• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.03.2020

10:48

SVETSKA ORGANIZACIJA UPRAVO OBJAVILA IZVEŠTAJ! Od marta do maja čekaju nas TROPSKE TEMPERATURE!

Društvo

SVETSKA ORGANIZACIJA UPRAVO OBJAVILA IZVEŠTAJ! Od marta do maja čekaju nas TROPSKE TEMPERATURE!

Podeli vest

Svetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je danas saopštenje, u kojem se navodi šta se očekuje tokom idućih nekoliko meseci, tačnije od marta do maja.

U mnogim delovima sveta u idućih nekoliko meseci očekuju se natprosečne temperature čak i bez prisustva događaja El Ninjo, koji inače dovodi do zagrevanja, objavila je Svetska meteorološka organizacija.

Prema WMO-ovim novostima o događaju El Ninjo verovatnoća nastavka neutalnih uslova od marta do maja iznosi 60 posto, dok su procenti za El Ninja 35, a verovatnoća događaja La Ninja 5 odsto.

Podsetimo, poslednji El Ninjo dogodio se na prelazu iz 2015. u 2016. godinu i uticao je na vremenske prilike širom sveta. Naime, radi se o prirodnoj meteorološkoj pojavi povezanoj sa promenama klime u tropima. 

Anomalija u temperaturi okeanske vode

Inače, posle prethodni El Ninjo je bio toliko intenzivan da je nakon njega 2016. godina ušla u knjigu rekorda kao najtoplija godina ikada. Tada je zabeležena i velika suša u Africi, a poplave širom Brazila, Argentine, Paragvaja i Urugvaja. 

Foto: Tanjug

Naime, El Ninjo je pojava koja se javlja u nepravilnim razmacima od pet do sedam godina kao anomalija u temperaturi okeanske vode (za 2°C do 8°C toplije) i u strujanjima vetrova na delu Tihog okeana zapadno od obala Čilea i Perua.

Po dosadašnjim istraživanjima, El Ninjo najverovatnije postoji od završetka poslednjeg ledenog doba. Međutim, vremenski razmak između ove pojave se smanjio, a naučnici smatraju, da na to utiču klimatske promene.

Naziv El Ninjo

Originalno se termin El Ninjo odnosio na godišnje slabe tople okeanske struje koje se kreću ka jugu duž obale Perua i Ekvadora oko Božića, pa je na dobio ime koje prevedeno sa španskog znači mali Isus. Međutim, tokom vremena termin je evoluirao i sad se odnosi toplu i negativnu fazu El Ninjo južne oscilacije i predstavlja zagrevanje okeanske površine na nivo iznad-prosečne temperature u bilo centralnom ili istočnom tropskom Tihom okeanu.

Foto: Printsceen

Ovo zagrevanje uzrokuje pomeranje u atmosferskoj cirkulaciji pri čemu dolazi do manjih padavina nad Indonezijom i Australijom, i povećanja količine kiše i pojave tropskih ciklona nad tropskim Tihim okeanom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija