• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.01.2020

23:01

KORONAVIRUS  STIŽE U SRBIJU?! Lekari poručuju: NEMA RAZLOGA ZA PANIKU! Otvorena telefonska linija za PACIJENTE KOJI OSETE PRVE SIMPTOME!

Društvo

KORONAVIRUS STIŽE U SRBIJU?! Lekari poručuju: NEMA RAZLOGA ZA PANIKU! Otvorena telefonska linija za PACIJENTE KOJI OSETE PRVE SIMPTOME!

Podeli vest

Prethodnih dana već su detektovani putnici na beogradskom aerodromu koji imaju povišenu temperaturu, a koji su se vratili iz inostranstva u Srbiju, međutim, na sreću nisu zaraženi koronavirusom

Pitanje je dana kada će opasni koronavirus, koji seje smrtonosni strah na skoro svim kontinentima, a od koga je dosad u Kini umrla 41 osoba, a više od 1.300 je obolelo, stići u Srbiju.

Da postoji velika opasnost pokazuje prestrojavanje lekara u svim zdravstvenim ustanovama u državi, koji su dobili uputstvo od Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" kako da se ponašaju kada se pojave prvi pacijenti. Uz to, otvoren je i poseban telefonski broj na koji bi trebalo da se jave svi koji imaju simptome respiratorne infekcije, a dolaze iz područja u kojima je registrovana zaraza koronavirusom. Po njih će odmah stići kola Hitne pomoći sa medicinarima u zaštitnoj opremi.

Istovremeno, kako saznajemo, prethodnih dana već su detektovani putnici na beogradskom aerodromu koji imaju povišenu temperaturu, a koji su se vratili iz inostranstva u Srbiju. Srećom, oni nisu bili zaraženi koronavirusom.

- Nema razloga za alarm - izjavila je dr Andrea Jurić, epidemiolog Federalnog zavoda za javno zdravstvo nakon pregleda kineskih turista iz Vuhana u Neumu.

Njihovo zdravstveno stanje je uredno, podvukla je dr Jurić.

Foto: reuters

- Oni će celim putem biti praćeni i nadzirani u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i u skladu sa našim zakonskim propisima i odredbama - kazala je ona.

  • To znači da će oni praktično biti pod nadzorom 24 sata, a sledeći pregled ih očekuje ujutro na Graničnom prelazu Doljani, budući da će u jutarnjim satima napustiti Neum i zaputiti se prema Sarajevu, a potom Beogradu.
  • Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" objavio je u petak obaveštenje u vezi sa ovim virusom u kojem se navodi da se građanima Srbije preporučuje da otkažu ili odlože putovanje u Kinu. Ukoliko to ipak ne mogu da učine, preporučuju se sledeće mere:
  • Izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju znake respiratorne infekcije
  • Izbegavanje masovnih okupljanja i boravka u prostoru gde je veliki broj osoba na otvorenom ili zatvorenom prostoru
  • Pojačana i česta higijena ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi ili ako to nije moguće korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području)
  • Može se preporučiti nošenje maski preko usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja (aerodormi, železnice, autobuske stanice, gradski ili međugradski prevoz...)
  • Pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcija kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje (respiratorna etikecija - održavanje rastojanja od drugih osoba, pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kijanja papirnim maramicama ili garderobom, često pranje ruku)
  • Izbegavanje kontakata sa živim ili mrtvim divljim ili domaćim živim domaćim životinjama
  • Putnici koji dolaze iz zahvaćenog područja, ukoliko imaju znake infekcije organa za disanje, treba da se obrate svom lekaru uz napomenu o putovanju.

„Batut“ je poslao uputstva medicinarima o postupanju pri pojavi prvih inficiranih koronavirusom, otvorena je telefonska linija za pacijente da prijave ukoliko dobiju simptome bolesti.

Ministarstvo zdravlja uvelo je i broj telefona 064/8945-235, na koji se mogu javiti svi građani ukoliko imaju bilo kakve simptome respiratornih infekcija ili sumnje na to, a dolaze iz kineskog grada Vuhana i drugih područja zahvaćenih koronavirusom. Odmah po pozivu ekipe opremljene zaštitnom opremom pružiće pomoć i transportovati osobu na Kliniku za infektivne i tropske bolesti, gde će biti sprovedene opservacija i kompletna dijagnostika, ali i dalje lečenje ukoliko je potrebno.

Iz ministarstva podsećaju da je Srbija obezbedila potrebne reagense za potvrđivanje koronavirusa, kao i da su na aerodromima u Beogradu i Nišu već nekoliko dana postavljene termovizijske kamere koje detektuju povišenu telesnu temperaturu. Svaki putnik sa onom višom od 37 stepeni na termokameri obeležen je crvenom ili ljubičastom bojom, a kada prođe kroz drugu kameru, pokazuje se tačno izmerena temperatura tela. Tako je nekoliko putnika iz evropskih zemalja i Srbije zaustavljeno prethodnih dana na beogradskom aerodromu na ulasku u zemlju zbog sumnje na koronavirus. Nakon kraće kontrole i razgovora sa sanitarnim inspektorom, potvrđeno je da je reč o virusu gripa i putnici su pušteni.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija