• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. Stamenković

09.01.2020

21:15

GAS U SRBIJU STIŽE DO SEPTEMBRA! PUNIM GASOM NAPRED! VUČIĆ, PUTIN I ERDOGAN PUSTILI GASOVOD "TURSKI TOK"

Društvo

GAS U SRBIJU STIŽE DO SEPTEMBRA! PUNIM GASOM NAPRED! VUČIĆ, PUTIN I ERDOGAN PUSTILI GASOVOD "TURSKI TOK"

Podeli vest

Očekuje se da Bugarska svoj deo gasovoda završi do maja, kako bi gas u Srbiju stigao već do septembra * Srbija će godišnje zarađivati 75 miliona evra od tranzita gasa ka zemljama Evropske unije

Spajanjem poslednje cevi i odvrtanjem ventila predsednici Turske, Rusije i Srbije Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim zvanično su juče pustili u rad gasovod "Turski tok" (pogledajte infografiku).

Predsednik Vučić je na jučerašnjoj ceremoniji otvaranja najavio da bi srpski i bugarski gasovod mogli da se povežu najkasnije do septembra. Kada bude pušten u rad, Srbija će godišnje zarađivati 75 miliona evra od tranzita gasa ka zemljama Evropske unije.

Gasom do investicija

- Bez gasa nema industrije, "Železare", nijednog od velikih proizvođača... Sve nemačke kompanije su došle, a mnoge druge strane firme ne bi da nemamo uredno snabdevanje gasom. Izgradnja gasovoda dugog 403 kilometra kroz našu zemlju, a kasnije i izgradnja sekundarnog gasovoda, kako bi gas doveli u Vladičin Han, Ljuboviju, Bajinu Baštu i druga mesta, od ogromnog je značaja za privlačenje investicija i napredak industrijske proizvodnje - kazao je Vučić.

On je najavio da će, kada Bugarska bude završila svoj deo gasovoda, krajem maja, sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim obići bugarski deo, koji je deo balkanskog toka, koji ide preko Bugarske do Srbije.
- Veliku stvar smo učinili ako budemo mogli da kompletnu količinu gasa od oko 13 milijardi kubnih metara obezbedimo da ide tranzitom kroz Srbiju. To bi značilo da za sedam do osam godina vratimo sve uložene pare. To nije realno, ali za 10 do 12 godina biće kao da ni dinara nismo uložili u gasovod - poručio je on.

Kazao je da je ponosan na poštovanje koje su predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsednik Rusije Vladimir Putin i bugarski premijer Borisov pokazali prema Srbiji na svečanosti u Istanbulu.

NAKON POSETE TURSKOJ PREDSEDNIK VUČIĆ PORUČIO: Srećan sam i ponosan što sam predstavljao Srbiju! (FOTO)

Foto: Informer

Zarada od taksa

Juče su trojica predsednika u rad pustila deonicu gasovoda od ruskog grada Anape do turskog mesta Kijikoj, koji je položen na dno Crnog mora.

Eusija je gradila "Turski tok" sa dva cevovoda, a ukupan kapacitet je oko 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvi krak gasovoda je namenjen snabdevanju samo Turske, dok drugi krak gasovoda ide od Turske kroz Bugarsku preko Srbije, a zatim dalje do Mađarske. U planu je da se nastavi prema Slovačkoj i Austriji.

U našoj zemlji je završeno polaganje cevi gasovoda u dužini od 403 kilometra, a ostalo je da se završe merne stanice i velika kompresorska stanica u okolini Žabara, koja treba da obezbedi punu funkciju gasovoda.

Ekonomista Ljubomir Madžar ističe da je izgradnja "Turskog toka" odlična vest za srpsku ekonomiju, jer je ovo projekat koji će Srbiji doneti veliku zaradu.
- Ovaj projekat za našu zemlju znači povećanje energetske bezbednosti, ali i ekonomsku dobit zbog smanjenja troškova transporta gasa jer će on sada prolaziti kroz Srbiju. Na sve to dobićemo i ogromnu novčanu naknadu zbog taksa - kaže Madžar i dodaje da će i domaćinstva imati korist od toga.

BROJKE

* 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje biće kapacitet kraka kroz Bugarsku i Srbiju
* 250.000 domaćinstava u Srbiji će se snabdevati gasom iz Turskog toka
* 2 milijarde kubika je godišnja potrošnja gasa u Srbiji
* 403 kilometra dugačka je trasa "Turskog toka" kroz Srbiju
* 1,7 milijardi evra koštala je izgradnja gasovoda kroz Srbiju
* 75 miliona evra biće prihod od tranzita gasa preko Srbije za EU

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija