• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.C - K.M.

16.02.2020

14:27

U PRAVI ČAS! Stiže novi zakon o igrama na sreću - DRŽAVA ZAVODI RED U KOCKARNICAMA JER JE ČAK 1,5 MILIONA SRBA NAVUČENO NA KOCKU!

Društvo

U PRAVI ČAS! Stiže novi zakon o igrama na sreću - DRŽAVA ZAVODI RED U KOCKARNICAMA JER JE ČAK 1,5 MILIONA SRBA NAVUČENO NA KOCKU!

Podeli vest

Po novom zakonu, rastojanje između dva mesta za kockanje više neće smeti da bude manje od 100 metara, a udaljenost od škole mora biti najmanje 200 metara

Država je odlučila da ograniči rad kockarnica, kladionica i automat klubove zbog zabrinjavajućeg porasta patoloških zavisnika od kockanja!

Stručnjaci upozoravaju da se u Srbiji više od milion i po odraslih kocka, a nimalo bolja situacija nije ni među srednjoškolcima jer se svaki treći svakodnevno kladi.

Upravo je zbog toga Ministarstvo finansija predložilo izmene postojećeg Zakona o igrama na sreću, koji je ovih dana ušao u skupštinsku proceduru.

Opasno upozorenje

Učenike češće viđamo da sede u kladionici nego u školskoj klupi Milan Radovanović, defektolog

Opstaju samo najjači

Glavna novina u predlogu zakonu je da rastojanje između dva mesta za kockanje više neće smeti da bude manje od 100 metara, a udaljenost od škole mora biti najmanje 200 metara. Uz to, na samom ulazu u svaku kladionicu, kockarnicu i automat klub moraće da stoji ogromna tabla na kojoj će biti objašnjeno koliko je kocka ozbiljna bolest zavisnosti, kao i kontakt zdravstvene ustanove za lečenje kako bi mogli da se jave svi oni koji imaju problem. Prema dostupnim podacima, svega 40.000 patoloških kockara javilo se na lečenje.

Milionski depozit za velika kazina

Prema predlogu zakona vlasnicima kockarnica su određeni i rigorozni uslovi poslova, pa će tako svako ko hoće da se bavi ovim poslom morati da ima osnivački kapital od minimum 250.000 evra, namenski depozit u banci od najmanje 300.000 evra, ne manje od 50.000 evra "rizik depozita" u blagajni ili sefu, 500 evra deponovano u banci za svaki automat i još 100 evra u kasi svakoga dana po jednoj mašini, dok će za one lance slot klubova koji imaju više od 2.000 aparata depozit biti neverovatnih milion evra isto kao kod kazina koji imaju živu igru. Za kršenje Zakona predviđene su visoke novčane kazne koje se kreću od 100.000 do dva miliona dinara.

Pored prevencije bolesti zavisnosti i zaštite maloletnika, ovaj novi zakon će doprineti tome da opstane samo nekoliko najjačih lanaca, dok će svim ovim manjima koji imaju tek po nekoliko lokala biti nemoguće da opstanu.

Direktor Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS) Rade Karan rekao je za Informer da se obavezno rastojanje od 100 metara odnosi samo na nove kladionice, kockarnice i automat klubove, dok ovi koji već postoje mogu neometano da rade sve dok im ne istekne desetogodišnja dozvola.

- Odredba o udaljenosti od 200 metara kolika je bila u nacrtu, a sada u predlogu od 100 metara, između lokala u kojima se priređuju igre na sreću veoma je nepovoljna i otežaće poslovanje. U tom slučaju razumemo nameru Vlade i Ministarstva finansija da na taj način povećaju stepen zaštite igrača, a posebno zaštitu maloletnika. Ovde je važno istaći da se odredba o minimalnoj razdaljini-udaljenosti ne odnosi na postojeće lokale, već na one koji budu otvarani nakon stupanja na snagu novog Zakona. Predlog Zakona je sada u skupštinskoj proceduri i ostaje nam da vidimo u kojoj verziji će biti usvojen, odnosno da li će kroz amandmane biti unapređen njegov sadržaj.

Foto: pixabay.com

Kockar sa šest godina

Osnivač Savetovališta za bolesti zavisnosti "Entera", defektolog Milan Radovanović, pozdravlja donošenje jednog ovakvog zakona.

71,7 miliona evra 

uplaćeno je u 2019. u budžet Srbije od igara na sreću

- Kocka je problem broj jedan među tinejdžerima. Od svih ljudi koji dolaze u naše savetovalište po pomoć ubedljivo najviše imamo upravo mladih kockara. Pre nekoliko godina bio nam je šok kada dete kaže da je prvi kontakt sa kladionicom imalo sa šest-sedam godina, dok je već sada, nažalost, to sasvim normalno. Ako dete prati i voli sport, više nije iznenađenje kada kaže da se sa tatom ili nekim iz porodice kladio na neki tim i sam popunio tiket - naglašava Radovanović i ističe:

35 odsto srednjoškolaca se kocka

- Koliko je situacija alarmantna, najbolje pokazuje i to što su deca danas češće u kladionici nego u školi. Najviše mladih kladioničara redovno konzumira klađenje, slot-mašine, poker ...

Na pitanje ko je odgovoran za ovakvo stanje on odgovara:

2107

kladionica je registrovano

- Zakazao je ceo sistem! Zakoni se ne poštuju, čak ni onaj koji se odnosi na udaljenost između škole i kladionice. U kladionicama niko ne poštuje zakonsku odrednicu da se maloletnicima ne sme dozvoliti da se klade. S druge strane, mnogi roditelji blagonaklono gledaju na ovu pojavu, a profesori u školama sa učenicima pričaju o tiketima - kaže Radovanović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bozidar

pre 4 godine

Stroge kontrole na ulaz, kako nebi mladji od 18 imali pristup u kladionicama.

pasulj i sarma

pre 4 godine

ukratko zakon i sada postoji ali niko ga ne provodi

TT

pre 4 godine

Zabraniti i zatvoriti i to je to ..Ovo jecsamo sminka koja u praksi nece nista promeniti .. -.-

pera

pre 4 godine

Nemojte, pa sta ce da rade nasi kockari i kladionicari... A to je bar 30 posto muske populacije.

Mira

pre 4 godine

Kao prvo je uzasavajuce da je dozvoljeno kockarnicama da se reklamiraju i strasno je da u reklami ucestvuju poznati sportisti koji su uzori mladih. Pa jos kad reklamiraju svoju "humanitarnu" misiju kao da se Srbima u lice smeju. Obavezno ih treba izmestiti izvan gradova, pa ko hoce neka ide. Ovako u pesackim ulicama imamo samo kockarnice i banke, te ulice gube svaki smisao

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija