• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.03.2020

16:36

AKO ŠKOLE BUDU ZATVORENE NA DVE NEDELJE, PODNOSIM OSTAVKU! Doktor Kon objasnio zašto je STRUKA PROTIV PREKIDA NASTAVE!

Društvo

AKO ŠKOLE BUDU ZATVORENE NA DVE NEDELJE, PODNOSIM OSTAVKU! Doktor Kon objasnio zašto je STRUKA PROTIV PREKIDA NASTAVE!

Podeli vest

Zatvaranje škola na dve nedelje sada ne bi smanjilo širenje korona virusa, jer bi u jeku epidemije one ponovo počele sa radom, istakao je epidemiolog Predrag Kon

Kon je za TV Prva ponovio da je za zatvaranje škola ako to bude bilo neophodno, ali da je važno u kom momentu i na koji period se to čini.

Kon je objasnio da postoji nekoliko razloga zbog kojih zatvaranje škola u ovom trenutku na dve nedelje ne bi dovelo do očekivanih rezultata. Kao prvo, on je ukazao na dinamiku samog epidemijskog procesa koja ne govori u prilog efikasnosti ove mere.

Predviđeno vreme trajanja epidemije korona virusa iznosi minimum šest do osam nedelja, čak i bez primene adekvatnih mera prevencije, dok je u trećoj i četvrtoj nedelji očekivan maksimalni porast broja obolelih.

 

 



Upravo zbog toga zatvaranje škola na dve nedelje ne bi dovelo do željenog efekta jer bi u jeku epidemije one ponovo počele sa radom. Zbog toga bi, kako Kon napominje, jedino primereno bilo zatvaranje škola tokom čitavog perioda trajanja epidemije virusa, odnosno do kraja školske godine.

Sa druge strane, u slučaju iznenadne pojave velikog broja obolelih, Kon savetuje hitno zatvaranje škola.

Kaže i da će podneti ostavku na mesto člana tima Kriznog štaba za suzbijanje Covid-19 u slučaju da se donese odluka o zatvaranju škola na dve nedelje, a ne na šest.

VUČIĆ PORUČIO DIJASPORI: Ne dolazite, to bi bio kraj za nas!

 



Kon podseća i na zvaničan stav Evropskog centra za kontrolu bolesti da nije dokazano da osobe koje nemaju simptome infekcije, a kojih najviše ima među decom, prenose virus.

Kon napominje da je u ovom trenutku ključno racionalno ponašanje, i apeluje na građane da postupaju odgovorno prema svom zdravlju i zdravlju osoba iz njihovog okruženja, a u skladu sa preporukama eksperata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nespremnost na odgovornost

pre 4 godine

Ovako sročena izjava Kona može se protumačiti samo na jedan način: Kon hoće da pobegne od opasnosti i odgovornosti, pa priprema teren!? To je više nego očigledno! Pa doktore Kon, države donose Ustave i zakone, Generalne i detaljne urbanističke planove, pa ih po potrebi menjaju, pa ako je "neko", koga Vi sumnjičite, i doneo odluku da se škole zatvore za dve nedelje, zašto ne bi mogla ta ODLUKA (a ne USTAV) i da se kroz desetak dana po potrebi produži na duži period!??? Znate Vi dobro da je to lako učiniti, ali nastojite da sakrijete svoju nespremnost za preuzimanje odgovornosti. Vi ste, svojevremeno, svojom izjavom da se ne vakcinišete nego imate neke druge načine zaštite, doprineli omasovljenju "antivakcinaškog pokreta" u Srbiji. Sklanjajte se što pre u "mišju rupu" i pustite druge ljude da rade svoj posao, jer ovako samo stvarte konfuziju kao i COVID-19!

Prki

pre 4 godine

Deca ne oboljevaju od ovog virusa ali mogu biti prenosioci istog.Pa zar nije pametnije spreciti nego leciti. Donela se odluka o masovnim okupljanjima a sle za svadbe i slavlja pune po 200 zvanica ( ibarskamagistrala i ostala mesta sa salama) ko ovo kontrolise komunalci- to je kao da niko ne kontrlise do ponedeljka 16.03 biće 150 oboleli bas zbog ovih propusta . Ne zelim da sirim paniku. Nemorate objaviti ovaj komentar ali uputite ga nadleznim koji misle da virus zaustave dekretom a ne da se svi ozbiljno pozabave virusom i prognozom zasnovanoj na matematickoj progresiji,atoje (1x4x4x4...)nedaj boze igre sa većim odnosom. STRUČNJACI PAMET U GLAVU. Ja bih sve organizovao na drugi način pre što se virus razbesni ali mislim da je malo kasno.

Djordje milosavljevic

pre 4 godine

Sklanjaju vucicu ovog kona teraj ga u penziju, dovedi eru ojdanica soraju stanju lepog micu mrkonjića SPS oni ce ubediti nepismene srbe da se vakcinisu, povucite komunalne policajce u kancelarije to ce uplasiti od corone ove ilegalne prodavce na pijaci, i popovi nek se sakriju, bune se penzioneri i psuju onog loncara zbog onih digitalnih recepata, privremeno suspenduje kupovinu lekova na recept nek jurisaju penzioneri na privatne apoteke(puni su im magacini medzju nama) a nek rasim ljajic sa trgovinski lancima obore cene cigareta i alkoholnih pica, tako se vlada u vanrednoj situaciji, americkom malboru oslobodite ga na porez tajno dok traje pandemija oni nek nocu doteruju cigarete u super market, i konzerve nek miskovic pojeftini juhor, uvedite policijski cas seta narod i zarazuje se, ko god vam nudi vakcine kupujte Amerika, Britanija, Novartis, Kina, Rusija, mozda je bakterija otporna na uv index 6, nek dzjilas i vesic budu u istom stabu i nek canak i njegov brat budu non stop na pinku, kad prodzje corona ako prodje???

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija