• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.02.2020

11:25

650 MILIONA ZA PODSTICANJE NATALITETA Rok za prijavu ističe danas

Društvo

650 MILIONA ZA PODSTICANJE NATALITETA Rok za prijavu ističe danas

Podeli vest

Rok za prijavljivanje lokalnih samouprava za dobijanje nepovratnih sredstava za podsticanje nataliteta ističe danas.

Javni poziv raspisao je Kabinet ministra bez porfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, a pravo učešća imaju opštine i gradovi koje u sopstvenim budžetima imaju predviđena sredstva za sprovođenje predviđenih mera i telo zaduženo za demografiju.

Za tu namenu izdvojeno je 650 miliona dinara, a ministarka Slavica Ðukić Dejanović kaže da se iz godine u godinu povećava broj opština i gradova i da su različiti projekti kojima konkurišu za sredstva - obnova i izgradnja vrtića, oprema za odeljenja ginekologije, promocija reproduktivnog zdravlja.

Podseća da je ovo četvrta godina kako se opštinama dodeljuju bespovratna sredstva za podizanje nataliteta i da je sve veći broj lokalnih samouprava koje se javljaju na konkurs.

Prve godine na javni poziv javilo se samo 15 lokalnih samouprava sa kompletnim projektom, naredne godine 60, a prošle 85 opština i gradova.

"Iz godine u godinu sve je veći broj ljudi na lokalu koji se bave populacionom politikom", rekla je Ðukić Dejanović za RTS.

Navodi da su predloženi i novi finansijski podsticaji i to da za prvorođenu bebu da porodica dobije između 250.000 i 300.000 dinara, da porodica za drugorođenu bebu dobbija 10.000 dinara umesto dve, pet godina.

Predloženo je i da peto rođeno dete ima isti status kao četvrto, a to znači da svaki mesec roditelji dobijaju po 18.000 dinara do desete godine.

Mere popunacione politike, navodi ministarka, već su dale neke prve pozitivne rezultate. Srbija je jedina zemlja u regionu gde je porastao broj novorođene dece i porastao je broj žena koje rade i rađaju.

"Povećava broj majki koje su visokoobrazovane. Posebno je dobar podatak da je trećerođenih beba oko 700 više u odnosu na 2018. godinu, što znači da sve mere koje smo radili daju rezuultate", naglasila je minisatrka.

Govoreći o šestoro napuštene dece u Alibunaru koja se brinu sama o sebi, ministarka je rekla da to "mora sve da nas prene" i da je u ovom slučaju zakazao i rođak i komšija i institucije sistema.

"U suštini, zatajili smo svi", navela je ona i dodala da je deci sada važna psihološka podrška i što pre "stvaranje topline za svako dete".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija