• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

19.01.2020

20:57

SAZNAJEMO! TAJKUN ŠOLAK ZABRANIO DEČJE, SPORTSKE I MUZIČKE KANALE! Čak 220.000 korisnika bez signala! Operater "SUPERNOVA" podnosi krivičnu prijavu protiv "JUNAJTED MEDIJE"

Društvo

SAZNAJEMO! TAJKUN ŠOLAK ZABRANIO DEČJE, SPORTSKE I MUZIČKE KANALE! Čak 220.000 korisnika bez signala! Operater "SUPERNOVA" podnosi krivičnu prijavu protiv "JUNAJTED MEDIJE"

Podeli vest

"Supernova" će podneti prijavu zbog nuđenja na potpis nezakonitog ugovora za "Junajted medija" kanale i ucenjivanja isključenjem signala za 250 kanala "Supernove" ukoliko se ugovor ne potpiše

Čak 220.000 korisnika kablovskog operatera "Supernova" od vikenda ne može da gleda dečje, sportske, muzičke i informativne kanale "Junajted medije", poput N1, Sport kluba, Pikabua, Vavuma, Sinemanije, Lova i ribolova, Granda... Razlog je nepostizanje dogovora o produženju ugovora između operatera "Supernove" i "Junajted medije". Iako je rukovodstvo najmlađeg operatera u Srbiji učinilo sve da se saradnja nastavi, kompanija u vlasništvu "Junajted grupe", kojoj predsedava tajkun Dragan Šolak, učinila je sve kako do potpisivanja ugovora ne bi došlo.


Gašenje kanala
Zbog svega navedenog, "Supernova" će, kako Informer saznaje, podneti krivičnu prijavu protiv Aleksandre Subotić, direktorke "Junajted medije", i Tomaža Jeločnika, predsednika Odbora direktora "Junajted medije", čiji je vlasnik tajkun Dragan Šolak. "Supernova" će podneti prijavu zbog nuđenja na potpis nezakonitog ugovora za "Junajted medija" kanale i ucenjivanja isključenjem signala za 250 kanala "Supernove" ukoliko se ugovor ne potpiše.

Foto: Informer DN

 


Kako saznajemo, "Supernova" se poziva na član 229 Krivičnog zakonika Srbije, u kome se navodi "da ko u subjektu privrednog poslovanja zaključi restriktivni sporazum koji nije izuzet od zabrane u smislu zakona kojim se uređuje zaštita konkurencije, a kojim se određuju cene, ograničava proizvodnja ili prodaja, odnosno vrši podela tržišta, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom".


Takođe, "Supernova" će sutra Komisiji za zaštitu konkurencije u Srbiji podneti prijavu zbog povrede tržišnih uslova od strane "Junajted medije", i tražiti privremenu meru vraćanja kanala (N1, Sport klub i drugih) svim korisnicima na teritoriji Srbije.


Odluka o prijavi usledila je nakon što je "Junajted medija" neočekivano onemogućila praćenje svojih kanala, među kojima su N1 i Sport klub, velikom broj gledalaca "Supernove". Kako su naveli iz "Telekoma", u želji da svojim korisnicima omoguće nastavak praćenja televizijskih kanala koji se nalaze u "Junajted medija" ponudi, pokušali su da postignu dogovor sa pomenutom kompanijom.

"Junajted medija": Nismo uspeli da se dogovorimo sa "Telekomom"

Iz kompanije "Junajted medija" zvanično su saopštili da sa žaljenjem obaveštavaju građane da, i pored njihove želje da se njihovi programi i dalje nalaze u ponudi "Supernove", nisu uspeli da postignu dogovor sa "Telekomom".


- Nadamo se da i dalje postoji mogućnost da se pronađe rešenje zbog interesa korisnika i da se nastavi višegodišnja saradnja koja je postojala sa operaterima "Radijus vektor" i "Kopernikus", koji su u međuvremenu postali mreža "Supernova" - dodaje se u saopštenju "Junajted medije".


Nezakoniti ugovor
Naime, novi ugovor koji je "Supernovi" ponuđen drastično se razlikuje od prethodnog koji je "Radijus vektor" (koji je sad deo "Supernova" brenda) imao sa "Junajted medijom". Zahtevana je daleko skuplja mesečna nadoknada od postojeće, uslovljavano je širenje mreže, a u čak pet slučajeva insistiralo se na mogućnosti plaćanja penala u iznosu od 18,5 miliona evra.


Iz ovakvog ugovora jasno je da "Junajted medija" nije želela da nastavi saradnju sa konkurentskom firmom. Naime, "Supernova" je firma u vlasništvu "Telekoma Srbija", koji je kupovinom "Radijus vektora" i velikog broja manjih operatera znatno ugrozio dugogodišnjeg dominantnog distributera SBB, koji je upravo u vlasništvu "Junajted grupe".


Uporednim uvidom u stari ugovor, koji je važio do 31. decembra 2019. godine, i novi, koji nije potpisan, vidi se da je "Junajted medija" tražila čak 50 odsto veću mesečnu naknadu za kanale. Tražili su samo od "Radijus vektora" 164.069 evra, dok su u prethodnom periodu od "Radijusa" naplaćivali u prvoj godini 95.000 evra, u drugoj 105.000 evra, da bi u poslednjoj godini dobijali 115.000 evra. Za sve članice "Supernova grupe" tražili su fantastičnih 518.000 evra mesečno. "Junajted" je zahtevao i da se u slučaju da se broj korisnika poveća za pet odsto pregovara o novim uslovima, a ako ne bi bilo dogovora, kompanija koju vodi tajkun Dragan Šolak mogla bi da raskine ugovor i naplati unapred trogodišnju pretplatu, čime bi penali mogli da dođu do neverovatne vrednosti od 18,5 miliona evra.

Udeo u tržištu

Prema poslednjem izveštaju Republičke agencije za telekomunikacije, operater "Junajted grupe" SBB ima 48,8 odsto tržišta, a "Telekom Srbija" 41,5 procenata. Od toga sam "Telekom" 26,2, a kablovski operateri u vlasništvu državne kompanije 15,3. Ostali deo, manji od deset odsto, dele mali operateri.


Ucenjivanje
"Supernova" je, dalje, tražila da distribuira kanale na celoj teritoriji Srbije, ali je "Junajted" insistirao da se isporuka TV signala vrši samo na teritoriji koju su pokrivali kablovski operateri pre nego što ih je pre godinu dana kupio "Telekom Srbija" i uključio ih u sastav "Supernove". Na spisku "zabranjenih gradova" nalaze se i veliki gradovi poput Novog Sada, Kragujevca i Zrenjanina. Ukoliko bi "Supernova" prekršila ovakav dogovor, morala bi da raskine ugovor i u tom slučaju plati paprene kanale od 18,5 miliona evra! Ovakva vrsta ugovora predstavlja i zakonsko krivično delo.


Kako navode u "Telekomu", u toku pregovora, u više navrata pokušali su da pronađu kompromisno rešenje.
- Razgovaralo se i o tome da kanali "Junajted medije" budu i u ponudi "mts TV", za šta smo tražili pisanu ponudu, ali je nismo dobili. Nažalost, umesto daljih pregovora o nastavku saradnje, iako smo prihvatili osnovne elemente ugovora, cenu i dužinu trajanja ugovora, "Junajted medija" je neočekivano onemogućila praćenje svojih kanala velikom broju gledalaca "Supernove" - navode iz "Telekoma".

Tabela


Operater udeo na tržištu
SBB (Junajted grupa) 48,8
Telekom 26,2
Supernova 15,3
Ostali 9,7

Prijava i protiv "Net TV plusa" zbog piraterije
Kako saznajemo, ćerka firma "Telekoma Srbija" GO4YU takođe je podnela Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal u Frankfurtu krivičnu prijavu protiv kompanije "Solford trejding limited" sa Kipra, koja je vlasnik "Net TV plusa", a koji isto posluje u okviru "Junajted grupe". Krivična prijava je podneta zbog piratskog prenošenja kanala za koje "Telekom Srbija" ima ekskluzivna prava: BN, RTRS, Alternativna TV, K3, Arena kanali.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoki

pre 4 godine

Dokle da nas ucenjuju ??? Nema konkurenciju pa nas ucenjuje . Imamo najskuplju kablovsku u Evropi . Ja sam protiv monopola kablovske mreze i ovo je pocetak .

Zak

pre 4 godine

Ko je bre on gde je drzava da uhapsi probisveta dokle Srbija trpi da tajkuni vode zemlju u ZATVOR ako je to tacno gde si Vucicu

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija