• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92

16.03.2020

09:05

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KORONAVIRUSU - šta znači biti u kontaktu sa zaraženim, koji su simptomi i ŠTA AKO IMATE NEKI OD NJIH

Društvo

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KORONAVIRUSU - šta znači biti u kontaktu sa zaraženim, koji su simptomi i ŠTA AKO IMATE NEKI OD NJIH

Podeli vest

Često se na konferencijama za štampu na kojima govore državni zvaničnici i zdravstveni radnici spominju algoritmi i procedure, a jedna od najčešće upotrebljenih reči je "kontakt".

Algoritam je skup aktivnosti za postupanje sa licem kod koga je postavljena sumnja na infekciju izazvanu novim koronavirusom SARS-CoV-2.

Koji su slučajevi kada je taj algoritam potrebno primeniti?

Postoje mogući i verovatni slučajevi.

Mogući:

A. Pacijent sa simptomima teške akutne respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, opšte stanje koje zahteva bolničko lečenje), kliničke manifestacije se ne mogu u potpunosti objasniti drugom etiologijom, podatak o putovanju ili boravku u području intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 u periodu do 14 dana pre pojave simptoma.

B. Pacijenti sa bilo kojom akutnom respiratornom bolešću i najmanje jedan od sledećih kriterijuma u periodu do 14 dana pre pojave simptoma: bliski kontakt sa potvrđenim ili verovatnim slučajem infekcije, ili rad u ili poseta zdravstvenoj ustanovi u kojoj su lečeni pacijenti sa potvrđenom ili verovatnom akutnom respiratornom bolešću.

Verovatni slučajevi:

Moguć slučaj (objašnjeno u gornjem pasusu) za kog je testiranje na novi korona virus SARS-CoV-2 bilo neodređeno ili kod kog je testiranje na PCR panelu za grupu korona virusa bilo pozitivno i bez laboratorijskog dokaza za infekciju drugim respiratornim patogenom, piše Nedeljnik.

Foto: Pixabay

Potvrđen slučaj:

Osoba kod koje je laboratorijski potvrđena infekcija novim korona virusom SARS-CoV-2, bez obzira na kliničke znake i simptome.

I u ovim definicijama često se spominju kontakti.

Šta su zapravo kontakti u kontekstu koronavirusa?

Zdravstveni radnik koji je:

- negovao pacijenta sa potvrđenom ili verovatnom infekcijom izazvanom novim korona virusom,

- radio sa zdravstvenim osobljem koje je bilo inficirano novim korona virusom,

- posećivao pacijente ili boravila u bliskom okruženju obolelog od infekcije izazvane novim korona virusom,

ili neko ko je:

- imao kontakt sa rastojanjem manjim od 1 metra u zatvorenom prostoru sa osobom koja je inficirana novim korona virusom,

- putovao zajedno sa osobom inficiranom novim korona virusom u bilo kom prevoznom sredstvu,

- boravio u istom domaćinstvu sa osobom inficiranom novim korona virusom u tokom perioda od 14 dana pre pojave simptoma kod inficirane osobe.

Foto: Pixabay

KORONAVIRUS INFORMATOR: Sve što treba znati

Mnogo je nepoznanica oko koronavirusa, ali je još više poluinformacija koje kruže internetom. Zbog toga je Ministarstvo zdravlja pripremilo i odgovore na najvažnija pitanja o bolesti uzrokovanoj novim koronavirusom COVID-19.

KOJI SU SIMPTOMI?

Koji su simptomi infekcije koronavirusom i kako iz prepoznati, kao i šta raditi sa kontaktima osobe kod koje je postavljena sumnja na infekciju koronavirusom?

IMATE NEKE OD SIMPTOMA INFEKCIJE? NE IDITE SAMI KOD LEKARA!

Ministarstvo zdravlja savetuje sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija da ne idu u dom zdravlja ili bolnicu, već da se odmah obrate dežurnom epidemiologu na KONTAKT TELEFONE.

Foto: Pixabay

ŠTA AKO...

Ministarstvo zdravlja objavilo je i set saveta i preporuka za kućnu izolaciju za sve one koji su možda bili izloženi koronavirusu, kao i za članove njihovih porodica. Evo kako se treba ponašati u tim slučajevima.

A KAKO DA SE ZAŠTITITE?

Pitate se kako da se zaštitite od infekcije koronavirusom? "Bapski lekovi" neće pomoći, ali osnovna higijena može da bude od velike koristi. Pročitajte šta još treba da radite i kako da se ponašate da smanjite rizik po sebe i druge.

Sve o koronavirusu pročitajte OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija