• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs

18.02.2020

11:15

SRPSKI PROFESOR OSTAO ZAROBLJEN U KINI USRED EPIDEMIJE! Bez novca za povratak, samo 4 puta izašao za mesec dana!

Društvo

SRPSKI PROFESOR OSTAO ZAROBLJEN U KINI USRED EPIDEMIJE! Bez novca za povratak, samo 4 puta izašao za mesec dana!

Podeli vest

Pre tri meseca, Srbin N.D. otišao je u kineski grad Nančang da radi kao predavač engleskog jezika. Međutim, ubrzo su počeli prvi problemi sa kašnjenjem isplata, pa je N.D. gotovo bez novca ostao zaglavljen u tom gradu, gde su, kao i u mnogim delovima zemlje na snazi posebne mere zbog korona virusa

- Radio sam kao predavač engleskog jezika u privatnoj školi. Ovde sam već tri meseca. Problem je nastao nakon prvih mesec dana, kada mi je plata kasnila 17 dana. Došao sam 13. novembra, a počeo da radim 16. novembra. Prvu platu sam dobio tek 12. januara - ispričao je N.D. za "Blic".

Međutim, kašnjenje se nastavilo, a sa njim i izgovori agencije koja ga je zaposlila.

Foto: AP PHOTO

- Sledeću platu je po promenjenom dogovoru trebalo da dobijem 12. februara. Škola u kojoj sam radio je bila uredna s plaćanjem agenciji koja zatim plaća meni, međutim problem je u agenciji. Nakon mojih svakodnevnih pitanja i molbi da mi zarada bude isplaćena svaki dan govore: "biće danas", i tako do sada. Danas im je izgovor da banke ne rade zbog virusa, pa nisu u mogućnosti da povuku novac - rekao je on.

Tako se našao u teškoj situaciji, jer nije imao novca da se vrati u Srbiju, pa je bio zaglavljen u Nančangu, gde je u toku epidemija korona virusa.

- Došao sam do toga da u ovom trenutku nemam dinara da se vratim nazad, a u slučaju da kažem agenciji da mi treba novac da se vratim nazad, automatski bi me otkačili i sigurno ne bih dobio ništa. A bilo mi je hitno da u što kraćem roku uspem da rezervišem kartu jer koliko sam video da su većina vozova do Šangaja rasprodate, kao i do Pekinga takođe - izjavio je on.

Foto: AP/Photo

Prema njegovim rečima, iz Ambasade Srbije su rekli da ne mogu ništa da urade.

Međutim, zahvaljujući prijateljima i ljudima iz srpske zajednice u Kini, on je uspeo da skupi novac za avionske karte do Šangaja, pa do Moskve i odatle za Srbiju.

Nada se da će mu agencija na kraju isplatiti ono što mu duguje.

Posebne mere zbog korona virusa

Inače, u Nančangu su na snazi posebne mere kontrole epidemije, pa je ljudima ograničeno kretanje, a i one prodavnice koje u opšte rade otvorene su samo do 18 sati. Maske su, naravno, obavezne.

- Ništa ne radi osim supermarketa. Na ulicama jedva da ima vozila. Većina kompleksa je pod blokadom na ulazima. Samo jedna osoba iz porodice može u toku dana da izađe van kompleksa. U početku je to bilo samo u pojedinim zgradama, a sada je u većini. Na svim ulazima mere temperaturu. I obavezno se nosi maska ili se ne moze ući u objekat - kaže N.D.

Zbog epidemije vlada i nestašica nekih namirnica.

- U supermarketima mesa, brašna i mnogih drugih namirnica gotovo i da nema - rekao je on.

N.D. kaže da se fizički dobro oseća, ali da psihički više nije mogao da izdrži.

Foto: Informer DN/Action

- U poslednjih mesec dana sam svega četiri puta izašao napolje - rekao je on.

Početkom februara su vlasti iz Nančanga, glavnog grada provincije Điangsi uvele strože mere kontrole zbog korona virusa. Kao i širom Kine, škole su zatvorene, a uvedena su i ograničenja kretanja za stanovnike, među kojima i ta da samo jedna osoba iz porodice dnevno sme da izađe iz zgrade.

Nančang ima pet miliona stanovnika. Provinciju Điangsi od Hubeja - provincije u kojoj je izbila epidemija, odvaja reka Jangce. Prema poslednjim podacima, u toj provinciji ima više od 700 potvrđenih slučajeva zaraze.

Broj preminulih od novog korona virusa u Kini ponovo je, posle dva dana pada, zabeležio porast i u ponedeljak je skočio za 105, čime je ukupan broj umrlih dostigao 1.770.

Foto: AP Photo/Kin Cheung

Nakon tri dana opadanja broja novih slučajeva, u poslednja 24 časa zabeleženo je 2.048 novih slučajeva virusa COVID-19, ali se istovremeno još 10.844 ljudi oporavilo od te bolesti i pušteno je kućama iz bolnica, prenosi AP.

Kako navodi Rojters, skoro 90 odsto novih slučajeva zabeženo je u gradu Vuhan, epicentru epidemije.

Van Kine do sada je zabeleženo više od 500 slučajeva oboljevanja od koronavirusa, a pet osoba je preminulo.

Sve o koronavirusu pročitajte OVDE.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija