• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

07.02.2020

23:40

EPIDEMIJA VIRUSA UZIMA MAHA U SRBIJI! Od gripa za 7 dana 13.449 zaraženih, DVE OSOBE VEĆ PREMINULE!

Društvo

EPIDEMIJA VIRUSA UZIMA MAHA U SRBIJI! Od gripa za 7 dana 13.449 zaraženih, DVE OSOBE VEĆ PREMINULE!

Podeli vest

Grip je u Srbiji već odneo dva života! Od posledica izazvanih ovim virusom preminule su dve starije osobe iz Požarevca i Niša

Kako kažu u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", epidemija je proglašena u Pirotskom, Mačvanskom i Zlatiborskom okrugu, kao i u Beogradu.

Prema njihovim podacima, od septembra do sada na lečenje su se javila 68.562 pacijenta sa simptomima respiratornih infekcija ili gripa. Dok se najviše obolelih beleži u poslednjoj nedelji januara, kada je bilo 13.449 obolelih. Samo u Beogradu za nedelju dana registrovano je 1.707 zaraženih.

ČOVEK KOJI JE OVO SNIMIO JE UHAPŠEN! Jezivi snimci iz Kine uznemirili su svet (VIDEO)

Foto: Shutterstock

Najugroženiji:

*deca
* trudnice
* hronični bolesnici
Antrfile:
Simptomi virusa
* visoka temperatura
* bolovi u mišićima
* slabost
* jak kašalj
* gubitak apetita

U našoj zemlji, navode stručnjaci, izolovana su tri tipa gripa - B "vitorija" i dva tipa A - H1N1, poznatiji kao svinjski i H3N2. Svi ovi tipovi su se i ranije pojavljivali u našoj sredini i vakcina koja se prima protiv gripa pokriva sve vrste, napominju lekari.

- Virus gripa je počeo brzo da se širi poslednjih dana, što pokazuje podatak da je samo za nedelju dana prijavljeno 13.449 osoba sa simptomima gripa, što je dvostruko više nego prethodne sedmice. Do sada su od posledica virusa život izgubila dva hronična bolesnika. Prijavljena su i 352 pacijenata sa teškim respiratornim infekcijama i oni su zadržani u bolnici. Zbog porasta broja obolelih epidemija je proglašena u Beogradu, Pirotskom, Mačvanskom i Zlatiborskom okrugu - kažu u "Batutu".

Infektolog dr Žarko Ranković kaže da je ovo uobičajen period za širenje sezonskih infekcija, ali da se pribojava da će se epidemija raširiti tek kada deca posle raspusta krenu u školu.
- Poslednjih nedelja raste broj obolelih osoba. Simptomi u sva tri slučaja gripa su gotovo isti, to su upala grla, curenje nosa, kašalj, slabost i povišena temperatura. Moj savet je, ukoliko tegobe ne prođu u roku od pet dana, da se obavezno jave lekaru. Širenju zaraze pogodovala je i velika oscilacija vremena iz hladnog u toplo. Ali bojim se da će prava epidemija biti tek kada se završi raspust i deca krenu u škole i vrtiće - upozorava dr Ranković, i dodaje da je najbitnije da se češće peru ruke, uzima dosta vitamina, provetravaju prostorije...




 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija