• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

19.01.2020

08:48

POČINJE KOMPLETNA REKONSTRUKCIJA VMA! Potpisan memorandum sa Nemačkom bankom za razvoj!

Društvo

POČINJE KOMPLETNA REKONSTRUKCIJA VMA! Potpisan memorandum sa Nemačkom bankom za razvoj!

Podeli vest

Vojnomedicinska akademija, koja će uskoro obeležiti 176 godina postojanja, biće kompletno rekonstruisana, zahvaljujući saradnji sa Nemačkom bankom za razvoj

Načelnik te ustanove, pukovnik prof.dr Miroslav Vukosavljević, kaže u razgovoru za "Politiku" da je Vlada Srbije potpisala memorandum o saradnji sa tom bankom za kredit od oko 75 miliona evra, koji će služiti za poboljšanje energetske efikasnosti VMA.

To, prema njegovim rečima, znači da će se ta ustanova sređivati od poda do plafona.

Kako kaže, biće postavljene nove instalacije, vodovodne cevi i sistem grejanja, biće preuređeni operacioni blokovi, poboljšana klimatizacija i enterijer, adaptiraće se kupatila unutar odeljenja, a biće ulepšana i fasada.

Pukovnik Vukosavljević navodi da je preliminarni plan da se rekonstruiše krilo po krilo bolnice, zbog čega će bolesnici biti preseljavani sa jednog odeljenja na drugo, ali oni to neće osetiti na svojoj koži jer će sve biti dobro isplanirano.

On kaže da će na tome raditi dva ministarstva, a nosilac projekta će biti Ministarstvo rudarstva i energetike.

- Kredit je izuzetno povoljan, niske su kamate i odličan grejs period. Ogroman problem je bio dobiti tu vrstu kredita, jer je njihovo pravilo da novac ne daju vladinim organizacijama i institucijama - ističe pukovnik Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, ovih dana treba da bude potpisan još jedan memorandum, a onda kreće izrada projektno-tehničke dokumentacije, što će trajati šest meseci.

Ministarstvo će raspisati konkurs za najboljeg projektanta, što će trajati tri meseca, a zatim će biti raspisan izbor izvođača radova, objašnjava načelnik VMA.

Na pitanje da li će VMA moći da preuzme još jedno hitno dežurstvo u Beogradu, osim srede, on navodi da je to sa sadašnjim brojem kadrova teško, a da bi sa povećanjem ljudi bilo moguće, jer je to i toj instituciji u interesu.

Ističe da se VMA trudi da poboljša uslove u toj službi i da je završena projektno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju Službe hitne pomoći.

- Za to nam treba oko 120 miliona dinara, pa će i to morati da bude urađeno u okviru projekta rekonstrukcije cele ustanove - kaže Vukosavljević.

On ističe da će morati i da se razreši problem civilnih osiguranika.

- Prinuđeni smo da civilnom osiguraniku kažemo da za određenu terapiju moraju da idu na neku drugu kliniku i da čekaju da im komisija odobri primanje leka koji im je prepisao lekar sa VMA. Nama treba oko 650 miliona dinara za lečenje pacijenata inovativnim terapijama, a mi ukupno u budžetu imamo 900 miliona dinara za sve lekove po ugovoru sa RFZO - naveo je Vukosavljević i izrazio nadu da će se taj problem, zahvaljujući dobroj saradnji sa direktorkom RFZO što pre prevazići.

On je najavio da će krajem marta u rad biti puštena gama kamera, koja je važna za dijagnostiku svih oboljenja, posebno malignih, kao i za snimanja i terapiju jer u sebi ima skener koji tačno može da locira promene.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mikac

pre 4 godine

Pre ovolikog ulaganja treb prvo uvesti strucni nadzor uovoj ustanovi. Evo mog iskustva od pre nekoliko dana. Imam odredjenih srcanih , pulmoloskih i neuroloskih problema vec desetak godina inaravno da idem u hitnu pomoc tek kad mi zagusti. Prvo sam otisao u hitnu pomoc grada Beograda gde su mi rekli da odem u urgenti centa a s obziromda je to bila sreda dezurna je bila VMA. Na VMA samdo oko 12.30 prijavio se na salter i rekli su mi da cekam ispred ordinacije gde pise interno. Is[red ordinacije cdka desetak minuta .nikone izlazi, udjem da pitam kme da predam uput, cekam dva tri minuta niko me nista ne pita kao da sam vazduh, a setaju se tri cetiri sestre, tek na moje pitanje sta da radim , kazu izadji i cekaj dok ne izadjeno da uzmemo uput . Izadjem i cekam ispred vrata ( a jedva stojim iimam bolove - niko vas nista ne pita). Tako cekam ispred vrata jer nema gde da se sedne oko 15 minuta. Niko ne izlazi i ja opet udjem i pitam kome da predam uput i jedna sestra kao od bede uzme uput (to je bilo oko 1.15)i kaze mi izadji i cekaj. Sednem u cekaonicu i cekam, u medjuvremenu sam morao da odem u toalet. Udjem u muski toalet i moram da priznam da sam ostao u soku.U muskom WC se izlila fekalna voda i uopste nemozete da udjete. Sta cu odem u zenski koji je podnosljiviji ali nedostojno ljudskoj vrsti. Vratim se i sedim i cekam , vreme 3,30 i za to vreme su prozvali 3 pacijenta a ispred mene jos ima 5.6 pacijenta koji isto cekaju. Vreme 3,55 , ne mogu da sedim , niko ne zove imam bolove , zamolim sina vozi me kuci pa sta bude. Ovo moje iskustvo pokazuje potpuni besmisao rada ovakve ustanove i uludo bacanje novca. Nadlezni da se duboko zamisle nad celom organizacijom zdravstvenog sistema u Srbiji. Velika sredstva se izdvajau za zdravstvo a ucinak je mizeran. Moje je misljenje da pod hitno treba iyjednaciti drzavno i privatno zdravstvi i placati samo izvrsene usluge. Pa ko opstane na trsistu.

Saradžogla

pre 4 godine

САМО НЕКО ДА ЗАРАДИ ПАРЕ! ... Уђите слободно у ВМА и реците ФАЛИ ЛИ ИШТА?Све шљашти од луксуза и неко би да ,,реновира''?За то време бројна деца по Србији уз свећу пишу домаћи и уче.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija