• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnik.rs

26.01.2020

14:21

MORAMO DA BRANIMO CRKVU NAŠU OD BIVŠIH SRBA! Patrijarh Irinej: Svet ovo bezakonje nije zapamtio - ČINE ONO ŠTO NISU NI TURCI! (VIDEO)

Društvo

MORAMO DA BRANIMO CRKVU NAŠU OD BIVŠIH SRBA! Patrijarh Irinej: Svet ovo bezakonje nije zapamtio - ČINE ONO ŠTO NISU NI TURCI! (VIDEO)

Podeli vest

Sastali smo se ispred Hrama Simeona Mirotočivog, svetitelja srpskog roda koji je i sam celog sebe posvetio Bogu u službi svome narodu. Njemu danas pritičemo, kao što su to naši preci u najtragičnijim trenucima, rekao je srpski patrijarh Irinej na molebanu služenom u Beogradu u znak podrške za odbranu srpskih svetinja

 

Patrijarh je poručio da se danas sastajemo u velikoj teškoći i problemu u kome se našao naš pravoslavni narod i naša crkva.

- Sabrali smo se pre svega da se obratimo Bogu, jer je probleme toliko težak i veliki da našim silama ljudskim mi to ne možemo da rešimo. Ali sve ono što mi ne možemo da rešimo prepustićemo Bogu i njegovim svetim jer nema problema koji bog neće rešiti.

On je naglasio da nije u pitanju samo poglavarstvo Crne Gore, nego ogromna mračna paklena sila iza njihovih leđa, i da oni to samo verno i predano izvršavaju tuđu volju.

- Da razbiju srpstvo, razbiju i oslabe SPC, to je njihov glavni zadatak. A sve ovo drugo je manje važno. Nikad niko braćo i sestre nije pomislio da će doći u priliku da brani Srbe od Srba, da branimo crkvu našu od bivših Srba. Digli su ruke na svetinje naše. Na Svetog Vasilija Ostroškog, svetitelja čudotvorca najvećeg u čitavom pravoslavnom svetu… Na svetitelja koji celim telom svojim leži na Cetinju i da prihvate tamo neku crkvu koju vodi raščinjeni pop. Njega nije srpska crkva raščinila, već Carigradska".

Patrijarh je istakao da su samoprozvanog mitropolita Dedeića izabrali da stvara svetosavsku crkvu.

- Da crkvu vodi neko ko nema nikakve veze sa Crkvom i da organizuju crkvu oni koji u sebi nemaju ni Boga. Naša crkva braćo i sestre, je Hristova crkva, crkva Duha svetoga, koju Gospod vodi od osnivanja do dana današnjeg. I oni su digli ruku na božansko delo. Hoće da svetinje naše u Crnoj Gori da liše imovine svoje a zaboravljaju da je SPC i stvorila Crnu Goru.

Patrijarh je naveo da danas ne bi bilo ni Crne Gore, da nije bilo crkve.

- A oni joj danas sude i hoće da je unište. To je namera i cilj onih koji danas predstavljaju Crnu Goru. Svet tako bezakonje nije zapamtio. Čine ono što n Turci nisu za 500 godina nisu učinili. Hoće da svetinje naše zatvore i da srpski narod nema gde da se klanja. Iskušenje je veliko možda je snaga naša mala ali molitve naše nisu male! Niko nije dobio borbu protiv Boga - rekao je patrijarh.

Pre molebana održana je molitvena litija od Zemuna do Novog Beograda u kojoj je učestvovalo više hiljada građana.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragi

pre 4 godine

Mila Đukanovića nećete srušiti molebanima i litijama. To isto važi i za nas, Srbe iz Republike Srpske. Naš problem je u Beogradu, tamo sjedi čovjek koji kaže...mi nećemo ratovati protiv Crne Gore, nećemo slati tenkove...tamo su naša braća. E ako su tamo naša braća, pa čemu onda molebani i litije? Onda klepnite ušima i ćutite. I gledajte...

Mladen iz Srbije

pre 4 godine

Aj da ti odgovorim posto vidim da svi upirete u Beograd i vidite Srbijance kao glavne krivce. A i pojma pojmovog nemas. Crna Gora se odvojila svojevoljno od Srbije 2006. Niko se tada nije bunio niti je bio i jedan protest. Dakle, ti isti Srbi iz Crne Gore koji su mislili da ce im evri s neba padati samo li okrenu ledja od Srbije su se sada nasli u problemu. Mnogo tih Srba pokajnika je glasalo za odvajanje. Sta je to Srbija Crnoj Gori uradila nazao da joj okrene ledja? Priznali su i Kosovo. Jel to Srbija treba sada da salje tenkove pa da je NATO rasturi u paramparcad. Kako vas nije sramota da lajete i pricate gluposti. A i vama iz Republike Srpske je slata pomoc pa su naravno, Srbi iz Republike Srpske tu istu pomoc u vidu oruzja prodavali i Hrvatima i Bosnjacima. Ja kao Srbin, nikada tako nesto ne bih rekao. Politika Srbije nije najbolja svakako i za mene je Srbin iz Subotice podjednako vazan kao i Srbin iz Trebinja ili bilo kog dela Hrvatske. Nisu nama problem poturice, mi sami sebi jamu kopamo. Mnogo je izdajnika medju nama.

sumadinac

pre 4 godine

dragi.je li ti je bilo malo rata ,pa bi jos ratovao,nesto ti smeta vucic u beogradu.ako ti se ratuje povedi sina ako ga imas pa uzmite po jednu rozljiku pa put podgorice.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59