• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C. - B. S.

09.03.2020

12:16

IVAN (29) IZ VALJEVA ZARAŽEN KORONAVIRUSOM NA BRODU! Izolovan je u kabini, ne sme da izlazi, TEMPERATURU MU MERE TRIPUT NA DAN

Društvo

IVAN (29) IZ VALJEVA ZARAŽEN KORONAVIRUSOM NA BRODU! Izolovan je u kabini, ne sme da izlazi, TEMPERATURU MU MERE TRIPUT NA DAN

Podeli vest

Srbin Ivan Sofronijević (29) koji je na brodu bio konobar, izolovan je u kabini. Nema više temperaturu, jedino što još kašlje, kaže za Informer Ivanova majka Milena

Srbin Ivan Sofronijević (29) iz Valjeva već deset dana je zaražen koronavirusom na kruzeru "Velika princeza" koji je krstario Havajima!

Mladić od novembra prošle godine radi kao konobar na tom brodu, koji već danima kruži uz obalu nedaleko od San Franciska jer Amerikanci ne daju da kruzer pristane u neku luku da se zaraza ne bi raširila na kopnu. Pored Ivana još 20 osoba je inficirano i izolovano po brodskim kabinama.

Koliko je situacija ozbiljna najbolje pokazuje činjenica da testove za putnike i članove posade kruzera, kojih ima više od 3.500, donose helikopterima američke Nacionalne garde kako bi se izbegao svaki kontakt. Jedino dobro u celoj priči je što se Ivan uspešno oporavlja u svojoj kabinu gde je izolovan, nema temperaturu i jedina tegoba koronavirusa koju ima jeste uporni kašalj. Pošto će, prema najavama američkih vlasti, kruzeru "Velika princeza" ipak biti odobreno da se usidri severno od San Franciska, naš državljanin će biti prebačen u bolnicu gde će nastaviti lečenje.

Nema temperaturu

Ivanova majka Milena Sofrenović kaže za Informer da se sa sinom čuje svakoga dana i da se on uspešno oporavlja jer je mlad, jak i sportista.

Na brodu još jedan Srbin

Kako nam je otkrila Ivanova majka Milena, njen sin nije jedini srpski državljanin na brodu "Velika princeza".

- On je izolovan i nije znao ni da mi kaže da li ima još naših tamo. Međutim, sa mnom je kontaktirala jedna žena iz Subotice i rekla mi da je i njen sin na tom brodu. Na sreću on je testiran i negativan je na koronavirus - otkrila nam je Sofronijevićeva.

- Ima već 10 dana kako je on bolestan, od čega je sedam dana u karantinu. Prva tri dana je sa sve tim virusom morao i da radi jer mu je supervizor zabranio da ide kod lekara iako mu se požalio da prehlađen, malaksao, da su mu zapušene uši i da ima temperaturu. Čim je završio smenu, Ivan je otišao kod brodskog lekara i odmah su ga izolovali. Potom mu je doktorka koja je došla da ga pregleda rekla da ima koronavirus. Od tada je u svojoj kabini i ne sme da izlazi, niti zna šta se na brodu dešava ni ko je sve zaražen. Međutim, on je zadovoljan tretmanom jer mu redovno u sobu donose hranu, vodu, sokove, voće i lekove, a uz to ga redovno obilaze lekari i mere mu temperaturu tri puta dnevno. Čujemo se svaki dan po nekoliko puta. Ustanovljeno je da ima lakši oblik koronavirusa i poslednje što mi je rekao jeste da se oseća dobro, nema temperaturu i jedino od tegoba što oseća je to što kašlje. Lekari su mu rekli da će, kada se brod bude negde usidrio, biti prebačen u bolnicu u karantin koji traje 14 dana - ispričala nam je Ivanova majka Milena.

Mladost prednost

Ona kaže da je Ivan na brod otišao u novembru prošle godine "zdrav kao dren" i da je stalno radio na kruzerima koji krstare oko Havaja.

- On je završio Fakultet za bezbednost u Beogradu, i u novembru je otišao na taj brod da radi kao konobar. Potpisao je ugovor na šest meseci i taj njegov kruzer je stalno išao na kratka krstarenja od San Franciska, oko Havaja, do Meksika i nazad. Kada je krenuo bio je zdrav, nije imao čak nijedan pokvaren zub. Uz to je i sportista i na brodu je dosta trenirao i često išao u teretanu. Mislim da su uz njegovu mladost i to glavni razlozi što ovako brzo i bez komplikacija uspeva da prebrodi koronavirus - rekla nam je Milena Sofronijević.

Što se tiče naših državljana, od izbijanja epidemije koronavirusa, pre Ivana Sofronijevića prvo su oboleli Mladen Trandafirović (30) i Sandra Oršanić (29), koji su bili članovi posade na kruzeru "Dajmond princes". Trandafirović je još u japanskoj bolnici "Fudžita medikal", dok je Oršanićeva ozdravila i posle dva testa nema više virus. Otpuštena je iz bolnice i smeštena u karantin s drugim članovima posade. Nakon njih, u petak je koronavirus stigao i u našu zemlju, a zaražen je I. Đ. (43), biznismen iz Subotice.

OTAC BIZNISMENA IZ SUBOTICE: Moj sin je bolje, odneo sam mu supu i limunadu

Biznismen I. Đ. (43) iz Subotice, koji je prvi registrovani pacijent u Srbiji s koronavirusom, prebačen je za vikend u Novi Sad na dalje lečenje.

- Mi smo kao porodica tražili da ide u drugu bolnicu, jer znamo da su u Novom Sadu, preciznije u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, najbolji uslovi i najbolji lekari. Moj sin je bolje, bio sam mu sada u poseti i odneo supu i limunadu. Pričao sam sa lekarima posle konzilijuma i rekli su mi da nema više temperaturu i da se upala pluća ne pogoršava, već da miruje. Oni očekuju da će sada krenuti poboljšanje i mi se tome takođe nadamo. Što se tiče njegove žene i dece, oni su kod mene, svi su testirani i niko nema koronavirus - ispričao nam je L. Đ.

 

Nemanja Marinković se vratio sa "kruzera smrti": Bio sam u kontaktu sa zaraženima i nije mi ništa

Nemanja Marinković (26) iz Azanje, član posade kruzera "Dajmond princes", posle pet nedelja u karantinu, u petak je kasno uveče doputovao na Aerodrom "Nikola Tesla". Posle mnogih testiranja na koronavirus, kako u japanskom gradu Jokohami gde je bio usidren kruzer, tako i u Italiji gde je nastavio karantin, Nemanja je dobio dozvolu za povratak kući jer nije bio zaražen.

- Konačno! Drago mi je što sam se vratio kući. Umoran sam od svega, ali i srećan - bile su prve reči Nemanje Marinkovića.

On je, podsetimo, bio kuvar na kruzeru i bio je u smeni kada je proglašena epidemija, a brod stavljen u karantin.

- Nije nam bilo svejedno, tim pre što nisam smeo da paničim pred gostima. Trudio sam se da ostanem profesionalan - ispričao je ovaj mladić.

Testirana 91 osoba

U Srbiji je do sada registrovana jedna osoba zaražena korona virusom, a novih slučajeva nema, navedeno je na sajtu Ministarstva zdravlja - Covid19. rs. Od poslednjeg izveštaja u subotu u 18 časova do 8 časova u nedelju nije bilo novih testiranih uzoraka, a u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta "Torlak" testirana je ukupno 91 osoba. Covid19. rs jeste sajt Ministarstva zdravlja na kojem se dvaput dnevno, u 8 i 18 časova, objavljuju najnoviji izveštaji o koronavirusu u Srbiji.

Posle napuštanja kruzera, uz pomoć srpske ambasade on je prihvatio da bude premešten u karantin u Italiji, gde je proveo dve nedelje jer nije bio zaražen.

- Bio sam u sobici, ali je sve bilo u redu. Sve je bilo besprekorno obezbeđeno - ispričao je Nemanja, uz napomenu da je i tu imao veliku pomoć naše ambasade.

Kako kaže, po dolasku u Beograd imao je jednu veliku želju.

- Da skinem masku i rukavice! Da me više niko ne pita gde mi je maska - uz osmeh je rekao Nemanja.

Čuo je ovaj mladić da je koronavirus stigao i u Srbiju.

- Ma nema razloga za strah. Važan je jak imunitet i dobra higijena. Perite ruke što češće. Ja sam bio u kontaktu sa zaraženima i nije mi ništa bilo - zaključio je Marinković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija