• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

03.03.2020

22:34

KO SVE MORA DA DOKAŽE POREKLO IMOVINE? Evo šta sve podrazumeva novi zakon!

Društvo

KO SVE MORA DA DOKAŽE POREKLO IMOVINE? Evo šta sve podrazumeva novi zakon!

Podeli vest

* Ko u roku od tri godine uveća imovinu za 150.000E u odnosu na primanja, a ne dokaže osnov, platiće porez od čak 75 odsto na nelegalno stečeno, uz krivičnu prijavu * Prvi na udaru su oni koji naglo počnu da se razmeću luksuzom

Političari, biznismeni, estradne zvezde, ali i obični građani koji su za tri godine uvećali imovinu za 150.000 evra u odnosu na primanja, a ne dokažu kako su to postigli, platiće porez od čak 75 odsto, a dobiće i krivičnu prijavu. Prvi na udaru kontrole poreznika, kako se navodi u zakonu, biće oni koji naglo počnu da se razmeću luksuzom.

IZGLASANO! AKO NISTE PRIJAVILI OVO, PLATIĆETE POREZ OD ČAK 75 ODSTO! Skupština Srbije usvojila novi Zakon, evo šta on podrazumeva!

Zakon o poreklu imovine predviđa porez od čak 75 odsto ako se utvrdi da poreski obveznik nije prijavio da je u roku od tri godine uzastopno uvećao imovinu za najmanje 150.000 evra

Dokazivanje je dvostepeno - prvo Poreska uprava mora da učini verovatnim i da dokaže da je lice steklo u roku od tri godine imovinu veću od 150.000 evra, a onda je teret dokazivanja na fizičkom licu da je imovinu stekao u skladu sa zakonom.

Sve to predviđa novi Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, koji je u subotu usvojen u Skupštini Srbije. Ono što je zanimljivo jeste da nema vremenskog ograničenja za primenu zakona, a to znači da će nadležni moći da utvrđuju da li se neko nezakonito obogatio u bilo kom trenutku u prošlosti.

 

 

Inspektori u akciji

Nezvanično saznajemo da je već spremna posebna jedinica Poreske uprave, koja će "češljati" nečiji imetak ukoliko se posumnja da se primanja i imovina ne poklapaju.
- Poreski inspektori će imati uvid u podatke Narodne banke Srbije i registre lokalnih samouprava i onda će lako moći da utvrde koliko je ko u određenoj godini zaradio, a koliko je uvećao svoju imovinu. Na tome će raditi na desetine stručnjaka, a tu će biti predstavnici MUP, NBS, Uprave za sprečavanje pranja novca, Agencije za privredne registre. Proveravaće se bukvalno celokupna imovina, ali pod posebnom lupom biće nekretnine, udeli u pravnom licu, motorna vozila, plovni objekti i vazduhoplovi, štedni ulozi i gotov novac - objašnjava Informerov sagovornik upućen u ovu tematiku.

ZAŠTITNIK PROZIVA: Poreska uprava i Fond PIO da vrate građanima NOVAC ZA PREPLAĆENE DOPRINOSE!

Foto: Rojters

 

Komšije da prijavljuju bogataša?

Iako još nije precizirano da li će Poreska uprava moći da reaguje po prijavama običnih građana, velika je verovatnoća da će to biti omogućeno.
- Naravno da bi, između ostalog, jedna od opcija mogla da bude da i građani prijave Poreskoj upravi one koji im se učine sumnjivim. Na primer, nekog iz svog okruženja za koga vide da se se brzo obogatio a da za to nema osnova - kaže ekonomski stručnjak koji je želeo da ostane anoniman.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić ističe da Poreska uprava sigurno već ima neku evidenciju koliko je ko imao prihoda proteklih godina, pa će na osnovu toga moći da reaguje po službenoj dužnosti.

- Dakle, najpre se proverava da li se ono što je prijavljeno kao prihodi i imovina neke osobe slaže. Biće tu ljudi koji će lako moći da dokažu poreklo imovine, ali biće i onih koji to ne mogu. Tu će Poreska uprava pokretati postupak, a na pojedincu je da dokaže poreklo. Ako to ne budu mogli, moraće da plate porez od 75 odsto od vrednosti imovine - kuće, stana, ušteđevine - ističe Savić.

Šta će se proveravati

* nepokretne stvari (stan, kuća, poslovna zgrada i prostorije, garaža, zemljište)
* hartije od vrednosti
* udeli u preduzećima
* oprema za obavljanje samostalne delatnosti
* motorna vozila, plovni objekti i vazduhoplovi
* štedni ulozi i gotov novac

Krivična prijava

Kako dodaje, drugi deo kazne sledi ukoliko se utvrdi da imovina koju inspektori kontrolišu nije zarađena legalno.

- Jedno stvar je ako ste "zaboravili" da platite porez, a druga ako ste se nelegalno obogatili, tako da ako inspektori utvrde tako nešto, sledi krivična prijava i oduzimanje imovine. Kako sada stvari stoje, inspektori će moći da češljaju imovinu stečenu i pre deset, i pre dvadeset godina, nema ograničenja. Takođe, nema ograničenja koliko postupak provere jedne osobe može da traje, a mislim da će i to trajati jako dugo. Ipak, podržavam ovaj zakon i nadam se da neće biti dvostrukih aršina - zaključuje Savić.

Kako će se vršiti kontrola

1. Na udaru će se prvi naći oni koji stilom života budu jasno pokazali da su se naglo obogatili
2. Posebno obučeni poreznici će na osnovu podataka iz NBS, poreske uprave i lokalnih samouprava upoređivati podatke o prihodima i imovini tih ljudi
3. Ako se ustanovi da im se u roku od tri godine imovina uvećala u odnosu na prihode za više od 150.000 evra, od njih će se tražiti da dokažu poreklo razlike u imovini
4. Ako ne budu u mogućnosti da dokažu poreklo, na tu imovinu platiće porez u visini od 75 odsto od njene procenjene vrednosti
5. Pored toga, protiv onih koji su se nelegalno obogatili biće podneta i krivična prijava
6. Ukoliko se ispostavi da je imovina stečena nelegalno, moguće je i oduzimanje

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Branko

pre 4 godine

,, Ajmo redom, ĐIKI, JEREMIĆ, ČEDA, TADIĆ, PAJTIĆ, ČANAK i ostali .... " !!!!!?????

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija