• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević / K. Milanović

12.03.2020

07:22

OD PONOĆI SU U SRBIJI NA SNAZI NOVE MERE u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom

Društvo

OD PONOĆI SU U SRBIJI NA SNAZI NOVE MERE u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom

Podeli vest

Zabranjeni su skupovi sa više od 100 ljudi u zatvorenom. Maksimalno pojačana kontrola svih graničnih prelaza. Mole se svi da prijave simptome i da pojačaju higijenu. Svi migranti koji dođu na granicu sa Srbijom biće testirani i prebačeni u karantin

Posle 12 registrovanih pacijenata zaraženih koronavirusom, od ponoći su u Srbiji na snazi nove mere u cilju sprečavanja širenja infekcije "kineskog virusa". Na predlog najuticajnijih domaćih medicinskih stručnjaka odlučeno je da se do daljeg zabrane svi skupovi u zatvorenim objektima, da se pojača kontrola na graničnim prelazima, a da se oni manji prelazi zatvore. Takođe, utakmice u halama će se igrati bez publike, dok će samo fudbalske utakmice na otvorenom moći da prate navijači. Stručnjaci napominju da je prerano da se nastava u Srbiji obustavi zbog koronavirusa.

Kada je reč o privremenoj zabrani ulaska u Srbiju za strane državljane koji su boravili u Narodnoj Republici Kini, Republici Koreji i Švajcarskoj, piše RTS, precizirano je da se ona odnosi isključivo na osobe koje su boravile u provinciji Hubej Narodne Republike Kine, gradu Degu i provinciji Severni Gjongsang Republike Koreje i kantonu Tićino u Švajcarskoj.

Ostaje na snazi zabrana privremenog ulaska u Republiku Srbiju za strane državljane koji su boravili u Italiji i Islamskoj Republici Iran.

Međunarodni putni saobraćaj se preusmerava na glavne granične prelaze i biće privremeno zatvorena 44 manja i povremena granična prelaza.

Foto: Reuters

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da do 1. aprila SNS neće održavati predizborne skupove ni na otvorenom ni u zatvorenom prostoru, a i da za sada ne postoje razlozi za odlaganje izbora usled zaraze. 

Kada je reč o uslužnim objektima koji se nalaze na tranzitnoj ruti kroz Srbiju i auto-putevima, doneta je odluka da njihovi zaposleni moraju da budu obezbeđeni zaštitnim sredstvima zbog dolaženja u dodir sa tranzitnim putnicima.

Odložiti putovanja

Vlada Srbije poziva građane Srbije koji rade u inostranstvu i koji dolaze sa područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa, a planiraju dolazak u zemlju za predstojeće uskršnje praznike, da putovanje odlože.

Foto: Tanjug/DIMITRIJE GOLL

Takođe, apeluje se na građane da prilikom organizacije privatnih događaja kao što su svadbe, krštenja, i slične manifestacije sa većim brojem ljudi, da ti događaji budu organizovani u skladu sa odlukom koja se odnosi na javne skupove.

Građani koji imaju simptome koje izaziva korona virus ne treba da idu u domove zdravlja ili bolnice, već bi trebalo da se obrate dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije

Specijalan broj Ministarstva zdravlja

za pitanja u vezi sa koronavirusom:

064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije

"Dr. Milan Jovanović batut":

011 2684 566

Sve pod kontrolom

Predsednik je juče posle sastanka sa lekarima rekao da Srbija drži stvari pod kontrolom.

- Zahvaljujući uvedenim merama, od 21. januara do 10. marta nadzorom je obuhvaćeno više od 70.000 putnika koji su ušli u Srbiju. Pod zdravstveni nadzor stavljeno je 265 putnika. Prekjuče je u kućnu izolaciju stavljeno 29 putnika koji su iz Italije stigli avionom na niški aerodrom. Na graničnim prelazima i na tri aerodroma angažovana su 62 inspektora i uvedena je pripravnost za manje granične prelaze sa BiH. Sa Batrovaca je u utorak vraćeno ukupno 26 putnika, jer je stranim državljanima koji dolaze iz područja sa velikim brojem zaraženih, odnosno iz Italije, pojedinih provincija Kine, iz Južne Koreje, Irana i delova Švajcarske privremeno zabranjen ulazak u našu zemlju - napomenuo je Vučić, i dodao:

Foto: printscreen

 

- Svi veliki prelazi će da rade, manje ćemo da isključimo da bismo mogli bolje da kontrolišemo prelaze. Biće zabranjeni svi zatvoreni skupovi na kojima se okuplja više od 100 ljudi. Pored toga, molim naše ljude koji nameravaju da dođu u Srbiju oko Uskrsa, pre svega sa Zapada, naročito iz Italije, Švajcarske, Austrije i Nemačke, da dolaze u što manjem broju. Zamolio bih građane koji nameravaju da organizuju svadbe, krštenja i druga slavlja da se drže svih preporuka, jer su to najrizičniji događaji gde virus može lako da se širi.

Svaka čast medicinarima

Predsednik je naveo da država i lekari rade sve što mogu i bore se lavovski i da se ni kod kog ne može videti nikakva panika.

- Hrabro se suočavamo sa ovim, kao što smo se suočavali ranije sa poplavama i drugim problemima koji su pogađali našu zemlju. U zaštiti života građana, ali i ekonomije, imamo bolje rezultate od drugih zemalja koje su mislile da su daleko ispred nas. Trenutno se radi na rešavanju slučaja zaraženog pacijenta iz Kikinde. U pitanju je muškarac koji je bio na severu Italije, a koji radi u firmi koja ima više stotina ljudi. Opet nismo znali da je bio u Italiji, jer nije prijavljeno i to je najveći problem. Zato nemojte da se krijete, prijavite se lekarima - napomenuo je Vučić, i istakao da u Srbiji kada je 2009. bila epidemija svinjskog gripa ni upola nije bilo panike kao danas, a umrlo je 137 ljudi.

Foto: Pixabay

 

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je prerano da se nastava u Srbiji obustavi zbog koronavirusa.

- Bilo bi pogrešno da se škole prerano zatvore, ali će se pratiti stanje u školama, koliki su izostanci s nastave i broj obolelih sa simptomima sličnim gripu. Cilj mera je da se uspori prenošenje virusa, da ne dođe do eksplozije naglog obolevanja i da bude manje teških oblika bolesti. Veoma je važno da se znaju kontakti obolelih, a korisna mera je i zabrana javnih skupova. Građanima se savetuje poštovanje preporuka i pojačana higijena - napomenuo je Kon.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
aleksandar

pre 4 godine

zanima me kako ce pratiti stanje u skolama, ako deca ne oboljevaju ili imaju slabije simptome? Pored toga jos je sezona obicnog gripa. Hoce li raditi nasumicne provere? Ne razumem onaj argument da ce deca, ako ne budu u skoli, biti vise sa babama i dedama, pa to nije dobro?? To podrazumeva da su deca vec zarazena, a manja je sansa da se zaraze ako ne idu u skolu. Na kraju krajeva zbog obicnog gripa ste produzavali raspust i to je kako kazete rezultiralo duplo manjim brojem obolelih - znaci ima effekta.

zoran

pre 4 godine

A Hrvati tj.ustase, kako ih odgovorni urednik naziva, ponovo ce prepisati plan mera doslovce?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija