• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

11.01.2020

20:55

SVAKA ČAST! JOŠ JEDAN VELIKI USPEH DOKTORA URGENTNOG CENTRA  Ženi izvadili tumor od pola metra!

Društvo

SVAKA ČAST! JOŠ JEDAN VELIKI USPEH DOKTORA URGENTNOG CENTRA Ženi izvadili tumor od pola metra!

Podeli vest

Pacijentkinji Aleksandri Dimitrov (42) iz Beograda uklonili tumor sa materice težak oko 20 kilograma. Tek na pregledima u UC ustanovljeno da žena ima ogroman tumor na materici i da je potrebna hitna operacija, kaže dr Tošić

Lekari Urgentnog centra u Beogradu napravili su pravi podvig. Pacijentkinji Aleksandri Dimitrov (42) iz Beograda uklonili su tumor sa materice dugačak pola metra i težak oko 20 kilograma, otkriva Informer! Komplikovana intervencija obavljena je u četvrtak i trajala je oko tri sata. Operacija je prošla bez komplikacija, i pacijentkinja se uspešno oporavlja, kažu u Urgentnom centru.

Iako je po prirodi ovo ginekološki problem, zbog jakih bolova u predelu stomaka pacijentkinja se za pomoć obratila lekarima Urgentnog centra.

Foto: Zoran Sinko

Tek je na detaljnim pregledima ustanovljeno da ima ogroman tumor na materici i da je potrebna hitna operacija.

Bolovi u stomaku

Kako kaže doktor Vasko Tošić, koji je bio na čelu lekarskog tima, zbog veličine tumora i njegovog širenja bila je potrebna brza intervencija.

Komšije je naterale da ode kod lekara

Kako saznajemo, Aleksandru su u Urgentni centar dovele komšije, koje su joj ovih dana najveća podrška.

- Pre zdravstvenih komplikacija, Aleksandra je ostala bez oba roditelja. Sama je, i najveća podrška jesu divne komšije, koje su je i dovele kod lekara i koje brinu o njoj ovih dana. Zaista sjajni i divni ljudi, velikog srca - pričaju ljudi bliski Aleksandri.

- Pacijentkinja je par dana pred Novu godinu došla sa tegobama u predelu abdomena. Žalila se na jake bolove u stomaku, ali nije pominjala da ima tumor. Urađena je odmah dijagnostika, sve potrebne analize, i uočena je tumorska promena koja je zahvatala trbušnu duplju. Prvo smo pomislili da je reč o ogromnoj cisti. Ali pacijentkinja je poslata na magnetnu rezonancu i tada je bilo jasno da je reč o tumoru koji se sa materice proširio u stomačnu duplju - otkriva dr Tošić za Informer.

Najveći tumori koje su uklonili srpski lekari

* jun 2019.
 

Žena od 45 godina iz Šapca mislila je da se ugojila i da je leđa bole zbog išijasa. Hitno je prebačena u Beograd, a u trenutku kada je primljena u tu ustanovu imala je 150 kilograma. Međutim, utvrđeno je da žena ima dva ogromna ginekološka tumora. Oba su bila težine između 45 i 50 kilograma, tako da pacijentkinja u suštini nije bila gojazna, nego su to bili veliki tumori.

* jul 2018.
Na Ginekološko-akušerskom odeljenju kruševačke Opšte bolnice lekari su uklonili tumor jajnika težak čak 30 kilograma. Stanje pacijentkinje, stare 51 godinu, bilo je stabilno, pa je ubrzo otpuštena iz bolnice na dalje kućno lečenje.

*novembar 2019.

Pacijentkinji P. I. (38) iz Banjaluke lekari GAK "Narodni front" izvadili su tumor od čak 11,5 kilograma, i u isto vreme joj pomogli da se porodi!
Doktori su prvo carskim rezom porodili ženu, koja je na svet donela devojčicu tešku 2.600 grama. Odmah zatim su joj izvadili ogroman tumor zajedno sa matericom. Operacija je prošla bez komplikacija, trajala je oko dva sata, a nakon oporavka, i majka i beba su puštene kući u Banjaluku.

Foto: Zoran Sinko

- Nismo gubili vreme, pošto je situacija zaista bila ozbiljna. Odmah je pripremljena za operaciju. Prošla je svu potrebnu anesteziološku pripremu i podvrgnuta je intervenciji. Zahvat je obavljen 9. januara, započet je u 8.00 ujutru, a završili smo oko 11.00. Sreća je bila što je tumor, iako tako veliki, jasno odvojen od ostalih organa. Nakon što smo izvadili tumor, morali smo da odstranimo i matericu i oba jajnika. Pacijentkinja je verovatno dugo imala tumor, ali joj nije pravio smetnje. Možda nije odlazila na preglede i tek kada je postao ogroman i počeo da smeta unutrašnjim organima došla je u bolnicu. Srećom, možda je došla i u poslednji čas, ali sve je prošlo bez komplikacija i pacijentkinja se sada uspešno oporavlja - ponosan je naš sagovornik, koji se posebno zahvaljuje čitavom timu, od lekara, preko anesteziologa, do medicinskih tehničara i instrumentara, na timskom radu.

Na pitanje otkud to da se jedan ginekološki tumor operiše u Urgentnom dr Tošić kaže:

dimenzije tumora

dužina: 45 cm
visina: 35 cm
širina: 28 cm
težina: 20 kg

 

- Mi smo ustanova takvog tipa da nam dolaze pacijenti sa više tegoba, koje su za različite specijalnosti, i prosto moramo da zbrinjavamo sve hitne slučajeve. Tako je bilo i u ovom slučaju. Intervencija je urađena u Urgentnom centru zbog tegoba sa abdomenom i oslabljenog crevnog sistema.

Brz oporavak

Ekipa Informera posetila je i pacijentkinju Aleksandru, koja se na odeljenju uspešno oporavlja.

- S obzirom na to šta sam imala u svom telu a da nisam ni znala, sada sam dobro. Malo sam malaksala, ali znam da sam u najboljim rukama, pa mi je mnogo lakše. Juče sam malo ustajala, napravila par koraka po sobi, pijem čaj, i verujem da će sve to biti kako treba - kaže pacijentkinja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija