• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

06.03.2020

07:38

LEPA VERA IMA NEOBIČNO ZANIMANJE! Imala je šansu da radi u Švajcarskoj, ali se VRATILA U SRBIJU I ZA MLADE IMA SAVET ZLATA VREDAN

Društvo

LEPA VERA IMA NEOBIČNO ZANIMANJE! Imala je šansu da radi u Švajcarskoj, ali se VRATILA U SRBIJU I ZA MLADE IMA SAVET ZLATA VREDAN

Podeli vest

Biohemičarka Vera Bonderović (27) posle rada na Univerzitetu u Švajcarskoj odlučila je da znanje i iskustvo iskoristi u svojoj zemlji. Želim da se bavim proučavanjem zdrave ishrane koja će pomoći u lečenju obolelih od kancera, kaže Vera

Vera Bonderović (27) iz Beograda, magistar farmacije - medicinske biohemije, rešila je da, uprkos dobrim poslovnim ponudama iz inostranstva, ostane u Srbiji! Ona želi da znanje i iskustvo primeni u svojoj zemlji i tako pomogne svom narodu.
 

Ova mlada devojka je nakon gimnazije upisala Farmaceutski fakultet u Beogradu, smer Medicinska biohemija, koji je završila u roku, sa prosečnom ocenom 8,4. U međuvremenu je posećivala najveće zdravstvene centre u inostranstvu, radila kao naučni asistent u Švajcarskoj, ali nijednog trenutka nije imala nameru da napusti svoju zemlju.

Test na drogu

Sve više radimo analize uzoraka koje donose roditelji da bi proverili da li se njihova deca drogiraju
Vera Bonderović, radi na Institutu za sudsku medicinu

 

Ozbiljan i težak posao

Ova mlada i skromna biohemičarka odskoro je zaposlena na Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu.
- Radim kao analitički hemičar u laboratoriji za identifikaciju i ispitivanje psihoaktivnih supstanci. Najčešće radimo analize bioloških materijala kao što su krv, urin, kosa, zatim analize na prisustvo lekova, psihoaktivnih supstanci, kao i različitih otrova nakon što su osobe preminule pod specifičnim ili sumnjivim okolnostima. Tu pre svega mislim na ubistva, samoubistva, trovanja... S obzirom na nesrećnu činjenicu da je i kod nas sve veći broj mladih koji koriste narkotike, veći je i broj zahteva za analizu uzoraka koje donose roditelji da bi proverili da li se njihova deca drogiraju.

Foto: Informer DN

 

Ovaj posao je veoma zahtevan i nosi veliku odgovornost. Morate konstantno da primenjujete svoje znanje i logiku, da vaš izveštaj uvek bude jasan, tačan i precizan, jer forenzička toksikologija ponekad daje ključne dokaze u istragama krivičnih dela - otkriva Vera za Informer i dodaje da i pored posla koji je ispunjava namerava da nastavi dalje sa usavršavanjem.


- Planiram da upišem doktorske studije iz oblasti analitičke toksikologije ili ekotoksikologije, jer me generalno zanima i zaštita životne sredine. Takođe, posebno me zanima i oblast nauke o zdravoj ishrani koja može da pomogne u prevenciji i lečenju hroničnih bolesti i kancera, a koja još uvek nije dovoljno istražena. Ukoliko se ukaže prilika, volela bih da nastavim specijalističke studije u nekom od evropskih univerziteta. Ali ne i da ostanem tamo. Iako sam prethodnih godina sticala radno i životno iskustvo kroz stručne prakse na Zapadu, i donedavno radila kao naučni asistent na jednom projektu u Švajcarskoj, na ETH univerzitetu, moja želja je da nastavim rad u Srbiji. Da stečeno znanje i iskustvo delim sa svojim kolegama ovde i da naši građani imaju korist od toga - iskrena je naša sagovornica.

Foto: Informer DN

Budućnost u Srbiji

Na pitanje šta je to što je uprkos brojnim mogućnostima van granica zadržava u Srbiji, ova mlada devojka bez razmišljanja odgovara:
- Najveći broj mojih kolega ostao je u Srbiji. Neki su se zaposlili u našim institutima, neki rade u međunarodnim kompanijama. Beograd je oduvek bio visoko konkurentna sredina kad je u obrazovanje u pitanju, jer je Srbija zemlja sa dugom obrazovnom tradicijom i kvalitetom obrazovanja koji je prepoznatljiv na međunarodnom nivou. Ne smemo da zaboravimo da ovaj kvalitet dugujemo upravo onima koji su uprkos svemu izabrali da ostanu u svojoj zemlji kako bi prenosili znanje narednim generacijama. Takođe, još važnije je da se oni koji se usavršavaju u vodećim svetskim centrima vrate u Srbiju kako bi doprineli napretku nauke i društva u celini - naglašava ova mlada biohemičarka, uz savet mlađim kolegama da nikada ne treba gubiti nadu i da je najbitnije pratiti svoj ritam i biti strpljiv.

Ranije ustajte i sve stižete

Prema Verinim rečima, sve može da se postigne dobrom organizacijom i ne treba posustajati čak i u periodima kad jednostavno ne ide onako kako ste zamislili.


- Pod tim pre svega podrazumevam naporan rad i veru u sopstvene sposobnosti. Tek tada je najbitnije sačuvati unutrašnji mir i veru u sebe i nikako ne odustajati. Moja privatna interesovanja su trenutno u sferi digitalnog marketinga, opet u kontekstu promocije nauke i savršeno se preklapaju sa onim sto trenutno radim - kaže Vera i napominje da i uprkos brojnim obavezama stigne i da putuje i da izlazi sa prijateljima.


- Bitno je samo da ranije ustanete i sve stižete - kroz osmeh kaže Vera.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
englezii

pre 4 godine

BRAVO devojko ! Malo po malo bit' ce sve vise takvih Srba !

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija