• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

27.01.2020

10:02

ONI SU PONOS SRBIJE! Tri rođena brata, tri srpska oficira - naša vojska ima ljude kojima može da se diči

Društvo

ONI SU PONOS SRBIJE! Tri rođena brata, tri srpska oficira - naša vojska ima ljude kojima može da se diči

Podeli vest

Nikola, Đorđe i Aleksa Racković rođeni su 1998. godine kao trojke u Beogradu * Trenutno su na trećoj godini studija na Vojnoj akademiji i san im je da postanu srpski oficiri

Tri brata, rođena istog dana u samo nekoliko minuta razlike, Nikola (22), Đorđe (22) i Aleksa (22) Racković iz Beograda budući su oficiri Vojske Srbije!

Ovi mladići došli su na svet 1998. godine u Beogradu, a zbog ljubavi prema otažbini, koju su im usadili roditelji još u detinjstvu, odlučili su da upišu Vojnu akademiju. Trenutno su na trećoj godini studija, gde Aleksa studira za oklopne jedinice, dok su njegova braća izabrala artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva. Kako kažu, jedan su drugom najveća podrška uvek, a pogotovu sada kada su na korak od ispunjenja najveće životne želje.

VULIN U POSETI SPECIJALNOJ BRIGADI NA KOPU: Vojska Srbije je spremna da i u teškim vremenskim uslovima odgovori na svako naređenje!

STIŽU PLAVE KOVERTE! Evo ko dobija poziv za vojsku i gde treba da se javi!

Ostvaruju svoj san

Nikola otkriva da su još kao deca maštali da postanu oficiri i služe svojoj zemlji, a sada im se taj san polako ostvaruje.
- Svake godine smo sa roditeljima išli da gledamo svečanu promociju kadeta. Još tada, kao deca, poželeli smo da se i mi jednoga dana nađemo na njihovom mestu i ponosno gazimo u stroju kadeta Vojne akademije. Znali smo da to neće biti lako, ali smo čvrsto rešili da postanemo oficiri Vojske Srbije. Počeli smo da se informišemo, tražili smo, čitali i tada smo saznali za Vojnu gimnaziju. Bez razmišljanja smo konkurisali i možemo reći da nam je bila odlična priprema za studiranje. Pružila nam je sve ono što volimo, od sporta i zdravog života, preko druženja, pa sve do sticanja znanja o vojnoj veštini. O budućnosti za sada ne razmišljamo mnogo, bitno nam je da ispunimo želju iz detinjstva i završimo akademiju - ispričao nam je Nikola.

Foto: Informer DN

VEŽBE U STRELJANI

Đorđe prvi stigao do
Bogojavljenskog krsta

Foto: Informer DN

 

Đorđe je ove godine prvi put učestvovao u trci za Bogojavljenski krst i odneo pobedu.
- Već nekoliko godina želeo sam da se prijavim, pa sam konačno to i uradio. I Nikola je plivao sa mnom, a Aleksa i naši roditelji bodrili su nas sa obale. Čast je plivati za Bogojavljenski krst, a kada sam prvi stigao do cilja, osećao sam se prelepo. Nije bilo lako, nas 57 plivača želelo je da do krsta stigne pre ostalih, ja jesam pobedio, ali smatram da je svako ko uđe u ledenu vodu sa tako čistom namerom pobednik - rekao je Đorđe.

Samo minut nakon Nikole rodio se njegov brat Đorđe, koji kaže da im je najvažnije da u svemu što rade u životu imaju bezrezervnu podršku roditelja.
- Celog života u našem domu negovala se ljubav prema otadžbini i poštovala tradicija i istorija našeg naroda, pa su se tokom odrastanja te emocije prenela i na nas. Zato smo i zavoleli naš budući posao i odlučili da upišemo vojnu akademiju. Jedino što je uticalo na našu odluku jeste ljubav prema vojnom pozivu i našoj zemlji, a podršku roditelja smo imali u potpunosti od prvog dana, pa sve do danas. Iznenadila ih je malo naša odluka da upišemo Vojnu gimnaziju, ali su još tada osetili ponos i podržali nas u tome, što je nama bio najveći mogući motiv da nastavimo napred. Oni sada zajedno s nama iščekuju ostvarenje našeg cilja i sna, a to je da postanemo oficiri Vojske Srbije - rekao je Đorđe.

Podrška roditelja

Tri brata jedan drugom su najveća podrška. Kako kaže Aleksa, dosta su slični, pa niko nije bio iznenađen kada su sva trojica odlučila da pođu u vojnike.

Konkurs od 1. februara

Aleksa ističe da se ponosi što on i njegova braća studiraju u školi koja ima tako dugu i časnu istoriju i poziva sve mlade ljude koji žele da postanu oficiri da se prijave na konkurs.
- Od 1. februara do 15. marta raspisan će biti konkurs za upis u Vojnu gimnaziju, Srednju stručnu vojnu školu, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet VMA. Pozivamo sve zainteresovane kandidate da se prijave na konkurs - rekao je Aleksa.

- Nas trojica smo se uvek ugledali jedan na drugog, pomagali međusobno i bili najveća podrška, ali smo i otvoreno kritikovali ukoliko pomislimo da je neki pogrešio. S obzirom na to da smo braća rođena istog dana i da smo celo detinjstvo najviše vremena provodili zajedno, dosta smo slični. Imamo ista interesovanja, kao deca trenirali smo iste sportove i voleli iste igre. Zato se ljudi koji nas poznaju nisu ni iznenadili što smo se sva trojica odlučili za isti poziv. Kao i svi drugi momci u našim godinama svaki slobodan trenutak koristimo za druženje, slušanje muzike, gledanje serija i filmova - kaže Aleksa.

Na pitanje da li su ikada razmišljali o odlasku iz svoje zemlje, sva trojica uglas kažu:
- Odlazak iz Srbije za nas nikada nije bila opcija. Mi svoju domovinu volimo i besmisleno nam je da je napustimo, pa zato nikada nismo razmišljali o tome - naglašavaju oni.

Vulin: Hvala ovakvoj omladini

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da nema veće pohvale za jednu vojsku i državu od ovakvih primera.
- Teško je naći veći kompliment o jednoj vojsci, jednoj državi nego da se tri rođena brata pripremaju da postanu oficiri. Hoću da zahvalim, na prvom mestu, njihovoj porodici, njihovim roditeljima što su nam dali ovakve momke i da podelim sa Srbijom ponos da dok god ima ovakvu mladost, dok god imamo ovakve ljude, mi ćemo biti sigurni i slobodni - rekao je Vulin.

 


 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija