• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.01.2020

20:00

U BEOGRADU SE NE VIDI ZAGAĐENJE, VEĆ... Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje OTKLONIO DILEMU! EVO KAKAV JE VAZDUH U PRESTONICI!

Društvo

U BEOGRADU SE NE VIDI ZAGAĐENJE, VEĆ... Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje OTKLONIO DILEMU! EVO KAKAV JE VAZDUH U PRESTONICI!

Podeli vest

Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje ocenio je da se u Beogradu ne vidi "zagađenje" nego magla, koja je prirodna pojava i normalna je za zimske uslove

On je za Beogradsku hroniku precizirao da zagađenje može da bude i veće kada je zimi vedro i ima sunca nego ovih dana, te da vizuelni efekat nije ono što može da okarakteriše kvalitet vazduha.

- Kontrola kvaliteta vazduha obavlja se na trideset mernih mesta, od čega se na osam to automatski obavlja u realnom vremenu. Lokacije su usklađene u skladu sa Uredbom o monitoringu kvaliteta vazduha - rekao je Šoštarić.

On se osvrnuo na podatke iz mnogih ranijih godina, dajući primer iz 1978. godine kada je u Bulevaru despota Stefana 122 dana koncentracija sumpor-dioksida bila veća od maksimalno dozvoljene.

- Danas je u Beogradu situacija takva da uopšte nemamo zagađenje sumpor-dioksidom što pokazuje da su donošene mere dale rezultate i da on više nije polutant. Menjaju se dakle polutanti, kao i kvalitet merenja, i danas je važno što imamo sve informacije, koje su dostupne i koje treba da usvojimo, te da svoje ponašanje prilagodimo kako bismo zaštitili svoje zdravlje. Osnovne preporuke za opštu populaciju jesu da se smanje boravak na otvorenom i fizičke aktivnosti u slučaju povećanog zagađenja - istakao je Šoštarić.

DA LI JE VAŠ AUTOMOBIL MEĐU NAJVEĆIM ZAGAĐIVAČIMA U SRBIJI?! Ovde to možete proveriti!

 

 

GZJZ na satnom nivou dobija četrdeset podataka i njihov zadatak jeste da kroz indeks kvaliteta vazduha izdaju jedinstvenu informaciju, koja će biti jasna svima. Osnovni problem u Beogradu jesu suspendovane čestice, rekao je on, i dodao da je vrlo važno razgraničiti da li je reč o dugoročnom izlaganju.

- Posmatra se na godišnjem novou i to je u skladu sa standardima. Kada se tako pogleda, Beograd uopšte nije tako loše kotiran u svetu - istakao je Šoštarić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
BranoT

pre 4 godine

Šta mislite čija je agencija koja, prvo nije akreditovana za merenja zagađenja, drugo iznosi neuporedive podatke, treće "cilja" samo srpsku javnost...? "Lažite oči moje da vidim ono što nije"! E to je hibridni rat, klasičan primjer.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija