• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.03.2020

22:09

VANREDNO STANJE 4. PUT U SRBIJI! Od demonstracija 1991. godine do koronavirusa! (VIDEO)

Društvo

VANREDNO STANJE 4. PUT U SRBIJI! Od demonstracija 1991. godine do koronavirusa! (VIDEO)

Podeli vest

Vanredno stanje, koje je predsednik Aleksandar Vučić proglasio večeras, četvrto je po redu od uvođenja višestranačja u Srbiji, a drugo u 21. veku.

Prvi put u novijoj istoriji Srbije, vanredno stanje je uvedeno tokom devetomartovskih demonstracija 1991. godine. Njega je proglasio tadašnji predsednik Slobodan Milošević i trajalo je pet dana.

Povod za uvođenje vanrednog stanja bio je miting opozije predvođen liderom SPO Vukom Draškovićem, koji je ubrzo prerastao u veliki sukob između 100.000 demonstranata i oko 10.000 policijaca.

Foto: Printscreen You Tube

Mir su na kraju "sačuvali" tenkovi vojske koja je izašla na ulice. Vanredno stanje je okončano 14. marta kada je Milošević prihvatio zahtev demonstranata i smenuo uredništvo RTS, kao i kada je pomilovao sve uhapšene tokom sukoba 9. marta.

Drugi put vanredno stanje je uvedeno je 24. marta 1999. godine na dan početka NATO agresije na tadašnju SRJ. Opet ga je proglasio Slobodan Milošević. Trajalo je sve do potpisivanja Kumanovskog sporazuma 9. juna kojim je okončan rat.

Treći put vanredno stanje je uvedeno 12. marta 2003. na dan kad je ubijen tadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić. Proglasila ga je tadašnja v.d. predsednica Srbije Nataša Mićić. Ukinuto je krajem 22. aprila te godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tomas Gustafsson

pre 4 godine

Dobro je što je uveo, oni koji moraju da funkcionišu u ovim otežanim uslovima,lakše će to da rade a u korist svih nas! Ono što nas u globalu krasi a to je nedisciplina( "ko će meni da kaže šta ću ja da radim" i "imam ja pravo" itd...)! U Italiji i Španiji policija patrolira ulicama i sklanja ljude sa njih (a njima predsednik nije "diktator" ili "peder")! Video sam na TV kako jedan gradonačelnik u Italiji tera omladinu iz parka da idu kućama! Da se to desilo u Srbiji šiljata Olja B. već bi vrištala na petokolonaškoj TV kako su ljudska prava ugrožena od strane zle i naopake vlasti!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija