• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.01.2020

10:19

TRANSPARENTNOST UPOZORAVA: Tužilaštva nasrnula na NVO u Srbiji!

Društvo

TRANSPARENTNOST UPOZORAVA: Tužilaštva nasrnula na NVO u Srbiji!

Podeli vest

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost, u ime nekoliko hiljada udruženja građana u Republici Srbiji, sa ogorčenjem ukazuje na činjenicu da javna tužilaštva u Srbiji vrše represiju nad udruženjima invalida, zanatlija, studenata, pčelara, likovnih umetnika, za zaštitu ljudskih i manjinskih prava, životne sredine i mnogih drugih

Oni to čine tako što podnose na hiljade prijava za privredni prestup ako neaktivne organizacije Agenciji za privredne registre ne dostave Izjavu o neaktivnosti

Mario Spasić, generalni sekretar Transparentnosti je ovim povodom izjavio:

- Isti oni tužioci koji namerno prave propuste u istragama kako bi se našli na slobodi ubice, silovatelji, lopovi u milionskim privatizacijama, članovi mafije, ratni zločinci i mnogi drugi "ugledni pripadnici narko-kartela",  nemilice podnose na hiljade prijava za nepostojeći privredni prestup protiv NVO koje nisu imale promet u finansijama, samo zašo što nisu APR-u podnele besmislenu Izjavu o neaktivnosti. Na ovaj način tužilaštva u Srbiji vrše represiju nad udruženjima građana koja ni dinar prometa nemaju na svojim računima i rade volonterski u interesu šire zajednice, ne kradu i ne diluju drogu. Ne treba prenebregnuti ni to da privredni sudovi, na osnovu represije tužilaštava, osuđuju neaktivna udruženja građana i njihove zastupnike i potpuno ignorišu odredbu člana 2. Zakona o privrednim prestupima koja propisuje da nije privredni prestup ona povreda propisa o privrednom ili finansijskom poslovanju koja, iako sadrži obeležja privrednog prestupa, predstavlja neznatnu društvenu štetnost zbog malog značaja i zbog neznatnosti ili odsutnosti štetnih posledica. Neka neko pametan odgovori na pitanje kakva objektivna društvena šteta nastaje kada neko udruženje građana, koje nema ni dinar prihoda i rashoda, propusti da o tome dostavi izjavu? Pozivamo javne tužioce da, umesto što jure duhove, napokon počnu da se bave tužiocima iz sopstvenih redova koji na svoje rođendane pozivaju članove mafije, onima koji siluju decu i opljačkali su Srbiju, a Državi predlažemo da zaštiti udruženja građana izmenama zakona - kaže Spasić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Drago

pre 4 godine

Udariće tužilaštvo na invalide i pčelare, a za vandale i siledžije, koji otvoreno i javno prete i pozivaju na ubistvo predsednika države, nemaju osnova za pokretanje postupka. Sramota!

Fikus

pre 4 godine

A što se čudite, sve je to organizovano i smišljeno delovanje da bi se aktuelnoj vlasti ubacivali klipovi u točkove. Šta drugo i očekivati od sudija i tužilaca koje je postavio Borist Tadić i DS prilikom "reforme" pravosuđa u 2008/2009 godini. Takvim delovanjem u javnosti se žigoše aktuelna vlast kao nesposobna i korumpirana a da pri tome nema nikakvog uticaja i kontrole tog dela države. Svaki pokušaj intervencije ili kritike od strane vlasti istog trena se proglašava za pokušaj kontrole pravosuđa.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija