacije rezervnih vojnih starešina Novog Sada, a predsednica Društva nastavnika fizičkog vaspitanja Helena Vinaji Tarabić istakal je da je Nađ Bela svoj radni vek proveo u školi odgajajući generacije mladih, vaspitao ih i starao o životu i duhovnom vaspitanju.

Završena izrada mozaika oltara i centralnog dela Hrama Svetog Save u Beogradu

- Vodeći se načelima koje svi poštujemo, da smo mladima učitelji i vaspitni uzori, kolega Nađ održao je i najveću lekciju, položivši život za državu. Nadamo se da će ova spomen-ploča bar na trenutak utešiti njegovu porodicu, a sve nas nadahnuti i opominjati da je rat najstrašnija ljudska tvorevina, a život svakog čoveka neprocenjiv - poručila je Vinaji Tarabić.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija