• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

22.12.2019

09:52

ULTRAZVUK STOMAKA, TUMOR MARKERI, BEZ UPUTA I KNJIŽICE! Nastaljva se akcija besplatnih preventivnih pregleda

Društvo

ULTRAZVUK STOMAKA, TUMOR MARKERI, BEZ UPUTA I KNJIŽICE! Nastaljva se akcija besplatnih preventivnih pregleda

Podeli vest

U više od 200 zdravstvenih ustanova širom Srbije građani danas mogu da obave besplatne preventivne preglede bez uputa lekara i overene zdravstvene knjizice

Za prve pacijente vrata domova zdravlja, opštih bolnica, kliničkih centara, otvorena su u osam sati. Građani mogu da urade ultrazvučni pregled stomaka, kardiološke preglede, odnosno izmere pritisak i urade EKG, kao i tumor markere.

Guzva u KBC Zvezdara bila je već od ranog jutra. Direktor te zdravstvene ustanove Petar Svorcan kaže da su građani veoma zainteresovani za besplatne preventivne preglede.

- Otvoreni smo od 8.00 do 16 sati za građane i mogu da dođu tokom celog dana. Obično se u proseku u našoj bolnici pregleda 400 do 500 građana i obavi se oko 1.400 do 1.500 pregleda - rekao je Svorcan za Tanjug.

On je podsetio na značaj preventivnih pregleda i da ukoliko se bolest otkrije u početnoj fazi, može lakše da se leči, a i izlečenje je brže i uspešnije.


KBC Zvezdara od prvog dana učestvuje u akciji preventivnih pregleda.

Boginja Cvetković redovno dolazi na preventivne preglede jer, kako kaže, sve može da uradi za jedan dan i na jednom mestu.

- Daj Bože da sam zdrava, to mi je važno da znam da rasteretim misli. Ovako brže stignem da obavim pregled nego da idem redovnim putem. Mnogo mi ovo znači - kaže Boginja za Tanjug.

Milutin Maraš kaže da ima problem s desnim bubregom, pa mu preventivni pregledi dobro dođu i da se prekontroliše zbog svoje bolesti.

- Ovo je mnogo dobro. Za jedan dan zavrsim sve sto mi treba, blizu mi je kuće - kaže Milutin.

U Srbiji je do sada urađeno više od 350.000 pregleda, a kod nekoliko hiljada građana je bolest otkrivena u početnoj fazi, maligne ili kardiovaskularne bolesti.

Pregledi će se nastaviti i naredne godine.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija