• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.03.2020

10:55

UST PITA: Zašto agencija za borbu protiv korupcije ne reaguje duže od godinu dana?

Društvo

UST PITA: Zašto agencija za borbu protiv korupcije ne reaguje duže od godinu dana?

Podeli vest

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podnelo je zahtev za informaciju od javnog značaja Agenciji za borbu protiv korupcije

Oni traže da ga Agencija obavesti da li je i na koji način postupala po prijavama za sukob interesa koje je udruženje podnelo protiv četiri izborna člana Državnog veća tužilaca dana 24.01.2019. godine i dana 30.08.2019. godine, te da li je protiv navedenih lica pokrenut postupak i da li je direktor Agencije Dragan Sikimić u odnosu na prijavljena lica doneo bilo kakvu odluku.

UST podseća da lica prijavljena za sukob interesa godinama unazad sprovode konkurse na kojima biraju i unapređuju sve tužioce na teritoriji Republike Srbije, na kojima su napredovali članovi strukovnog udruženja kojim rukovode, iako se u prijavama navodi da su ova lica prekršila zakon upravo tako što su u više navrata privilegovali svoje članove, te da tužilačkoj organizaciji preti prvorazredni skandal ako se utvrdi da su tužioce u Posebna odeljenja za suzbijanje korupcije u Beogradu, Nišu, Kraljevu i Novom Sadu birali ljudi koji su u sukobu interesa.

Imajući u vidu generalno nisko poverenje građana u tužilačku organizaciji, UST smatra da je imperativ da se pitanje eventualnog sukoba interesa reši što pre, kako bi se otklonila svaka sumnja u postupanje Državnog veća tužilaca i podseća Agenciju da prijavljenim licima mandati ističu za godinu dana, te da je apsolutno neprihvatljivo da ovako važno pitanje bude rešeno tek pošto prijavljena lica prestanu da vrše svoje funkcije, zbog čega apeluje na hitnost u postupanju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija