• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.03.2020

20:13 >> 20:51

(VIDEO) PROGLAŠENO VANREDNO STANJE! TRI GODINE ZATVORA ZA ONE KOJI NE POŠTUJU JEDNU ODLUKU! Predsednik Vučić detaljno objasnio MERE KOJE VAŽE u ovakvoj situaciji!

Društvo

(VIDEO) PROGLAŠENO VANREDNO STANJE! TRI GODINE ZATVORA ZA ONE KOJI NE POŠTUJU JEDNU ODLUKU! Predsednik Vučić detaljno objasnio MERE KOJE VAŽE u ovakvoj situaciji!

Podeli vest

U Palati Srbija završen je sastanak Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid 19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica virusa korona, kojim je predsedavao Aleksandar Vučić. U toku je obraćanje predsednika

 

- Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog protivnika! Naša zemlja mora da pobedi. Borba je za naše starije, roditelje, ali i za budućnost Srbije. Naši roditelji su izgradili puteve i pruge, izgradili su ovu zemlju i zato moramo da im pomognemo. Posle iskustava kroz koje smo prošli, a i na osnovu pisama ministra odbrane i predsednice Vlade, u skladu sa Ustavom, doneli smo odluku o uvođenju vanrednog stanja na teritoriji cele Republike Srbije! Naša zemlja prošla je kroz tešku situaciju i na Kosovu i Metohiji, da vas ne podsećam na Srebrenicu i nadalje. Ovo je bitka za našu zemlju, za naše stare, moramo da čuvamo sve, a pre svega naše najstarije sugrađane - rekao je Vučić.

 

 

 

On je naglasio da će u naredna tri dana da se proverava koliko se sprovodi ova odluka.

- Ukoliko bude kršenja ove odluke, ne isključujem mogućnost obavezujuće odluke za ostanak u kući. Molim naše stare, dragi penzioneri, molim vas kao Boga, samo ostanite kod kuće, ako se dobro organizujemo, za desetak dana ćemo vam obezbediti i mladiće i devojke koji će da vam šetaju kućne ljubimce. Molim vas da ostanete u svojim domovima, posebno vi u gradovima. Vi ste meta ovog napada. Molim sve nas mlađe i sredovečne, da ne idemo kod najstarijih. Ne šaljite unuke kod deka i baka. Znam koliko je njima teško bez unučića, ali to je jedini način da prežive - rekao je predsednik Srbije.

 

 

 

O školama

- Hvala našim lekarima što su imali hrabrosti da kažu da deca nastave da idu u škole. Napadali ste i Pelemiša, Kona, Nestorovića. Sutra nema škole, vrtića, fakulteta, nema treninga, sporta, teretana. Lokalne samouprave će da vide kako će da ograniče rad restorana. Zatvara se život da bismo sačuvali život. Da bismo sačuvali naše roditelje. Školski program će ići preko više programa na televiziji. Vi deco učite, nećemo verovatno otvarati škole do kraja godine - rekao je Vučić.

 

 

 

Zatvor za kršenje mera

- Tražio sam od predsednika Sija da nam pošalje najbolje lekare. Od sutra će bolnice u kojima se leče oboleli od koronavirusa čuvati vojska. Onaj ko bude prekršio naredbu o izolaciji, dobiće tri godine zatvora. Takav je zakon oduvek, ja vas samo podsećam na te mere. Ne možemo da zabranimo ulazak srpskih državljana u zemlju, ali svim drugima je obavezan karantin 14 dana. Oni koji dolaze iz žarišta, čak iako nemaju nikakve simptome, idu 28 dana u izolaciju. Samo Kinezima nije zabranjen ulazak, njih ćemo da molimo da dođu da nam pomognu - naglasio je Vučić.

 

 

Najugroženije grupe

- Kardiovaskularni pacijenti, dijabetičari i oboleli od raka su najugorženiji. Imali smo jednog čoveka obolelog od koronavirusa na respiratoru, sad imamo dvojicu - kaže predsednik.

Oboleli iz Republike Srpske

- Mi moramo da brinemo i o građanima Republike Srpske. Deo robe moramo i za njih da sačuvamo. Deo respiratora svakako čuvamo i za njih. Predaja nije opcija, nikada nije bila i nikada neće biti opcija za Srbiju. Borićemo se i pobedićemo - zaključio je Vučić.

 

O EU i "pomoći" 

- Verujem u moga brata i prijatelja Si Đinpinga. Jedina zemlja koja može da nam pomogne je Kina. Iz kože bih iskočio kada vidim sada odluku Brisela da se obustavlja pomoć zemljama koje nisu u Evropskoj uniji. A kada je trebalo da srpske pare idu njihovim firmama, onda su jurili da učestvuju na tenderima - rekao je predsednik Srbije.

 

Foto: Printscreen You Tube

 

Sastanku su prisustvovali predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić, ministri Zlatibor Lončar, Ivica Dačić, Siniša Mali, Goran Knežević, Zorana Mihajlović, Jadranka Joksimović, Mladen Šarčević, Rasim Ljajić, Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Vanja Udovičić, Slavica Ðukić Dejanović, Milan Krkobabić, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.
 

Na sednici su bili i epidemiolog Predrag Kon, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Goran Stevanović,v.d. direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović, bivši direktor Infektivne klinike KCS Mijomir Pelemiš. 

 

Takođe, sastanku u Palati prisustvovali su i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik PKS Marko Čadež, direktor Kancelarije za upravljanjen javnim ulaganjima Marko Blagojević...

 

 

 

Predsednik je predsedavao sastankom Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti KOVID-19 po privredu.

 


 

 

Foto: Printscreen You Tube

Foto: Printscreen You Tube

Podsetimo, u Srbiji su formirana dva krizna štaba. "Zdravstveni" predvodi premijerka Ana Brnabić, a činiće ga i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Škodrić, kao i vruhunski domaći lekari.

Foto: Printscreen You Tube

"Ekonomski" krizni štab, za otklanjanje posledica po privredu, vodi predsednik Vučić, a čine ga još i ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Foto: Printscreen You Tube

Sve o koronavirusu pročitajte OVDE.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ilija

pre 4 godine

Ovakvog predsednika nema niko. Ovo je na prvom mestu covek,ljudina, pa onda i najbolji predsednik.

zlatko

pre 4 godine

sve je ok sto je reko al samo jedna stvar me cudi zar oni stvarno misle da korona ne napada mlade.

Dajana

pre 4 godine

Jel se sutra ide u skolu? Pitam jer moji roditelji su u Bosni I ja bi voljela ici u Bosnu? Jel su granice otvorene?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija