• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.01.2020

21:03

SKANDALOZNI "VELIKI PROJEKAT" USTAŠKOG REŽIMA I MEDIJA! Hrvati posle Tesle otimaju Andrića, Šantića i Ruđera Boškovića!

Društvo

SKANDALOZNI "VELIKI PROJEKAT" USTAŠKOG REŽIMA I MEDIJA! Hrvati posle Tesle otimaju Andrića, Šantića i Ruđera Boškovića!

Podeli vest

U "Večernjem listu" u tekstu pod nazivom "12 Hrvata koji su menjali svet", pored srpskih velikana, kao najveće Hrvate ubrajaju i Marka Pola i Svetog Jeronima. Na spisku nema pravih Hrvata Josipa Broza Tita, Ante Pavelića ni Andrije Artukovića

Hrvati, posle Nikole Tesle, od Srba otimaju i Ruđera Boškovića, Ivu Andrića i Aleksu Šantića! Iako su se ovi velikani celog života deklarisali kao Srbi, hrvatski mediji su ih bez srama prisvojili i predstavili kao svoje najveće naučnike i pisce. Samo zato što su rođeni na tlu današnje Hrvatske ili kako kažu u "hrvatskoj dijaspori", misleći na Mostar, rodno mesto pesnika Alekse Šantića. Pa tako, pored pomenutih Srba, kao najveće Hrvate izdvojili su čak i Marka Pola, rođenog u Veneciji (Mletačka republika), zatim Svetog Jeronima, Rimljanina rođenog u tadašnjoj rimskoj provinciji Dalmaciji. Običnog čitaoca iznenađuje ogromna greška da među dvanaestoricom nema cara Dioklecijana, koji se šetao splitskom rivom, ali ni Josipa Broza Tita, Andrije Artukovića ili Ante Pavelića, osvedočenih Hrvata.

Skandalozni "veliki projekat" osvanuo je prvog dana 2020. u hrvatskom "Večernjem listu", u tekstu pod nazivom "12 Hrvata koji su menjali svet". I ne čudi što je projekat tempiran istog dana kada je Hrvatska započela šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom, sve sa željom da se predstave kao zemlja koja je mnogo dala Evropi i svetu.

Foto: Privatna arhiva

Sve same laži

Kako "Večernjak" najavljuje, sve do 30. juna, svakodnevno će objavljivati tekstove o srpskim velikanima kao velikim Hrvatima. U prvom nastavku koji je objavljen ove nedelje pišu o naučniku Ruđeru Bošković, ne otkrivajući njegovo poreklo - da mu je otac Srbin iz sela Orahova u Popovom Polju.

"12 Hrvata koji su menjali svet" po izboru "Večernjeg lista"

- Ruđer Bošković
- Faust Vrančić
- Sveti Jeronim
- Nikola Tesla
- Andrija Štampar
- Ivana Brlić-Mažuranić
- Andrija Mohorovičić
- Ivo Andrić
- Julije Klović
- Marko Marulić
- Ivan Meštrović
- Marko Polo

 

Pomenuti medij je izdao i specijalno izdanje na 132 strane koje se bavi Ivom Andrićem, kao najvećem hrvatskom piscu, iako je ovom nobelovcu iz Travnika majka Srpkinja i ceo život se deklarisao kao Srbin i Jugosloven. Dokle ide hrvatsko ludilo najbolje svedoči i to da su pod poznate Hrvate podveli i čuvenog Marka Pola, rodom iz Venecije, što bi bilo ravno tome da mi kažemo da su 17 rimskih imperatora bili Srbi (!?) samo zato što su rođeni ili živeli na teritoriji sadašnje Srbije.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je ponašanje Hrvata u potpunosti šizofreno, jer "otimaju" čuvene naučnike i pisce od naroda koji najviše mrze.

- Ne treba zaboraviti da je svojatanje srpskih naučnika, pisaca i drugih velikana deo hrvatskog velikodržavnog projekta. Pa, još je Ante Starčević pisao da su i Nemanjići Hrvati i da se Hrvatska prostire od Makedonije do Slovenije. To vam govori koliko su oni duboko frustrirani i koliko veliku krizu identiteta imaju. U svemu tome su dodatno licemerni, pa su u stanju da mrze sve Srbe, a svojataju srpske velikane, da se trude da zatru pravoslavlje u Hrvatskoj, a onda pravoslavce predstavljaju kao svoje naučnike i pisce. Mislim da će im se ceo svet smejati zbog toga što rade - rekao je Anđelković, i dodao da to ima veze i s tim što Hrvatska od 1. januara predsedava Evropskom unijom.

Foto: Privatna arhiva

- Mnogi u Evropskoj uniji ne znaju baš detaljno stvari na ovim prostorima. Znaju da je neko sa Balkana ili iz bivše Jugoslavije, ali ne i odakle tačno. To sada Hrvati, za šest meseci koliko će predsedavati EU, pokušavaju da iskoriste i da sve naše što vredi predstave kao svoje. Verujem da im to neće poći za rukom, a ni mi to ne bismo smeli da dozvolimo - jasan je naš sagovornik.

Genocidna prošlost

Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, kaže da je sve ovo posledica toga što se Hrvatska nije suočila sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću.

- U Hrvatskoj vlada atmosfera mržnje prema svemu što je srpsko, ali sa druge strane imaju tendenciju da krivotvore istoriju, da otimaju srpske naučnike i pretvaraju ih u Hrvate. Međutim, to nije ništa novo. U Hrvatskoj to traje više od jednog veka. Ono što je važno jeste da naše institucije moraju osuditi pokušaj otimanja istorije - smatra Linta.

Foto: Privatna arhiva

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", navodi za Informer da Hrvati uzimaju srpske velikane samo zato što su rođeni ili su živeli na području današnje Hrvatske.

Ustaše ubile 90 članova porodice Tesla

Miroslav Zdravković, koji godinama proučava podatke o popisima stanovništva na prostoru sadašnje Hrvatske, kaže da su tokom Drugog svetskog rata ustaše ubile čak 90 članova porodice Tesla na području Dvora, Bihaća, Klise..., što znači da je reč o Srbima.

- Ubijene su Tesle iz raznih krajeva Hrvatske i BiH. Otac Nikole Tesle službovao je u Smiljanu, a Nikola i ostali deo porodice su se iselili. Pošto je u Smiljanu učinjeno najmonstruoznije istrebljenje, 550 od ukupno 600 Srba, iseljavanje iz Smiljana je bio pametan i dalekovid izbor. Memorijalni centar "Nikola Tesla" u Smiljanu nalazi se na četiri kilometra vazdušno od Jadovna, najstrašnijeg mesta za masovno istrebljenje Srba koje je italijanske oficire užasnulo toliko da su zabranili likvidacije, a Hrvati su preostale Srbe iz Gospića transportovali u tada formirani logor u Jasenovcu.

- Kada je Tesla tamo rođen, nije bilo ni "H" od Hrvatske, on jednostavno nije rođen u toj državi, ali oni ga po tome gde je rođen svojataju. To isto rade i sa Ruđerom Boškovićem, dok Ivu Andrića smatraju Hrvatom jer mu je otac bio Hrvat. Oni su vrlo pragmatični, kada im neko odgovara onda je njihov, ali im zato nije smetalo da mu ustaše pale kuću, da ubijaju Tesle i u Drugom svetskom ratu i u ovom poslednjem, kao ni da sruše Teslin spomenik u Gospiću - objašnjava Štrbac.

Foto: Privatna arhiva

Gde su čakavci

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je za naš list da su Hrvati svesni da su pokatoličeni Srbi i da su nastali od Srba i da zbog toga naše velikane predstavljaju kao svoje.

- Oni to rade jer nemaju svoje naučnike i istaknute ljude, pa onda veštački svojataju Srbe katolike, a sada su tako počeli i Srbe pravoslavce. Razlog za to je što su svi današnji Hrvati svesni da su oni, zapravo, pokatoličeni Srbi i da su postali od Srba. Pravi Hrvati su čakavci koji su nažalost nestali za vreme turske vladavine i sada ih ima samo još malo na nekim dalmatinskim ostrvima, u delu Mađarske, jednom mestu u Austriji i u dva italijanska sela. I oni su bili fini ljudi i nisu mrzeli Srbe - rekao je Šešelj, i dodao:

- Što se tiče ovog sada njihovog spiska "Hrvata koji su promenili svet" tu je i više nego jasno da su svi Srbi. I Tesla, i Ruđer Bošković, kome je otac Srbin iz sela Orahova u Popovom Polju, a majka Italijanka, i Ivo Andrić iz Travnika kome je majka bila Srpkinja, a on Srbin katolik, i Aleksa Šantić iz Mostara kome su i roditelji i on sam Srbi pravoslavci... Tako da tu nema nikakvih nedoumica, pogotovo što su se svi ovi velikani jasno deklarisali kao Srbi.

Foto: Privatna arhiva

Andrić: "Zagreb je najbedniji, crvotočni, alkoholični grad"

Sam Ivo Andrić o Hrvatskoj, a posebno o Zagrebu nije imao lepo mišljenje. Andrić se u Zagrebu oseća skučeno, o čemu vrlo otvoreno i ne baš diplomatski piše i prijatelju Vojmiru Durbešiću krajem 1912. i početkom 1913. godine. U tim pismima su i ove rečenice: "Ko zna je li Hrvatska najmizernija zemlja u Evropi, ali ja znam, da je Zagreb najbednije mesto u Hrvatskoj, jer mi, mrki i ozbiljni sinovi s juga, ne može da nađemo smisla ovom crvotočnom i alkoholičnom gradu gde masna jela uspavljuju duh i gde vino oči vara. Ovde se za godinu dana postaje životinja - bestia zagrabiensis, a za dvije špijun. Ovo moje kristkindlsko raspoloženje ne ima se tumačiti 'onamo' da sam ljut jer sam gladan. O ne! I nakon tri para kranjskih kobasica i hrvatskog vina ja ostajem istog mišljenja", piše Andrić Durbešiću, kojeg ipak duhovito poučava da nakon njegove smrti nikako ne sme da štampa ovo pismo, jer mu onda Zagrepčani neće nikada podići spomenik. Andrić je bio dobar prorok. Pismo je štampano i Zagrepčani mu nikada nisu podigli spomenik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marcco

pre 4 godine

Po ovoj logici su trebali na spisak da stave i Šešelja...

Marcco

pre 4 godine

Ruđer Bošković je definitivno katolik, konvertit ali katolik. Uostalom, svi od desne obale Save do Jadranskog morasu ili Srbi ili konvertiti, ako nisu italijani.

polako

pre 4 godine

rimljani su ovede bili davno pre srba marko polo je rođen na korčuli u vreme kad su tamo već živeli hrvati, ali su jadrano vladali mlečani pa i poznati srbi rođeni za vreme turske okupacije su srbi a ne turci, zar ne ???

Miro

pre 4 godine

Zaboravili su Popa Djujica, bio je Hrvatski veliki cetnicki vojvoda, dok je Ban Jelacic rodjen na Petrovaradinu. Ne cudi me nista vise, nicega se ne stide.

ZIRCE

pre 4 godine

Vas pod hitno treba zabraniti da izlazite u javnost.Sve granice dobrog ukusa ste presli.Smece od tkzv novine.

Vera

pre 4 godine

A šta vi četnici imate sem laži i obmana i mitomaniju i krivoslavlje i medijske propagande i otrove?

Mili

pre 4 godine

Zamislite vi to šta bi bilo da su Kenijci napali Amerikance da je Obama njihov predsednik Amerike jer je poreklom iz Kenije pa čak je i bio u poseti svojoj rodbini u Keniji o čemu su pisali svi mediji...?

Smiljan

pre 4 godine

Pošto se snima holivudski film o Nikoli Tesli koji će se zvati Mad Scientists i dok Srbi teraju medijske propagande da je njihov Hrvati na svom Tesli već zarađuju milione jer su otvarili Memorilani centar Nikola Tesla i uredili njegovu kuću i cele Smiljane i Gospić sve gde je bio i živeo do svoje 18-te godine i eto već prve godine od otvaranja imali oko 100 000 posetioca a kad dođe film i kad se pročuje ma zarađivaće milione na njegovom imenu pošto su tako blizu mora i miliona turista iz celoga sveta… Pošto će Srbi snimati film o Jasenovcu eto već kreće osavremenjivanje Memorijalnog centra Jasenovc i uređenje spomenika Cvijet Jasenovca i uređuju se putevi i ide gradnja hotela i ugostiteljskih obekata jer treba turiste sa Jadranske obale voditi u Jasenovac kao turističku atrakciju pa kad Srbi krenu sa reklamom i filmovi pa imaće Jasenovac duplo veću zaradu od Aušvica kojeg u godinu dana poseti više turista nego celu Srbiju! Pošto toliko četnici i vojvode od 95g kukaju i kmeče za Jasenovac a ne za Karlobag i more eto bar da na kraju ima neke koristi od toga?

ALO

pre 4 godine

Marko Polo je iz Venecije ali su njegovi roditelji iz Korčule gde im je i kuća a to ne pišete a turisti iz celoga sveta to čuju i vide kuću i za Ruđera Bokovića ceo svet i nauka zna da je hrvatski naučnik a ima i na Mesecu svoj krater sa njegvim imenom a za Teslu koliki je Srbin po nacionalnosti još ne sme da se pokaže njegov dokument na kojem piše koje je nacionalnosti a turisti isto dolaze u Smiljane i vide čiji je...

ponosanS

pre 4 godine

Cela BiH, Dalmacija, Vojna krajina, Slavonija i Branja do 1918 godine bile su srpske zemlje koje su se zvale ,,krunske zemlje u sastavu Austrougarskog carstva. Austrugari nisu dozvljavali hrvatima cak ni da budu predsednici opstina u tim krunskim zemljama. Hercegovina je bila knezevina i kraljevina srpskih vladara kao i cela Dalmacija a otoci su bili Italijanski. Karadjordjevic je napravio brutalnu gresku, zlocin nad srpskim narodom ugadjajuci hrvatskim prohtevima nakon stvaranja SHS. Nasi politicari treba pred evropskim parlamentom da uloze zahtev za reviziju zakljucaka Banditerove komisije sa zahtevom da republike bivse SFRJ mogu zadrzati onoliko koliko su 1918 godine unele u zajednicku drzavu SHS. Takodje, zahtevati ostetu za 78 najprofitabilnijih fabrika koje je tito oteo Srbiji i izmestio u Sloveniju i Hrvatsku. Jednom ce morati i Srbi da traze povrat onog sto je vekovima bilo srpsko. Taj zahtev srpski narod treba da ulaze u sve medjunarodne institucije buduci da su AVNOJ-ske granice republika crtane bez prisustva srpskih delegata u Jajcu i ne mogu biti pravedne. Pa hrvatima i slovencima, muslimanima i svima koji nas zatiru dati onoliko koliko su uneli u SHS.

MilosObilic1389

pre 4 godine

Јад и беда духа данашњег Хрвата, је толика да само мржњом опстаје...Јер када би спознали праву ИСТИНУ о себи...извршили би колективно самоубиство...

Bane

pre 4 godine

Značajni hrvati: pavelić, stepinac, mile budak, kolinda i sl šljam.ti njihovi nazivi - malim slovima, naravno.

Dejan

pre 4 godine

Kad god pišete, treba posebno isticati da su njihovi potomci proterani 90tih u velikoj akciji oluja.

Zoran

pre 4 godine

Где је сада САНУ , када се обнавља сећање на славног српског историчара Милоша Милојевића пишу петицију да се забрани његово дело (140 чланова САНУ потписало), а сада нема их нигде. Ко су они и чије интересе заступају.

Dejan

pre 3 godine

poslije ovakvih naslova nije čudo da nas niko ne voli. Hrvatska je samostalna država, a ne ustaška država. Ako je ovo drugo onda smo i mi četnička država. Pozdrav

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija