• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.01.2020

09:31

DA LI JE VAMA OVO NORMALNO?! Srbija udvostručila uvoz hleba, vekne stižu iz Rumunije, Nemačke...

Društvo

DA LI JE VAMA OVO NORMALNO?! Srbija udvostručila uvoz hleba, vekne stižu iz Rumunije, Nemačke...

Podeli vest

Srbija je u poslednjih godinu dana više nego udvostručila uvoz hleba i pekarskih proizvoda, tako da je u 2019. na njeno tržište dopremljeno oko 6.000 tona "svežeg" hleba, peciva i tosta u vrednosti od 6,8 miliona evra, piše Politika

Kako list navodi, vekne su najviše stizale iz Rumunije, Nemačke, Bugarska, pa i iz Hrvatske, u koju je, prema nedavno objavljenim podacima, od njenog ulaska u EU, znatno povećan uvoz hleba.

- Zvuči neverovatno, jer većini potrošača nije poznato da im trgovci i pekari uveliko prodaju vruć hleb i pecivo koji su na naše tržište stigli u šleperima ' prethodno pripremljeni i zamrznuti nekada i hiljadama kilometara daleko - piše Politika.

MUSAKA OD STAROG HLEBA! Brza i ukusna večera od svega PAR SASTOJAKA - sprema se VEOMA LAKO (FOTO)

List dodaje da se pecivo pred očima kupaca samo 2dopeče", uglavnom u trgovinskim i pekarskim lancima, i prodaje kao sveže.

Foto: pexels.com

Poznavaoci tržišta objašnjavaju da "parbejking", kako se naziva ova tehnika pripremanja hleba i peciva (delimično pečeni, a onda brzo zamrznuti spremni za transport) sve više zamenjuje tradicionalno pekarstvo.

Na ovaj način smanjuju se troškovi proizvodnje, jer trgovci mogu da isporuče u svakom trenutku hleb i pecivo identičnog kvaliteta i više im nisu potrebni visokokvalifikovani pekari, jer "svaki zaposleni može da gotovo pripremljene proizvode ispeče i postavi na police".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 4 godine

Da li je ovo istina što moje oči čitaju,pa da li je ovo onda normalna dežava.

Mk

pre 4 godine

Tuga šta sve jedemo. Treba da se na svim proizvodima koji su proizvedeni u srbiji postavi nalepnica većim čitljivim slovima "Proizvedeno u Srbiji" a prodavnice da pored cene za takve proizvode postave natpis "Srpski proizvod". Tako bi znali šta kupujemo.

vixen

pre 4 godine

Držite se malih pekara gdje gazda aktivno radi kao glavni pekar. Dobićete vrhunski kvalitet i svež hleb. Na žalost, takvih nema mnogo.

Anka Balkanka

pre 4 godine

Hoću da moja porodica i ja jedemo domaći hljeb." Proizvedeno u Srbiji". imamo pravo da izaberemo!!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija