• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.03.2020

13:01 >> 13:02

OVO SU DVA GLAVNA SIMPTOMA KORONAVIRUSA! Virus na rukama opstaje do 10 minuta, na metalnoj površini čak 12 sati!

Društvo

OVO SU DVA GLAVNA SIMPTOMA KORONAVIRUSA! Virus na rukama opstaje do 10 minuta, na metalnoj površini čak 12 sati!

Podeli vest

U Srbiji je do 8 časova 12. marta registrovano ukupno 19 potvrđenih slučajeva COVID 19, odnosno koronavirusa, a ovo su simptomi i mere opreza koji se savetuju.

Stručnjaci koji rade na istraživanju koronavirusa tvrde da virus nije otporan na toplinu. Oni zato savetuju da za vreme epidemije pijemo više tople vode i češće boravimo na suncu.

- Ukoliko vam curi nos, to nije koronavirus. Glavni simptomi korone su suv kašalj bez curenja iz nosa i upala pluća. Virus može živeti na vašim rukama samo pet do 10 minuta, ali za to vreme ne smete trljati oči ili pipati nos i usta. Takođe, kada zaraženi kine pred vama, proći će tri metra pre nego što čestica padne na zemlju, dok će virus na metalnoj površini živeti najmanje 12 sati. Zato, ako dođete u kontakt s bilo kojom metalnom površinom, temeljno operite ruke sapunom. I obično sredstvo za pranje veša ubija virus, a zimsku odeću koja ne zahteva svakodnevno pranje stavite na sunce - kažu stručnjaci.

Foto: Covid19.rs

 

Oni su objasnili i kako teče proces zaraze.

- Prvo će se zaraziti grlo, a osećaj suvog grla trajaće tri do četiri dana. Tada će se virus stopiti u nosnoj sluzi, a zatim će preko dušnika ući u pluća, uzrokujući upalu. Ovaj proces traje pet do šest dana. S upalom pluća dolazi do visoke temperature i poteškoća sa disanjem. Važno je da odmah potražite lekarsku pomoć ako imate ovaj osećaj - objašnjavaju stručnjaci.

Foto: Covid19.rs

 

Mere opreza svakako primenjujte

  • Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);
     
  • Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;
     
  • Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;
     
  • Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;
     
  • Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.
     
  • izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija