• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/TANJUG

27.02.2020

19:57

CELA VLADA SE ANGAŽOVALA! Stefanović: Zakon o nestalim bebama prvi korak (VIDEO)

Društvo

CELA VLADA SE ANGAŽOVALA! Stefanović: Zakon o nestalim bebama prvi korak (VIDEO)

Podeli vest

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji prvi korak u rešavanju tog problema

Odgovarajući u Skupštini Srbije poslaniku Jedinstvene Srbije Ðorđu Kosaniću koji je pitao da li će se promeniti Krivični zakon u smislu rešavanja pitanja nestalih beba, Stefanović je kazao da ne isključuje mogućnost da se on pooštri.

On je podsetio da je Krivični zakon već pooštravan u smislu kažnjavanja za krivična dela koja su učinjena prema deci, navodeći da Srbija ima dobre zakone, jako oštre i da bi bilo dobro i da sudovi drakonskim kaznama pokažu da čuju potrebe naroda.

Istakao je da je tema nestala dece jako teška i dodao da nema dovoljno dobrog zakona i rešenja koje će vratiti dete i odagnati bol roditeljima, međutim, ukazao je da se pitanje nestalih beba pokrenulo sa mrtve tačke posle mnogo decenija neprihvatljive tišine.

- Mi smo razgovarali s roditeljima, udruzenjima, stručnjacima, cela vlada se angažovala i donošenje zakona je prvi značajan korak. MUP i Ministarstvo pravde su usaglasili stav da tužilaštva imaju mogućnost da gone nekog za krivično delo iako je to učinio pre recimo 30 godina - rekao je Stefanović.

On je, međutim, izrazio bojazan da neće sve porodice uspeti da dođu do dokumentacije, jer, kako kaže, reč je o događajima od pre 30-40 godina, a negde je, kaže, možda dokumentacija i namerno uklonjena.

Ministar je u parlamentu objasnio da je jedan od razloga za donošenje zakona presuda Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine po kojoj je utvrđeno da je jednoj od porodica povređeno pravo na porodični život.

Sud je tada dosudio da se porodici isplati 10.000 evra kao naknada, što je predviđeno i sadašnjim predlogom zakona.
 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Posmatrac

pre 4 godine

Vec sada je nastalo ogromno zaprepascenje povezanih mocnika manipulatora koji su mislili kada su " dobili " decu da su sateliti i izvrsioci ( mnogi vec pokojni ) odlicni zavarali tragove.Sreca da su deca sada odrasli ljudi - zivi. Kako su se bestidnici godinama kitili tudjim perjem ? Veliki broj ukradene dece lazni roditelji su slali u inostranstvo na skolovanje, obezbedili im ugodan zivot, posao. Bog je svedok DA SU TA DECA STALNO OSECALA DA NESTO NIJE UREDU. Za ukradenu decu su bioloski roditelji uveravani da su deca preminula sto predstavlja zlocin nad zlocinima. Srca prevarenih majki krvarila su godinama. Jedna je nedavno rekla : " Naci cemi mi nasu decu ". Tako ce i biti. Drzava ce se pokazati kao prva u svetu u bezrezervnoj podrsci roditeljima ukradene dece - za sta ce vlast dobiti posebne pohvale iz sveta. Posle Srbije i druge drzave ce ciniti isto u vezi " danka u krvi ". Nasa policija ce se usavrsiti za ovu oblast i kasnije pomagati drugim drzavama. Sve je tesko dok ne postane lako. Nisu tajkuni krali samo pare.

IGNORISALI PRIJAVE ZA NESTALE BEBE, A SADA MANIPULIŠU TOM TEMOM! Stefanović upropastio Mariniku Tepić: Šta su ona i njen šef Đilas uradili kada su imali priliku - JEDNO VELIKO NIŠTA!
Politika

IGNORISALI PRIJAVE ZA NESTALE BEBE, A SADA MANIPULIŠU TOM TEMOM! Stefanović upropastio Mariniku Tepić: Šta su ona i njen šef Đilas uradili kada su imali priliku - JEDNO VELIKO NIŠTA!

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da su pripadnici bivšeg režima, a danas dela opozicije, ignorisali prijave roditelja beba za koje se sumnja da su nestajale, a najviše prijava je bilo 2004, a danas, kaže Stefanović, manipulišu tom temom

23.02.2020

17:00

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija