• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

24.02.2020

14:43

ZAPADNI BALKAN, REGION U KOJI VREDI ULAGATI! Brnabić: Srbija, zemlja koja je privukla najviše stranih direktnih investicija!

Društvo

ZAPADNI BALKAN, REGION U KOJI VREDI ULAGATI! Brnabić: Srbija, zemlja koja je privukla najviše stranih direktnih investicija!

Podeli vest

Premijeri sa Zapadnog Balkana pozvali su danas u Londonu investitore da ulažu u ovaj region, koji je, kako su ocenili, prijateljsko okruženje za investitore

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je na samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD, da je Srbija pravo mesto za ulaganje, zemlja koja je privukla najviše stranih direktnih investicija, i ima jednu od najvažnijih stvari - ljudski kapital.

Naglasila je da je je Srbija prošle godine bila broj 1 kada je u pitanju privlačenje grinfild direktnih stranih investicija.

Napomenula je da postoje posebne poreske olakšice u zemlji, za sve koji žele da ulažu u istraživanja, nauku, razvoj tehnologija, inovacije...

Kako je rekla, IT sektor u Srbiji je najbrža rastući sektor u Evropi, a izvoz tog sektora je bio oko 1,4 milijarde prošle godine.

- To vidimo kao ključ našeg daljeg razvoja i rast, i želim da vas pozovem da budete deo te transformacije - rekla je Brnabić.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija takođe je pozvao investitore da ulažu u tu zemlju, navodeći da će njihov kapital u BiH biti siguran.

- U BiH ćete imati priliku da dobro zaradite, što je jedan od važnijih motiva, ulagaćete u zemlju u kojoj imate dobre ljude, sposobne, kvalifikovanu radnu snagu, a stope poreza niže od većine zemalja u Evropi - rekao je Tegeltija.

On je dodao da se nada da su to dovojni motivi, te naveo da oni koji ulažu u projekte iza kojih stoji država, treba da znaju da BiH ima kapacitete za stabilno investiranje i servisiranje svojih obaveza.

I premijer Crne Gore Duško Marković naveo je da je ta zemlja u proteklom periodu kroz reforme dostigla finansijsku disciplinu i ekonomski rast.

- Želimo da zadržimo mlade u zemlji. Strani investitori su dobrodošli u Crnu Goru, imaju potencijala za ulažu u turizam, energetiku, poljoprivredu, razvoj infrastrukture. Crna Gora je prijateljsko okruženje za investitore - rekao je Marković.

Albanski premijer Edi Rana rekao je da Balkan, pa i Albanija, ima tu stigmu da predstavlja prepreku za svakoga ko hoće da putuje, pogovoto ako ima novca i želi da investira.

Kažu da je to mesto gde ne treba da idete, ali ako jednom odete, otkrićete da želite da dođete ponovo, primetio je Rama.

Premijer Severne Makedonije Oliver Spaskovski rekao je da u toj zemlji rade na tome da stvore bolju investicionu klimu, za domaće i strane investitore, što, kaže, ide “ruku pod ruku” sa dugoročnom stabilnošću.

- Svi procesi u Severnoj Makedoniji ukazuju da se krećemo ka dugoročnoj stabilnosti, članstvu u NATO i pregovorima sa EU A, uz to mora zemlja da se konsoliduje finansijski - rekao je Spaskovski.

Predsednik EBRD Suma Čakrabarti rekao je da svi u regionu žele stabilnost i ekonomski razvoj, kao i da su vrlo otvoreni ka spoljnom svetu.

Ponovio je da je EBRD u region do sada investirao gotovo 13 milijardi evra, a da su opslednjih godina cifre najviše porasle, jer, kako kaže, što je više reformi u regionu, više je mogućnosti za ulaganja.

- Zapadni Balkan je region u koji vredi ulagati - rekao je Čakrabarti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija