• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. J. - A. C.

18.02.2020

08:20

SRBIJA IZGUBILA 20 MILIONA EVRA ZBOG KORONAVIRUSA, a za sve su "krivci" delovi za "fijat"

Društvo

SRBIJA IZGUBILA 20 MILIONA EVRA ZBOG KORONAVIRUSA, a za sve su "krivci" delovi za "fijat"

Podeli vest

Kragujevački radnici ne mogu da sklapaju "fijat" jer nedostaju CD-plejeri, komponente za branike i pozicije za instrument-table koje uvozimo iz Kine. Kineski turisti otkazali čak 80 odsto noćenja u hotelima za mart i april

Kompanija "Fijat Krajsler" u Kragujevcu morala je da obustavi proizvodnju automobila zbog pojave koronavirusa u Kini. Celokupna srpska privreda je zbog toga samo u poslednjih 30 dana pretrpela štetu od čak 20 miliona evra, što predstavlja 10 odsto našeg celokupnog mesečnog uvoza.

Kako saznajemo, kragujevački radnici ne mogu da sklapaju vozila na proizvodnoj traci jer nedostaju CD-plejeri, komponente za branike i pozicije za instrument-table, a koji se proizvode u Kini. Očekuje se da će se proizvodnja u Kragujevcu normalizovati do kraja meseca, kada se očekuje i da se uspostavi veći avio i brodski saobraćaj sa Kinom.

- Zaustavili smo proizvodne trake i promenili raspored. Proizvodnja će sigurno krenuti do kraja meseca. Ono što je bitno je da se ovaj zastoj neće odraziti na zacrtani plan proizvodnje - saznajemo u kompaniji "Fijat Krajsler".

Velika šteta

Posle izbijanja epidemije smrtonosnog virusa, iz najmnogoljudnije zemlje pored auto-delova ne stižu ni telefoni, tehnička roba, tekstil, garderoba, nameštaj, posuđe, predmeti od plastike i brojne druge stvari. Uz sve to, veliki udar trpi i turizam jer su zbog koronavirusa Kinezi, koji su u Srbiji prvi po broju noćenja i drugi po broju poseta, otkazali čak 80 odsto aranžmana za mart i april.

Foto: AP PHOTO

 

Kovačević: Ugrožena i gradnja puteva

Ekonomista Mlađen Kovačević ističe da će virus uticati na mnoge segmente naše privrede.

- Sve zavisi i od toga koliko će da traje epidemija, a za sada joj se ne nazire kraj. Postavlja se pitanje i šta će biti sa proizvodnjom u "Železari" iz Smedereva, jer su nju preuzeli Kinezi, pa zatim šta će biti sa gradnjom puteva gde će biti angažovani kineski radnici. Zaista, ovo višestruko negativno utiče na nas - objašnjava Kovačević.

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić upozorio je za Informer da se epidemija konornavirusa loše odražava na naše firme, da trpe i uvoznici, ali i izvoznici, a da će veliku štetu pretrpeti i turizam.

- Nama su turisti iz Kine najbrojniji gosti, a sada imamo u hotelima već 80 odsto otkaza za mart i april. Evidentno je da će i naša privreda da trpi gubitke. Imamo dosta firmi koje ne mogu da prime pošiljke iz ove zemlje. Najviše uvozimo telefone, tehničku robu, tekstil, nameštaj. Problem će imati i izvoznici, zato što ne mogu da plasiraju svoju robu, a tek smo od prošle godine počeli da imamo ozbiljniji izvoz u Kinu. Krajem marta imaćemo precizne podatke koliko gubimo - kaže Ljajić.

Manje turista iz Kine

I Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da koronavirus jako negativno utiče na našu privedu, s obzirom na to da ima puno firmi koje zavise od uvoza što delova, što gotovih proizvoda iz Kine.

- Mnoge naše firme su pogođene, pogotovo one koje se bave trgovinom, ali i sve one koje uvoze nešto iz ove zemlje. Vidite da je i "Fijat" pogođen, a verovatno će tako biti i sa svim firmama koje imaju saradnju sa Kinom. Naravno da će naša ekonomija usled toga pretrpeti i neke gubitke, verovatno do deset odsto ukupnog uvoza gubimo, dakle, to bi moglo da se meri u milionima evra - objašnjava Atanacković.

Šta najviše uvozimo iz Kine

* telefone
* tehničku robu
* tekstil, garderobu
* nameštaj
* auto-delove
* posuđe
* predmete od plastike

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović rekao je da je smanjenje broja turista iz Kine i više nego osetno, što nikako nismo očekivali na početku godine.

- Prilično smo pogođeni celom ovom situacijom. Kineski turisti su prvi po broju noćenja i drugi po broju dolazaka i nikako nam ne odgovara to što sada zbog koronavirusa ne putuju i što masovno otkazuju hotelske aranžmane i u Beogradu i u celoj Srbiji. Šest godina beležimo konstantan rast kineskih turista, očekivali smo da će ovo biti ta najjača godina i ovakav pad nam je zaista došao kao grom iz vedra neba. Sreća u nesreći je što će se prema svim očekivanjima ovo brzo smiriti i što bi sve već u aprilu trebalo da se vrati u normalu. Nadam se da ćemo od aprila do decembra imati rekordni broj poseta turista iz Kine i da ćemo uspeti da nadoknadimo ovu nepredviđenu situaciju - objasnio je Popović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija