• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S. - K. M.

13.02.2020

15:33

LUDO VREME U SRBIJI! PROGNOZA ZA PETAK VAM SE NEĆE SVIDETI, A U PONEDELJAK ŠOK!!

Društvo

LUDO VREME U SRBIJI! PROGNOZA ZA PETAK VAM SE NEĆE SVIDETI, A U PONEDELJAK ŠOK!!

Podeli vest

Prema prognozi, i sledeće nedelje prognozirano je vreme više nalik proleću, a ne zimi. Česte promene vremena i temperature opasne su za hronične i psihičke bolesnike, upozoravaju lekari

U Srbiji će narednih dana biti toplo vreme, iznad proseka za ovo doba godine. Tako će u ponedeljak živa u termometru ići i do 20 stepeni, kažu meteorolozi.

Snega u nižim predelima do kraja meseca nema ni na vidiku, dok će se kiša smenjivati sa suncem.

Proleće u februaru

Prema prognozi, i sledeće nedelje prognozirano je vreme više nalik proleću, a ne zimi. Kako kažu meteorolozi, danas se očekuje vedro vreme i porast temperature.

- Nakon hladnog jutra, tokom dana biće sunčano i toplije. U toku večeri u severnim i zapadnim, a tokom noći i u ostalim predelima očekuje se naoblačenje sa kišom, na planinama sa snegom. Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar. Maksimalna dnevna temperatura u Beogradu i većem delu Srbije biće od osam do 14 stepeni - ističe Đorđe Đurić, meteorolog "Weather2Umbrela".

Raspust produžen do 24. februara

Školski raspust u osnovnim i srednjim školama širom Srbije produžen je do 24. februara zbog epidemije gripa, zvanična je odluka Ministarstva prosvete.

- U cilju prevencije širenja gripa u populaciji dece i mladih, a imajući u vidu aktuelne podatke o rastu broja obolelih, Ministarstvo prosvete donelo je odluku da se produži zimski raspust u osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Raspust će biti produžen do petka, 21. februara, a prvi nastavni dan je ponedeljak, 24. februar 2020. godine. Odluka je doneta posle konsultacija sa Institutom za javno zdravlje "Batut", a po preporuci Ministarstva zdravlja. Dan ranije, zbog porasta obolelih od gripa, takva odluka doneta je u Vojvodini, gde su vrtići i škole zatvoreni do 24. februara - saopštilo je resorno Ministarstvo.

 

On dodaje da u petak dolazi do blagog pogoršanja vremena, pada temperature, a stižu nam i kišni oblaci u nižim predelima, kao i sneg na planinama.

- Poslednji radni dan u nedelji biće oblačan uz kišu i hladniji, ali već krajem dana očekujemo prestanak padavina. U subotu nas očekuje promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme, još u toku jutra na jugu ponegde sa slabom kišom i susnežicom, na planinama sa slabim snegom. Nedelja će biti sunčana i topla sa 14 stepeni, dok nas u ponedeljak, očekuju temperature od 15, pa čak do 20 stepeni u nekim delovima naše zemlje! U toku večeri u utorak sa severozapada dolazi prolazno naoblačenje sa kišom. Zahlađenje sledi od srede, kada će temperature biti oko 10 stepeni, dok snega neće biti sigurno do kraja ovog meseca - kaže Đurić.

Vreme "ubija"

Međutim, ovakve česte promene vremena sa naglim smenama sunčanih i kišnih perioda, mnogi veoma teško podnose. Posebno su na udaru stariji i hronični bolesnici.

Prognoza za narednih pet dana

dan                  minimalna/maksimalna temperatura
četvrtak                        3/14 sunčano
petak                           3/12 kiša
subota                         4/10 promenljivo oblačno
nedelja                       0/14 pretežno sunčano
ponedeljak                  1/20 sunčano

- Skok temperature od 10 stepeni za kratko vreme ne može da odgovara ni organizmu zdravog čoveka, a kamoli hroničnim i psihijatrijskim bolesnicima. Nagle promene vremena veoma loše utiču na one koji su lošijeg zdravlja, a najviše problema imaju astmatičari i srčani bolesnici. Zato savetujem da se redovno uzima propisana terapija, da se odmaraju i uzimaju dosta tečnosti i vitamina. Posebno napominjem da ove nagle promene vremena loše utiču na psihijatrijske bolesnike. Oni nikako ne bi trebalo da preskaču terapiju, jer nisu u stanju da se brzo prilagode takvim temperaturnim smenama - kaže dr Branka Grujić, specijalista opšte prakse.

Da će ovo novo otopljenje doneti i nove probleme, upozorava i infektolog dr Žarko Ranković. On napominje da će ovo variranje temperature i te kako uticati na širenje virusa.

Kome najviše smetaju česte promene vremena

* srčanim bolesnicima
* hipertenzičarima
* astmatičarima
* reumatskim bolesnicima
* pacijentima koji pate od raznih psihičkih tegoba

- Porast temperature uticaće na širenje gripa. Velike oscilacije iz hladnog u toplo idealne su za razmnožavanje virusa. Stoga svi treba da obrate pažnju na preventivu. Da se ruke peru što češće, uzimaju vitamini, provetravaju prostorije... - upozorava dr Ranković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija