• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

29.02.2020

12:15

U prodavnice širom Srbije mogla bi da bude uvedena VELIKA PROMENA

Društvo

U prodavnice širom Srbije mogla bi da bude uvedena VELIKA PROMENA

Podeli vest

Prema novom nacrtu izmena zakona, predviđeno je plaćanje kaucije.

Za plastične flaše od vode, sokova, jogurta, kao i staklenu ambalažu i konzerve za jednokratnu upotrebu građani će plaćati kauciju prilikom kupovine proizvoda u marketima. Kada pakovanje budu vratili prodavcu, dobijaće taj novac nazad.

Ovo je predviđeno Nacrtom izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu koje je Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo na svom sajtu. Ukoliko ovaj predlog bude usvojen potrošači će morati, kao što sada neki čine sa flašama od piva, da čuvaju plastična, staklena i aluminijumska pakovanja kako bi mogli da povrate novac koji su dali za kauciju. Da li će to dovesti i do poskupljenja proizvoda u visini depozita, još uvek se ne zna.

Foto: Pixabay

 

Filip Abramović iz Sektora resornog ministarstva za upravljanje otpadom, ističe da je njihov cilj da se depozitni sistem "ne prevali na građane".

- Da li će to uticati na povećanje cene proizvoda znaće se kada budemo uradili ekonomske analize u narednih mesec-dva - ističe Abramović. - Suština depozitnog sistema je smanjenje količine otpada i zaštita životne sredine. Prvi korak je usmeren na to da se poveća stepen prikupljanja.

Dodaje da je to u skladu sa direktivom EU. Cilj je, kako navodi, da se građani motivišu da vraćaju jednokratnu ambalažu i učestvuju u procesu zaštite životne sredine. Na pitanje zašto se taj problem ne rešava obezbeđivanjem kontejnera za primarnu selekciju otpada, kako građani ne bi morali da čuvaju i vraćaju pakovanja, Filipović kaže da je za proteklih 11 godina to dalo nizak procenat uspeha.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera Bandera

pre 4 godine

Za neupućene: Flaše nisu od vode, sokova, jogurta, mleka...one su najčešće od plastike i služe za vodu, sokove, jogurt, mleko...!!!!!

Rade

pre 4 godine

Podržavam ovaj zakon, i to da kaucije ne budu male. Tako će se dovesti u red budale koje bacaju sve gde god stignu, i zagađuju okolinu ! ! ! ! ! ! ! ! !

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija