• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.02.2020

09:17 >> 09:24

NEĆE BITI SMAK SVETA AKO SE KORONAVIRUS POJAVI U SRBIJI! Lončar: Srbija je spremna, sve radimo u dogovoru sa SZO! (VIDEO)

Društvo

NEĆE BITI SMAK SVETA AKO SE KORONAVIRUS POJAVI U SRBIJI! Lončar: Srbija je spremna, sve radimo u dogovoru sa SZO! (VIDEO)

Podeli vest

Zbog razvoja situacije sa Kovidom 19, Srbija je pojačala nadzor putnika na graničnim prelazima. Juče je održan hitan sastanak radne grupe Ministarstva zdravlja za kontrolu virusa. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže za RTS da apsolutno nema mesta za paniku koja počinje da se širi i ističe da je situacija u Srbiji daleko od alarmantne

 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar objašnjava da u ovom momentu, po najnovijim podacima, u Americi ima 26 miliona obolelih od sezonskog gripa, a od toga 14.000 umrlih, dok se zaraženi novim koronavirusom u 98 odsto slučajeva izleče bez ikakvih posledica.

- Problem imaju samo stariji muškarci koji imaju još neka dodatna oboljenja. Vezamo za mlade, ljude srednjih godina i decu, prođe i da ne znaju da su imali koronavirus - ističe Lončar.

Naglašava da to ne znači da će se nadležni opustiti.

- Sve mere koje preduzimamo, radimo da bismo se spremili da odradimo ono što struka nalaže. Iz tog razloga su naši svakodnevni sastanci i konsultacije sa strukom, Svetskom zdravstvenom organizacijom i ljudima koji imaju iskustva - kaže Lončar.

Upozorava da ne može država umesto građana da pere ruke ili zbegava odlazak u zatvorene prostore gde ima puno ljudi.

- Mi se bacamo na globalnu politiku, na teorije zavere, ali nećemo da krenemo od sebe, da kažemo šta mi treba konkretno da uradimo u osvom slučaju. Država radi svoj deo posloa, ali molim građane da odrade ono što je zbog njih, zbog sebe i svoje dece - ističe Lončar.

Budite odgovorni, ispoštujte mere koje preporučujemo

Ministar Zlatibor Lončar objašnjava da su kontrolisani ljudi koji dolaze iz Kine, što je prošireno i na građane koji se vraćaju iz Italije.

- Postoje različiti algoritmi koje morate da ispoštujete. Tačno znate, kada se te stvari ukrste, ko je interesantan, a ko ne. Nemojte da očekujemo da će neko nekoga da juri da ga pregleda. Stvar je da vidimo šta mi možemo da uradimo - kaže Lončar.

Apeluje na građane da ne idu bez preke potrebe u područja gde ima gripa.

- Ako ste već bili, bar budite toliko odgovorni, pa ispoštujte mere koje preporučujemo. Javite se najbližem Zavodu za javno zdravlje, recite da ste bili i ako imate simptome. Izbegavajte kontakt sa ljudima. Nemojte ići sa gomilom ljudi, a ne znate da li ste dobili virus ili ne. Možda vama ne bude ništa, ali možda kod neke straije osobe dođe do posledica - objašnjava Lončar.

Apeluje i na medije da ne šire dezinformacije i lažne vesti.

- Ne može niko da garantuje da virus neće doći u Srbiju ili da će doći danas, sutra, prekosutra... Ali, sve ostalo zavisi od nas. Apsolutno smo spremni, ali dosta toga zavisi od reakcije - kaže ministar Zlatibor Lončar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija