• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.03.2020

12:22

(VIDEO) ANA BRNABIĆ SAOPŠTILA NAJNOVIJE MERE POVODOM KORONAVIRUSA: Bez publike na utakmicama Superlige, škole nećemo zatvarati, to je stav stručnjaka!

Društvo

(VIDEO) ANA BRNABIĆ SAOPŠTILA NAJNOVIJE MERE POVODOM KORONAVIRUSA: Bez publike na utakmicama Superlige, škole nećemo zatvarati, to je stav stručnjaka!

Podeli vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić zajedno sa stručnjacima obratila se na konferenciji iz Vlade Srbije povodom najnovijih mera protiv koronavirusa

Brnabić je naglasila da je posle sastanka sa stručnjacima razgovarala i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da su donešene dve odluke.

- Dogovorili smo da će utakmice Superlige biti igrane bez publike. To je u ovoj situaciji najbolje rešenje. Sa druge strane, smatramo, u razgovoru i konsultacijama sa stručnjacima, za decu nije najbolje da ne idu u škole, ukoliko se stav stručnjaka promeni, mi ćemo i odluku promeniti - naglasila je Brnabić.

Sprečili smo epidemiju gripa slušajući stručnjake

- Slušali smo mišljenje struke kada smo produžili raspust zbog gripa. Slušamo struku i sada. Podsećam vas da smo zahvaljujući njima sprečili epidemiju gripa, tako sledimo njihovo mišljenje i sada - podvukla je Brnabić.

 

Nakon nje, doktor Predrag Kon objasnio je stav struke po ovom pitanju.

- U ovom trenutku mi imamo mirnu situaciju. Imamo epidemiju, ali je pod kontrolom. Nema potrebe da deca sede kod kuće. Jasan mi je strah i zabrinutost roditelja, ne spavam zbog toga, najlakše je doneti odluku o prekidu rada škola. Ispred struke, obećavam vam da ćemo bez trunke razmišljanja odmah ovu odluku doneti kad bude potrebe. Ponavljam, po iskustvu naših kolega iz Kine koji su nam danas na video konferenciji preneli, deca ne prenose virus. Prevremeno donošenje odluka o zatvaranju škola je greška. Ispred struke, obećavam, da ćemo pravovremeno reagovati ako bude potrebe. Mi tvrdimo da je bezbedno da deca sada idu u škole. Pustite nas da radimo svoj posao - naglasio je doktor Kon.

Nemamo žrtava, možda ih neće ni biti

- Svaka situacija bez žrtava je dobra vest. Prvu nedelju smo prošli bez žrtava. Imaćemo verovatno žrtve, ali nije nemoguće ni da ih nemamo ako se budemo dobro organizovali i pravovremeno reagovali kao do sada - rekao je doktor Kon.

Foto: Printscreen You Tube

 

Doktor Branimir Nestorović izneo je podatke koji govore u prilog činjenici da deca nisu ugrožena grupa.

- Ispod 10 godina nije umrlo nijedno dete, ispod 19 godina rizik je minimalan, to nam govori iskustvo do sad. Nama je vrlo teško, mi preuzimamo odgovornost za sve što kažemo, to što se ja često smejem, ne znači da mi je lako. Nemojte širiti lažne vesti. Kina je već završila sa virusom. Hoćete li da upropastimo deci školsku godinu, da postoji bilo kakav rizik, ja bih prvi rekao da ne idu u škole - podvukao je Nestorović.

 

Pogledajte bonus video - Konferencija domaćih stručnjaka sa kolegama iz Kine na temu koronavirusa 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija