• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

09.02.2020

08:39

VRAĆA SE LEPO VREME, ALI JEDNA STVAR ZABRINJAVA! Od ponedeljka 15 stepeni! EVO ZAŠTO TO NE VALJA!

Društvo

VRAĆA SE LEPO VREME, ALI JEDNA STVAR ZABRINJAVA! Od ponedeljka 15 stepeni! EVO ZAŠTO TO NE VALJA!

Podeli vest

Sneg koji je ove nedelje paralisao Srbiju brzo će se otopiti jer od ponedeljak se očekuje čak 15 stepeni. Putevi u Srbiji prohodni, ali je zimska oprema obavezna, upozoravaju stručnjaci. Iako je dobro što je ledeni talas za nama, ponovni skok temperature usloviće brzo širenje gripa

Sneg koji je ove nedelje paralisao Srbiju veoma brzo će se otopiti, najavljuju meteorolozi! Kako kažu, temperatura će od danas biti u plusu, a od ponedeljak živa u termometru dostići će 15 stepeni Celzijusa, pa će se snežni pokrivač iz dana u dan smanjivati. Tome će doprineti i kiša koja će padati čak i na planinama.

Iako je dobro što je ledeni talas za nama, ponovni skok temperature usloviće brzo širenje gripa, čija je epidemija već proglašena, upozoravaju lekari. Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", za samo sedam dana obolelo je 13.449 pacijenata, a očekuje se da taj broj sledećih nedelja bude znatno uvećan.

Skok temperature

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Slobodan Sovilj napominje da će od nedelje temperature ponovo skočiti na 15 stepeni.

Simptomi gripa

* visoka temperatura
* bolovi u mišićima
* slabost
* jak kašalj
* gubitak apetita

- Iako smo imali nekoliko hladnih dana, tokom kojih je napadalo mnogo snega, vikend će biti sunčan i dosta topliji, s maksimalnim merenjima do 8 stepeni Celzijusa. Početak nedelje donosi nam česta prolazna naoblačenje s kišom, a temperature će ponovo biti neobično visoke za ovo doba godine. U ponedeljak i utorak živa u termometru dostići će 15. podelak. Kiša će padati širom Srbije, u nižim, ali i višim predelima - kaže Sovilj, i dodaje:

- Zbog visokih temperatura i kiše veoma brzo će se istopiti sneg koji je napadao po Srbiji. Na planinama ga ima mnogo, zato se neće u potpunosti otopiti, ali će se znatno smanjiti - ističe Sovilj.

(VIDEO) NISU OKLEVALI NI TRENA! Heroji iz Ivanjice spasli iz smetova nepokretnog Miroslava (69)

 

 

Naš sagovornik najavljuje da na nove pahulje nećemo dugo čekati.

- Već od četvrtka očekuje nas novi pad temperature za par stepeni. U nižim predelima očekuje se ponovo kiša, dok će na planinama i u brdsko-planinskim predelima provejavati sneg - kaže Sovilj.

TABELA:

Vremenska prognoza za narednih pet dana
dan min. temp. maks. temp.
subota -2 7 sunce i oblaci
nedelja -3 8 sunce i oblaci
ponedeljak 3 15 oblaci i kiša
utorak 7 15 oblaci i kiša
sreda 7 13 oblaci i kiša

Smeta i zdravima

Ipak, da će novo otopljenje doneti i nove probleme upozorava infektolog dr Žarko Ranković. On napominje da će nagle vremenske promene i te kako uticati na širenje virusa.

- Širenje gripa dodatno će ubrzati i najavljene nagle promene vremena. Velike oscilacije iz hladnog u toplo idealne su za razmnožavanje virusa. Takođe, prava epidemija gripa preti nam kada se završi raspust i deca krenu u škole i vrtiće. Trenutno imamo delovanje tri tipa gripa! Simptomi gripa su upala grla, curenje nosa, kašalj, malaksalost i povišena temperatura. Moj savet je da se, ukoliko tegobe ne prođu u roku od pet dana, da obavezno javite lekaru - upozorava dr Ranković.

JOŠ SU ZAVEJANI! Selo u kojem je petoro dece ODSEČENO OD SVETA, već dva dana čekaju da ih se neko seti i očisti put!

 

 

Specijalista opšte prakse dr Branka Grujić kaže da česte promene vremena posebno ne prijaju hroničnim bolesnicima.

- Skok temperature od 10 stepeni za kratko vreme ne može da odgovara ni organizmu zdravog čoveka, a kamoli hroničnim i psihijatrijskim bolesnicima. Nagle promene vremena veoma loše utiču na one koji su lošijeg zdravlja, a najviše problema imaju plućni i srčani bolesnici. Zato savetujem da se redovno uzima propisana terapija, da se odmaraju i uzimaju dosta tečnosti i vitamina. Ima puno i virusa i infekcija, pa imamo pune ruke posla - kaže ona.



AMSS: Putevi ka planinama su prohodni, na put samo s lancima

U Auto-moto savezu Srbije kažu da na kolovozima gotovo svuda u Srbiji ima do pet centimetara snega, ali su putevi prohodni.

U Ivanjici 2.500 domaćinstava bez struje

U opštini Ivanjica nema uslova za proglašenje vanredne situacije, izjavio je predsednik opštine Zoran Lazović.

- Posledice olujnog vetra praćenog snegom se saniraju, a svi državni putevi su prohodni, kao i lokalni putni pravci. Ubrzano se radi na otklanjanju kvarova na elektromreži. Dve i po hiljade domaćinstava je u četvrtak bilo bez električne energije. Ekipe "Elektroprivrede" su uz pomoć lokalne samouprave, uz teške napore, uspele da dođu do mesta gde su bili kvarovi. Saniraju se posledice i očekujemo da će struja ponovo biti dostupna meštanima - rekao je Lazović.

U Sjenici tri metra snega

Nezapamćena snežna oluja protutnjala je preko golijskog puta koji spaja Sjenicu sa Novim Pazarom.

- Ono je bila katastrofa. Oko 100 ljudi bilo je zarobljeno u automobilima. Išao sam od vrata do vrata, brisao im stakla i gledao kako da im pomognem i da ih izvučemo. Ja radim osam godina i nisam nikad video sličnu oluju kao ovu. Nije se videlo ništa na metar, ni prst pred okom. Bio sam zaleđen, nisam osećao ni ruke ni noge, ali bilo je bitno da pomognemo tim ljudima - rekao je Mirsad Šehović iz AD "Put Novi Pazar".

- Putevi su čisti jedino u severnim i centralnim krajevima zemlje. Prohodni su i prilazi planinama Zlatibor, Tara, Goč, Stara Planina i Divčibare i tamo nema zastoja, ali se zbog snega na putevima saobraćaj odvija usporeno. Takođe, i put do Kopaonika je prohodan, ali se vozačima savetuje da se penju sa zapadne strane planine, od Jošaničke Banje. Za vikend očekujemo veće gužve na putevima, pogotovo ka turističkim i ski centrima - ističu u AMSS-u, i dodaju:

- Vozači treba na odmor da kreću u najtoplijem delu dana i odmorni za vožnju, kao i da se na vreme informišu o zastojima. Savetujemo da pre polaska na put napunite rezervoar gorivom, jer su u ovom periodu česti zastoji. Naravno, nikako ne sme da se kreće na put bez zimske opreme, zimskih guma i lanaca u gepeku, koje treba montirati ako ima potrebe - napominju u AMSS-u.

Požega proglasila vanrednu situaciju

Posle nekoliko sati snežnih padavina koje je neprekidno pratio vetar olujne jačine, u nekoliko sela požeške opštine je većina puteva ili teško prohodna ili u potpunosti neprohodna. Njihovo čišćenje ne može se obaviti redovnim merama, pa je na predlog predsednika opštine Đorđa Nikitovića uvedena vanredna situacija u selima Tometino Polje, Ljutice, Duškovci, Mršelji, Loret, Tabanovići, Papratište, Gornja Dobrinja i Dražinovići.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija