• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M. - J. M.

12.03.2020

23:47

IMAMO SREĆE! POVOLJNI VREMENSKI USLOVI U SRBIJI ZA BORBU PROTIV KINESKOG VIRUSA! Sunce će ubiti koronu!

Društvo

IMAMO SREĆE! POVOLJNI VREMENSKI USLOVI U SRBIJI ZA BORBU PROTIV KINESKOG VIRUSA! Sunce će ubiti koronu!

Podeli vest

Ultraljubičasto zračenje sunca i toplije vreme sprečiće razvoj i širenje virusa u našoj zemlji, kaže epidemiolog dr Predrag Kon. Od sredine marta u Srbiji sunčano i toplo, sa temperaturama višim od 20 stepeni

Visoke temperature i sunčevo UV zračenje ubiće koronavirus u Srbiji, kaže za Informer načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje epidemiolog dr Predrag Kon!

Već narednih dana imaćemo umereno UV zračenje, dok se u četvrtak očekuju visoke vrednosti zračenja, što nikako ne pogoduje širenju koronavirusa. U prilog tome ide i činjenica da nas do kraja marta širom zemlje očekuju temperature više od 20 stepeni, ali i visok stepen UV zračenja, što će doprineti suzbijanju zaraze.

Virus ne voli toplo

Situacija s koronavirusom polako će se smiriti s pojavom sve toplijeg vremena i sa više sunčanih dana, smatra načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje epidemiolog dr Predrag Kon.

- Ultraljubičasto zračenje sunca i lepše vreme stvoriće nepovoljne uslove za razvoj i širenje virusa, što je prirodan tok razvoja epidemije. Koronavirus spada u grupu respiratornih virusa koji se ne mogu dugo zadržati u čovekovom organizmu i koji nisu otporni na toplo vreme. Prosto, sama godišnja doba proleće i leto takva su da se sojevi virusa ne šire i da ne deluju. Stoga možemo očekivati da sa dolaskom toplijeg vremena i sunčevog intenziteta dođe do "ubijanja" virusa - kaže dr Kon i dodaje:

- Više temperature smanjuju njihovu infektivnost. Pored toga i prirodno UV zračenje sunca ima odličnu ulogu zato što svojim zračenjem ubija viruse na površini. Dovoljno je da indeks zračenja bude i umeren da bi imalo efekta na sam virus. Osim toga, period koji je pred nama dobar je i zbog toga što se više prozori otvaraju, toplije je, ljudi su više na otvorenom i na svežem vazduhu.

Prolećne temperature

Prema rečima meteorologa, narednih dana očekuje nas suvo i sunčano vreme, koje će za vikend nakratko pokvariti kiša i oblaci, ali nas već od naredne sedmice očekuje pravo prolećno vreme.

Meteorolog dugoročne prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda Branko Bjelić ističe da će od 16. do 21. marta indeks UV zračenja verovatno biti visok, što je i više nego dovoljno da ubije viruse.

- U Srbiji će danas biti toplo i sunčano, a lepo vreme zadržava se i sutra, kada će maksimalna temperatura ići čak do 25 stepeni! Međutim, od petka iznad naše zemlje ponovo se vraćaju oblaci i sa sobom nose povremenu kišu, a živa u termometru pašće na 18. podelak. I za vikend biće tmurno i još hladnije, u najtoplijem delu dana biće tek 14 stepeni. Dobra vest je da početak sledeće nedelje donosi prolepšanje vremena. Od 16. do 21. marta uživaćemo u sunčanim danima i temperaturama oko 18 stepeni. Iako merenja neće biti preterano visoka, postoji velika verovatnoća da će indeks UV zračenja biti dosta visok, preko šest ili sedam. To je zato što će nakon prodora hladnog i svežijeg vazduha u toku vikenda atmosfera biti dosta prozračna i sunčevi zraci će lakše stizati do nas - kaže on i dodaje:

- Nakon toga slede nam tri oblačna dana sa kišom, a na planinama će padati i sneg. Međutim, od 23. marta, pa sve do 5. aprila, ponovo se vraćaju prolećne temperature oko 18 stepeni, dok bi u južnim i zapadnim krajevima naše zemlje živa u termometru prelazila i 21 stepen.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 4 godine

Ne zavaravajte se. Pojava virusa i prenosenje u sred leta u mnogim delovima sveta.

Dobrivoj

pre 4 godine

Sto pricate bajke ljudima, pa u Australiji je sada kraj leta i veoma je i suncano i toplo pa imamo korona virus

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija