• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

17.03.2020

10:42

EVO KAKO SE PRAVILNO ZAŠTITITI: Perite ruke I PRE I POSLE skidanja zaštitne maske, umijte se čim dođete kući

Društvo

EVO KAKO SE PRAVILNO ZAŠTITITI: Perite ruke I PRE I POSLE skidanja zaštitne maske, umijte se čim dođete kući

Podeli vest

Već jutros, ni 24 sata od proglašenja vanrednog satanja videlo se da se najstariji, koji bi najviše trebalo, ne pridržavaju preporuka, i u da su u većem broju u marketima, apotekama, na ulicama...

Srbi se od masovnijeg obolevanja od korona virusa, koji je u Srbiji zarazio već 65 osoba, a i zbog kojeg je u nedelju uveče u zemlji proglašeno vanredno stanje, mogu zaštiti samo ako slušaju savete lekara i primenjuju ih pravilno.

Već jutros, manje od 24 sata od proglašenja vanrednog stanja, videlo se da se najstriji ne pridržavaju preporuka, i da su u većem broju u marketima, apotekama, na ulicama... O nošenju maski da i ne pričamo.

Ruke perite pre i posle skidanja maske  

To je, osim premijerke Ane Brnabić koja je zbog toga rekla da će naša zemlja uvesti još drastičnije mere, primetio i dr Branimir Nestorović, pulmolog iz Univerzitetske dečije klinike u Tirsovoj. Sa njim smo razgovarali o greškama koje pravimo.

- Jutros u samousluzi stariji šetaju. Kaže mi prodavačica, jedan je 15 minuta čitao deklaraciju. Stariji čim uđu u prodavnicu treba da stave masku, i što kraće da se zadržavaju u njoj. Ovo je samo za njih opasno - kaže Nestorović.

Foto: Pixabay.com

Po dolasku kući, svako ko dolazi spolja, odmah treba da opere ruke. Ako je nosio masku, to treba da uradi dva puta.

- Treba oprati ruke pre i pošto skinemo masku, da ne pokupimo nešto sa nje, mada virus na predmetima jako kratko živi - objašnjava dr Nestorović.

Ne nosite masku konstantno dok ste napolju

Masku nema potrebe nositi konstantno dok ste napolju, samo dok ste u prevozu ili negde gde ima više ljudi.

- To pogotovo važi za starije, mladi se skoro uopšte ne razboljevaju. Maska može da koristi dok ste napolju - navodi Nestorović.

Jedna maska za jedan dan

Najobičnija zaštitna maska ne treba da se nosi više, već samo jedan dan. Ali kako, ako ih nema? S tim u vezi Nestorović kaže da će maski biti dovoljno u Srbiji.

- Treba da nam stigne 5 miliona iz Kine, a i naši rade u tri smene.

Foto: Pixabay

Osim ruku, i lice odmah oprati

Prema rečima dr Nestorović, nema potrebe odmah po dolasku iz šopinga, kafića, prati garderobu.

- Virus na predmetima jako kratko živi. Treba odmah prati ruke i umiti lice sapunom. Ni kosa mu, čak, nije podložna - kaže on.

Foto: Pixabay

Iako se virus teško, skoro uopšte ne prenosi putem predmeta, Nestorović se osvrnuo na pojavu u prehrambenim prodavnicama gde skoro svako pipa hleb, ne bi li proverio da li je mekan i svež.

- To nije toliko bitno, koliko direktan kontakt. Teško se virus može tako preneti, ali hleb ne treba pipati, piše Telegraf.

Preporuke Ministarstva zdravlja kako da se zaštite

- Često perite ruke sapunom i vodom (u trajanju najmanje 20 sekundi) ili koristite sredstvo za dezinfekciju na bazi 70% alkohola.

- Izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kijaju i/ili kašlju.

- Izbegavajte pozdravljanje rukovanjem i ljubljenjem, a sa sagovornicima održavajte razdaljinu od najmanje jednog metra.

- Ako kašljete ili kijate, prekrijte usta i nos nadlakticom ili papirnom maramicom. Maramicu odmah bacite u kantu za otpatke sa poklopcem i operite ruke.

- Često provetravajte prostorije u kojima boravite.

- Izbegavajte okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.

Foto: Pixabay.com

- Ne uzimajte antibiotike na svoju ruku.

- Masku koristite samo ako kijate ili kašljete ili ukoliko negujete bolesne.

- Izbegavajte da dodirujete oči, nos i usta. Jer, ukoliko se na vašim rukama nalazi virus, na primer zato što ste bili u blizini obolele osobe, možete se inficirati dodirivanjem očiju, nosa ili usta.

- Održavajte udaljenost od 1-2 metra između sebe i obolele osobe. Kada eko kija ili kašlje, kapljice koje u sebi nose virus mogu da dospeju do vas i da se zarazite.

Dragi čitaoci, poslušajte savete stručnjaka, ostanite kod kuće!

Sve o koronavirisu čitajte OVDE


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Košarka

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija