• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

07.02.2020

08:20

DRAGAN I SVETLANA IZ TOPOLE U CENTRU DRAME NA KRUZERU! Ovako izgleda jedan naš dan u RIGOROZNIM USLOVIMA ZBOG BOLESTI

Društvo

DRAGAN I SVETLANA IZ TOPOLE U CENTRU DRAME NA KRUZERU! Ovako izgleda jedan naš dan u RIGOROZNIM USLOVIMA ZBOG BOLESTI

Podeli vest

Bračni par Dragan i Svetlana Šević iz Blaznave kod Topole i 12 Srba članova posade biće 14 dana u karantinu na brodu "Dajmond princes", usidrenom kod Jokohame, jer je najmanje deset putnika obolelo od koronavirusa

Čak 14 Srba zarobljeno je u Japanu na turističkom kruzeru "Dajmond princes", koji je stavljen u karantin jer je deset putnika obolelo od smrtonosnog koronavrusa. Srbi, među kojima je 12 članova posade i dvoje turista - Dragan Šević i njegova supruga Svetlana iz Blaznave kod Topole, biće u karantinu 14 dana, a vlada Japana najavila je da će im obezbediti sve što je potrebno.

Zarazio ih starac

Srpski državljani nalaze se na brodu kompanije "Princes kruzis", na kojem je ukupno 3.711 ljudi, od kojih je 2.656 turista. Usidreni su u vodama nedaleko od luke Jokohama. Svi su stavljeni u karantin nakon što je utvrđeno da muškarac (80) iz Hongkonga, koji je ranije napustio krstarenje, ima koronavirus i nakon što su se kod ostalih putnika i članova posade pojavili simptomi zaraze.

Foto: Reuters

U sobama

Niko ne napušta kabinu. Članovi posade sa maskom na licu donose nam hranu i ostale potrepštine
Dejvid Abel

Japanski ministar zdravlja Kacunobu Kato izjavio je da su svi na brodu, uključujući Srbe, testirani i da su nađena 273 sumnjiva slučaja.

- Njima su urađeni dodatni testovi na koronavirus. Dosad smo dobili 31 rezultat, a ispostavilo se da je deset ljudi pozitivno na koronavirus. Čekamo rezultate za ostala 242 sumnjiva slučaja - rekao je Kato.

On je dodao da su među deset obolelih državljani Australije, Amerike, Hongkonga, Japana i Filipina. Zaraženi su juče izvedeni sa broda i odvedeni u bolnicu u Japanu, gde će ostati na lečenju.

Foto: ilustracija/Rojters/Informer DN

Dragan Šević

Ambasador Srbije u Japanu Nenad Glišić rekao je za Informer da su svi srpski državljani na kruzeru zdravi i da ne pripadaju sumnjivoj grupi koja je testirana.

CRNI BILANS! 492 umrlo, 24.500 zaraženo

Broj zaraženih i umrlih od koronavirusa u Kini svakim danom sve više raste. Juče je registrovano 24.500 obolelih, a 492 osobe su umrle. Najviše zaraženih, ali i smrtnih slučajeva, zabeleženo je u Vuhanu, iz kojeg je zaraza i počela da se širi. Tamo je dosad od virusa preminulo 362, a obolela je 8.351 osoba.
Zbog teške situacije Amerika je poslala medicinske suplemente u bolnicu u Vuhanu kako bi pomogla kineskim vlastima u borbi protiv koronavirusa.
Deo medicinske opreme stigao je u utorak, a pomoć su obećale i još neke svetske kompanije, kao i međunarodne institucije.

- Stupili smo u kontakt sa putnikom Draganom Ševićem, koji nam je rekao da se on i njegova žena Svetlana osećaju dobro, da su sve vreme u kabini, ali da im redovno donose hranu, vodu i sve drugo što im je potrebno. Identitet 12 članova osoblja koji su naši državljani ne znamo jer kompanija za koju rade ne dozvoljava da im se objave imena. Međutim, ono što znamo jeste da je svih 12 Srba članova posade dobro i da, kao ni Ševići, ne pripadaju sumnjivoj grupi. Za razliku od putnika, koji sede u kabinama, osoblje se kreće po brodu jer mora da radi - rekao je Glišić.

Foto: Reuters

Dobro su

Dragan Šević i njegova žena Svetlana osećaju se dobro, redovno im donose hranu, vodu i sve što im treba
Nenad Glišić

On je dodao da je srpska ambasada dobila garancije da na brodu radi internet i da su svi naši državljani, bilo da su putnici ili posada, u redovnom kontaktu sa svojim porodicama.

- Rečeno nam je da nikome od putnika nijednog trenutka ništa neće faliti - istakao je Glišić i dodao da je ova situacija podigla ceo Japan na noge i da joj pristupaju veoma ozbiljno.

Sobe bez vazduha

U međuvremenu, putnici na kruzeru kažu da se luksuzno krstarenje pretvorilo u pakao.

- Niko ne napušta kabinu. Ne dozvoljavaju nam čak ni u hodnik da izađemo. Članovi posade sa maskom na licu donose nam hranu i ostale potrepštine. Ceo brod je jedan veliki karantin. Moja soba je na devetoj od 14 paluba i imam balkon. Žao mi je onih koji su na donjim palubama i koji nemaju ni prozora ni prirodnog vazduha - rekao je britanski turista Dejvid Ejbel.

On je dodao da je osoblje broda ljubazno i da su mu čak naručili lekove, budući da je dijabetičar.

- Svi su veoma fini. Dođu sa maskama, donesu nam da jedemo, odnesu posuđe i pitaju šta kome treba. Jedino mi je žao što ne možemo više da biramo hranu, već svi dobijamo ono što nam spreme - naveo je Britanac.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragoljub

pre 4 godine

Размажени Британац би да шета по броду и бира јеловник!

Školski

pre 4 godine

Ševo, (Dragane Ševiću), držite se. Pozdrav od školskog, Todorovića VIII-5.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija