• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.M.

16.01.2020

09:20

ALEKSANDRA IZ NOVOG SADA OTIŠLA U RUSIJU DA PRAVI HRANU ZA KOSMONAUTE! Nakon jednog poziva, VRATILA SE U SRBIJU

Društvo

ALEKSANDRA IZ NOVOG SADA OTIŠLA U RUSIJU DA PRAVI HRANU ZA KOSMONAUTE! Nakon jednog poziva, VRATILA SE U SRBIJU

Podeli vest

Aleksandra Cvetanović (37), naučnica sa Univerziteta u Novom Sadu i ovogodišnja dobitnica prestižne nagrade za najboljeg domaćeg istraživača, kao i žena koju su Kinezi uvrstili na listu 100 najboljih mladih naučnika u svetu, pre nekoliko dana dobila je posao u Nacionalnoj laboratoriji Srbije za bezbednost hrane!

Ponuda za posao mladoj Aleksandri je, inače, stigla posle pisanja Informera da ova priznata naučnica godinama radi samo kao naučni saradnik na Katedri za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu. Uprkos svim priznanjima, diplomama i titulama na evropskom i svetskom nivou, nije joj bilo omogućeno da predaje studentima i prenosi im svoje znanje.
Aleksandru Cvetanović je poziv zatekao u Moskvi, gde je trenutno na Univerzitetu Lomonosov na postdoktorskom usavršavanju. Paralelno sa vodećim umovima iz Ruske akademije nauka radi na dizajniranju hrane za kosmonaute.


- Poziv za posao stigao mi je lično od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića u okviru čijeg ministarstva i radi Nacionalna laboratorija. Rekao mi je da je za mene i sva moja priznanja i dostignuća čuo nedavno iz medija i da bi voleo da se priključim timu stručnjaka u Laboratoriji za bezbednost hrane. Prihvatila sam posao, ali ću do marta ostati u Moskvi, gde sam na Lomonosovu na postdoktorskom usavršavanju. U drugoj instituciji, Ruskoj akademiji nauka, nezavisno od svega učestvujem i u jednom malom delu istraživanja o hrani za kosmonaute. Pokušavamo da ubacivanjem biljnih ekstrakata uvećamo njenu funkcionalnost i hranljivost - kaže Aleksandra za Informer.


Ova rođena Leskovčanka kaže da ju je poziv ministra za posao baš obradovao jer, kako ističe, volela bi da karijeru gradi u svojoj zemlji.
- Dobijam pozive sa velikih i prestižnih institucija i instituta da nastavim karijeru kod njih. Ali želim da radim baš u Srbiji. Ovaj poziv ministra za mene je više od pukog posla, jer on znači da država brine o nauci i naučnicima i da prati šta i kako radimo - kaže ona.
 


Nedimović: Mora biti posla za mlade naučnike

Foto: Tanjug

 


Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za Informer da, ako je Kineska akademija nauka procenila da je Aleksandri Cvetanović mesto među 100 najboljih mladih svetskih naučnika, ukoliko to kažu Austrijanci, Rusi i drugi, najmanje što država može da učini za nju jeste da joj ponudi posao u struci. Pogotovu zato što ona želi da ostane u Srbiji.
- Čim sam čuo za nju i njene probleme, pozvao sam je i ponudio joj posao. Čak sam zvao i Tehnološki fakultet u Novom Sadu da vidim šta je tu problem i od dekanke sam čuo da niko mlade naučnike ovde ne sputava namerno, već da teško dolazi do smene generacija. Oni recimo imaju 85 profesora, a realna potreba im je 55. Takođe sam čuo da oni imaju još 20 mladih stručnjaka u zvanju naučnih saradnika, koji iz ovih razloga ne mogu da maknu, a to stručnošću zaslužuju! Rekao sam dekanki da mi sa svima njima organizuje sastanak i da vidimo kako da im pomognemo i svima njima koji žele da ostanu u Srbiji ponudimo posao vredan njihovih kvalifikacija - kaže Nedimović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mira

pre 4 godine

Bravo Ministre, to je pre svega covek, razuman, normalan, sve moguce pohvale. Hvala bogu da takvih ima jos, ne bi se nasa deca patila, radila bi ono za sta su skolovani. Ovako rade sta god stignu samo da prezive, i uz pomoc nas roditelja da hrane svoju porodicu. Sta reci. Samo reci hvale za razumevanje mladosti, MINISTRU NEDIMOVICU.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija