• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

12.02.2020

22:23

VEROVALI ILI NE NA GRADILIŠTIMA ŠIROM SRBIJE SVE VEĆI BROJ STRANACA! U Srbiji radi 10.000 stranih građevinaca!

Društvo

VEROVALI ILI NE NA GRADILIŠTIMA ŠIROM SRBIJE SVE VEĆI BROJ STRANACA! U Srbiji radi 10.000 stranih građevinaca!

Podeli vest

Najviše je Kineza, Rusa, Turaka, Indusa, Pakistanaca i Albanaca iz Makedonije * Zapošljavanje stranaca sve više uzima maha, s obzirom da domaće radne snage ima sve manje, upozoravaju stručnjaci

U Srbiji je, zbog manjka domaćih radnika, prošle godine na gradilištima širom Srbije radilo 10.000 stranaca! Na skelama i dizalicama najviše je Kineza, Rusa i Turaka, a pored njih rade još i Indusi, Pakistanci, Albanci iz Makedonije, pa i migranti, tvrde stručnjaci.

Prema njihovim rečima, njihova zarada kreće se od 350 evra do 600 evra, uz plaćen smeštaj i hranu. Strani građevinci rade po celoj Srbiji, ali je lane najviše posla za njih bilo u Beogradu.

Nedostaje radnika

Kako je nedavno istakao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, probleme sa manjkom radnika ćemo uskoro imati na svakom gradilištu i po tom pitanju "mora nešto da se uradi". On je podsetio da na gradilištu "Beograda na vodi" nema dovoljan broj radnika i da dovode radnike iz inostranstva.

Sindikati: Plaćaćemo strance sve više

Predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić potvrđuje da će rasti broj radnika iz inostranstva koje ćemo morati da angažujemo.

- Jasno je da nemamo radnu snagu i da ćemo stranaca morati da imamo sve više. Za sada ih definitivno ima puno na gradilištu u "Beogradu na vodi", a angažuju se i na gradnji autoputeva. Očekujemo čak i da će njihove plate rasti, ukoliko ne budemo mogli da angažujemo domaću radnu snagu - navodi Savićeva.

- Tražili su dozvolu da dovedu 150 radnika iz Indije, da im damo dozvolu, zato što nemamo dovoljno radnika - rekao je Vučić. Strani državljani rade za platu od 500 evra, ali imaju smeštaj i hranu, dok srpski radnici rade za 700 evra bez obezbeđenog smeštaja i hrane - istakao je Vučić.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije navodi da kod nas zapošljavanje stranaca sve više uzima maha, s obzirom da domaće radne snage ima sve manje. On dodaje da građevina zapošljavala na hiljade stranaca.

- Kada je građevinska sezona u jeku, na gradilištima širom Srbije je, po nekim procenama, oko 10.000 radnika iz inostranstva, a biće ih i više. Organizovano najviše dolaze radnici iz Kine i Turske, ali ima i Albanaca iz Severne Makedonije i Pakistanaca. Turski državljani, primera radi, dolaze organizovano preko firmi koje ih angažuju za naša gradilišta - objašnjava Goran Rodić.

Među njima je najviše onih koji dolaze da rade fizičke poslove na gradilištu, a ne neke uskostručne.

Kakva je procedura

Firma koja želi da zaposli stranca u obavezi je da podnese zahtev NSZ za odobrenje radne dozvole za rad tog stranca. Uslov da se zaposli stranac jeste da na evidenciji NSZ nema drugih osoba sa kvalifikacijama koje kompanija zahteva (za radno mesto gde će biti zaposlen stranac).

Dokumentacija potrebna za izdavanje radne dozvole za zapošljavanje je:
- zahtev za izdavanje radne dozvole za zapošljavanje
- pasoš stranca (overena kopija pasoša sa odobrenim privremenim boravkom)
- predlog ugovora o radu ili druge vrste ugovora o radnom angažovanju
- uverenje iz baze Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja da kompanija nije otpuštala zaposlene po osnovu tehnološkog viška, za radno mesto za koje se traži radna dozvola

- Oni manje zarađuju od naših radnika i mesečno mogu da zarade od 350 evra do 600 evra. Imaju smeštaj i hranu, a Kinezi, na primer, često naprave kampove za svoje radnike, pa oni tu borave - ističe Rodić.

On dodaje i da se neretko dešava da na gradilištima rade i migranti.
- Izbeglice dođu na nekoliko dana, većina njih na crno - kaže Rodić.

Po zakonu

Zapošljavanje stranaca za delatnosti u kojima nedostaju radnici omogućeno je zakonom. Kako kažu u Ministarstvu rada i zapošljavanja, uslovi i postupak za zapošljavanje stranaca u Srbiji regulisani su Zakonom o zapošljavanju stranaca.

- Ovaj zakon se primenjuje na sve strance, odnosno na svaku osobu koja nema državljanstvo Srbije. Dozvolu za rad izdaje nadležna filijala Nacionalne službe za zapošljavanje ukoliko stranac prethodno ima regulisan boravak. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u 2019. godini najviše je izdato dozvola za rad državljanima Kine, zatim Ruske Federacije i Turske - navode u Ministarstvu rada.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 4 godine

Odlično,postajemo svetska sila zapošljavamo strance kao što su nas nacisti posle rata.Džaba vam dualno ili ti naduvano obrazovanje jet će biti sve gore i gore.

petrovic ranko

pre 4 godine

Bio sam u prilici da pratim radove na jednom objektu gde je radilo 30 radnika iz Turske.Svi su uniformisani,šlem na glavi,nikom ne visi cigara iz usta,rade i čute,šef svo vreme sa njima i pomaže i koriguje.Naši radnici malo rade,cigara visi na kraju usne,aljkavi u poslu i sa HTZ opremom,piju,učinak upolovljen,rukovodilac negde sedi(kafana)grešaka i rasutog materijala svuda a sada su dobro plaćeni.

Milan

pre 4 godine

Lažeš,pričaš gluposti,može samo da ti poveruje neko ko nije imao priliku da radi sa njima. Ja sam radio sa turcima ,trenutno su najgori sto se ponašanja tiče.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bivši as Zvezde opleo po Baharu! Sve mi se smučilo kod njega!
Fudbal

Bivši as Zvezde opleo po Baharu! Sve mi se smučilo kod njega!

Malo mi se sve smučilo ono kod Baraka Bahara, jer se nije znalo ni ko igra, ni u kom sistemu se igra. Sve nešto zbrda-zdola, pa šta uradimo, poručio je Filip Stojković (31), bivši fudbaler Crvene zvezde, koji se osvrnuo na igru tog tima pod Barakom Baharom.

20.04.2024

12:43

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija