• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/srbijadanas

04.02.2020

08:00

VLASNICI STARIJIH AUTOMOBILA SE HVATAJU ZA GLAVU! Više od 500.000 vozila neće moći da prođe TEHNIČKI PREGLED!

Društvo

VLASNICI STARIJIH AUTOMOBILA SE HVATAJU ZA GLAVU! Više od 500.000 vozila neće moći da prođe TEHNIČKI PREGLED!

Podeli vest

Tehnički pregled u Srbiji prošle godine nije prošlo više od 126.000 putničkih vozila, i to zato što se Srbija vozi u krševima, odnosno u polovnjacima čija je prosečna starost 17 godina!

Iako na snagu još nisu stupile pooštrene mere kriterijuma tehničkih pregleda, uključujući i ekološka merenja izduvnih gasova, već u 2019. registraciju u Srbiji nije obnovilo 126.000 vozila iliti nešto više od 10.000 njih mesečno.

UKOLIKO NEMATE OVAJ DEO U AUTOMOBILU, NEĆETE MOĆI GA DA REGISTRUJETE! 1, 2 miliona vozila na udaru!

Ako se ovim tempom kod nas nastavi priliv polovnjaka sa euro 3 motorima, od jula sledeće godine, kada na snagu stupi zakon o strogoj kontroli ispravnosti, broj vozila koja ne mogu da prođu tehnički mogao bi da bude i viši od 500.000.

- Više od 126.000 vozila koja nisu prošla tehnički je poražavajući broj, ali me ne iznenađuje. To znači da oko pet odsto našeg voznog parka nije prošlo tehnički pregled prošle godine, tj. svaki 20. automobil. Prosečna starost vozila kod nas je 17 godina, to nam govori koliko i starijih vozila ima na ulicama.

Foto: TANJUG/FILIP KRAINCANIC

- Stara vozila se teško održavaju, a plus kod nas nije ni razvijena kultura redovnog održavanja. Mnogi o stanju svojih vozila brinu tek kad dođe vreme za tehnički pregled i to može da bude opasno po bezbednost svih učesnika u saobraćaju - rekao je Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta.

OD 1. JANUARA POSKUPLJUJE REGISTRACIJA, evo i KOLIKO! (SPISAK NOVIH CENA)

On navodi da su uzrok ovome niska primanja građana, ali i neozbiljnost vlasnika.

- Broj vozila koji neće proći tehnički pregled će biti još veći kada pregledi postanu rigorozniji. Tada će nesavesni vozači morati svoja vozila da dovedu u red. Ovo je problem u koji svi moramo da se uključimo, da budemo odgovorniji kako bi naši putevi bili bezbedniji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Darko

pre 4 godine

Nasi putevi nisu nebezbedni zbog starosti vozila, vec zbog onih koji imaju novca da voze nove dzipove I misle da su Bogovi u Srbiji....Parkiraju gde stignu, voze preko 200...

MIloš

pre 4 godine

Bravo, samo tako!! Svi će mo uskoro da vozimo... pa onaj broj cipela koji imamo. Uklopićemo se sa EURO standardom, sigurno. Idu izbori!!!

Dejan

pre 4 godine

A kako bi bilo da se poboljsa kvalitet goriva kod nas. Izduvni gasovi bi bili manji. .. kako je moguce da sa nasim gorivom jedva 600km predjem sa rezervoarom a sipam u madjarskoj prelazim 800km sa istim. Jedino ako se rezervoar nije povecao u budimpesti.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija