• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

12.02.2020

11:28

OVI SMEROVI U ŠKOLAMA U SRBIJI ĆE TRAJATI 2 GODINE! Velike promene - ovo više neće biti isto!

Društvo

OVI SMEROVI U ŠKOLAMA U SRBIJI ĆE TRAJATI 2 GODINE! Velike promene - ovo više neće biti isto!

Podeli vest

Đaci će moći da se ubrzano školuju i za cvećare-rasadničare, pomoćne kuvare, viljuškare, servirke, stakloresce, frizere, traktoriste, ratare...

U Srbiji će uskoro biti uvedeno dvogodišnje srednje obrazovanje za čak 40 najtraženijih zanimanja, a srednja škola biće obavezna za sve, otkriva ministar prosvete Mladen Šarčević!

Kako Informer saznaje, na spisku novih zanimanja naći će se smerovi za buduće sobarice, molere, cvećare-rasadničare, pomoćne kuvare, viljuškare, servirke, stakloresce, frizere, traktoriste, ratare... Javna rasprava o ovoj, ali i ostalim novinama u predškolskom i školskom obrazovanju počinje 13. februara, a u oktobru ove godine organizovaće se i javno usvajanje predloga strategije za nova zanimanja.

Obavezno školovanje

Prema rečima ministra Šarčevića, oko 95 odsto dece upisuje srednju školu i napominje da će novi dvogodišnji ciklusi obrazovanja privući i ostale učenike.

Foto: printscreen RTV Pink

- Ideja je da se uvedu dvogodišnji smerovi i mi smo tu inicijativu prosledili Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Tu će, između ostalog, biti i profili za sobaricu, cvećara-rasadničara, pomoćnog kuvara, viljuškara, servirku, molera... Ovi programi trajaće dve godine i imaju drugi nivo kvalifikacije. Pored njih, ideja je da se omogući i veći izbor i trogodišnjih i četvorogodišnjih obrazovanih profila - ističe Šarčević.

Kazne za izbegavanje srednje škole

U Ministarstvu prosvete navode i da će, onog trenutka kada srednja škola postane obavezna, biti predviđene i kazne za one koji budu odbijali da idu na nastavu.

- Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa kazne za roditelje koji odbijaju da upišu dete u osnovnu školu, a kad srednje obrazovanje postane obavezno, kazne će biti slične. Prvo idu opomene, a potom novčane kazne od 5.000 do 100.000 dinara - navode u resornom ministarstvu.

 

Na pitanje kada će srednje obrazovanje biti i zvanično obavezno, ministar odgovara:

- Kad će ono zvanično postati obavezno, zavisi od toga kad će doći do promene Ustava, zato što u Ustavu stoji odredba da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno, a srednje besplatno. Javna rasprava o Nacrtu strategije obrazovanja do 2030. počinje 13. februara, i to predstavljanjem u kom pravcu je planirano da se razvija predškolsko i osnovno obrazovanje. U martu će biti predstavljeni planovi za srednje obrazovanje, u aprilu učenički i studentski standard i investicije, zatim ide nauka i u junu visoko obrazovanje. U oktobru planirano je da bude organizovano javno slušanje i usvajanje predloga strategije - navodi ministar.

Posao budućnosti

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže za Informer da je to sjajna ideja i da će novi i kraći smerovi biti idealni za one koji žele da se bave samo zanatom.

Zanimanja

* sobarica
* servirka
* pomoćni kuvar
* frizer
* vozač krana
* traktorista
* moler
* keramičar
* ratar
* viljuškar
* cvećar
* staklorezac

- Ovo je odličan predlog resornog ministarstva i smatram da svi koji smo deo njega treba da ga podržimo. Ovim ne samo da će zaživeti izumrli smerovi u srednjim stručnim školama već će se pružiti i šansa onim đacima koji nisu karijeristi i koji imaju za cilj da za kratko vreme savladaju zanat i dobiju za njega zvanje i diplomu. Pored ovih zanimanja koja je nabrojao ministar, mislim da će se na spisku naći i programi za frizera, keramičara, ratara, vozača krana, traktoristu.... Sve ono gde je posao siguran zadržaće mlade u Srbiji i omogućiti im dobru zaradu, a uz to je i školovanje kraće - naglašava Antić, i dodaje da će to poboljšati i zaposlenost u Srbiji, ali i razvijanje privrede.

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija