• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S. - K. M.

17.01.2020

13:47

PREVARANTI U SRBIJI KORISTE ZAGAĐENJE DA NASAMARE NAIVNE GRAĐANE! Ako vam nude ovo, NIKAKO NE KUPUJTE!

Društvo

PREVARANTI U SRBIJI KORISTE ZAGAĐENJE DA NASAMARE NAIVNE GRAĐANE! Ako vam nude ovo, NIKAKO NE KUPUJTE!

Podeli vest

Naivnim građanima prodavci preko interneta nude maske za 500 do 1.000 dinara po komadu. Maske ne mogu da zaštite od zagađenja, upozoravaju stručnjaci

U jeku borbe sa zagađenjem vazduha u Srbiji prevaranti uvaljuju naivnim građanima preko interneta maske koje navodno štite od trovanja! Prodavci ih reklamiraju kao jedini način zaštite, a koštaju od 500 do 1.000 dinara po komadu. I u apotekama trenutno vlada nestašica za ovim proizvodima kako u Beogradu tako i u gradovima širom Srbije.

Međutim, stručnjaci tvrde da nikako ne treba kupovati maske sa interneta pošto takva roba nije proverena i verovatno se radi o prevari. Takođe, kako kažu, ni mnoge druge maske ne štite od zagađenog vazduha.

Sumnjiva roba

Prof. dr Branimir Nestorović, dečiji pulmolog i alergolog, načelnik pulmologije na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, tvrdi da maske nemaju nikakvu svrhu u zaštiti protiv zagađenog vazduha.

I "Njujork tajms" o zagađenju na Balkanu

O drastično visokom nivou zagađenja na Balkanu, a pre svega u Srbiji i Bosni i Hercegovini, pišu i najpoznatiji svetski mediji. Ugledni "Njujork tajms" navodi da su veće gradove u balkanskim državama poslednjih dana pogodili opasni nivoi smoga, što je podstaklo zvanična upozorenja stanovništvu da ostane u zatvorenom prostoru i izbegava fizičku aktivnost.

- Pogotovo one hirurške maske koje ljudi nose po ulici ne pomažu jer su one namenjene da zaštite hirurga u sali, a ne ljude od aerozagađenja. Ni one druge koje su napravljene da štite od zagađenje, osim što su nepraktične i što u njima ne može da se diše, takođe ne štite. U svetu je urađeno ozbiljno istraživanje o efikasnosti tih maski, a rezultati su bili smešni. Ispostavilo se da te maske štite svega 20 odsto - navodi on i dodaje da je najveće zagađenje ujutro.

Pulmolog dr Tatjana Radosavljević upozorava da ne treba kupovati maske preko interneta jer nije utvrđeno do čega su napravljene i da li one uopšte štite od aerozagađenja.

Foto: Tanjug

- Jedina prava zaštita od zagađenog vazduha jesu medicinske nanomaske, koje su ispitane i registrovane u Agenciji za lekove i kroz koje ne mogu da prođu PM čestice. Njih za sada nema u apotekama, ali sam saznala da bi već za koji dan trebalo da stignu u Srbiju. Sve ostale maske koje se nude ne treba kupovati niti koristiti jer vas ne mogu zaštititi od zagađenog vazduha! Pogotovu ne one što se nude na internetu i prodaju za ogroman novac, jer niko ne zna da li uopšte deluju - kaže Radosavljevićeva.

Foto: Informer

Nestašica nanomaski

Da naš narod masovno kupuje nanomaske potvrdili su nam i u apotekama, gde su za poslednja tri dana prodali, kako kažu, nekoliko stotina komada.

Foto: Informer

Kako su drugi gradovi i države rešile problem zagađenja

* London

Ovaj grad je nedavno predstavio "Ultranisku zonu emisije", koja naplaćuje vozačima koji svojim vozilima donose više zagađenja. Vlasti Londona saopštile su u oktobru da je toksično zagađenje vazduha opalo za trećinu u šest meseci od kada je mera stupila na snagu.

* Peking

Da bi zamenila ugalj, Kina investira u vetro i solarnu energiju. Izveštaj UN ove godine pokazao je da su u periodu od samo četiri godine nivoi sitnih čestica u Pekingu opali za 35 odsto, dok su nivoi u ostalim regionima opali za 25 odsto.

* Milano

Uveli su zabranu korišćenja privatnih vozila sa euro 4 dizel motorima, a zabranjena je i upotreba svih komercijalnih vozila sa euro 3 dizel motorima u periodu od 8.30 do 18.30 časova. Građanima je zabranjeno da lože, a ugostiteljskim objektima da raspaljuju roštilj, pale kamin ili da koriste grejalice u baštama svojih objekata.

* Pariz

Zabranili su vožnju automobila vikendom u mnogim istorijski značajnim distriktima.

* Holandija

Do 2025. žele da u potpunosti zabrane prodaju automobila na dizel i benzin i dozvole prodaju isključivo električnih i vozila sa pogonom na vodonik.

- Sve smo već rasprodali, velika je potražnja, nove nanomaske očekujemo da nam stignu za koji dan. Koštaju 250 dinara, a obične hirurške maske se takođe dosta kupuju i one su jeftine, svega 15 dinara komad - kažu u jednoj beogradskoj apoteci.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović



Manje magle i zagađenja od subote

Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kaže za Informer da se od subote očekuje manje magle u celoj zemlji.

Cena maski:

hirurške maske 15
nanomaske 250
maske na internetu 500-1.000
* cene su izražene u dinarima za jedan komad

- Očekujemo poboljšanje situacije od subote i narednih dana. Od vikenda će biti pojačan jugoistočni vetar, koji će malo rasterati maglu, a od nedelje će biti i snega u pojedinim krajevima zemlje - navodi Nikolić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 4 godine

da svi koji se greju na ugalj predju na gas a drzava odrekne akcize na gas.

Voja

pre 4 godine

Ajde sad da se zamajavamo zimi Maglom. Veću glupost nisam čuo. Evo imam rešenje: Smanjiti javni prevoz u Beogradu barem za 50%. Biće zdravije i imaće građani dobru kondiciju.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija