• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.Dobromirović

18.03.2020

23:11

SVE VIŠE DRŽAVA NAM NUDI POMOĆ! I Kubanci pomažu Srbiji u borbi protiv koronavirusa?!

Društvo

SVE VIŠE DRŽAVA NAM NUDI POMOĆ! I Kubanci pomažu Srbiji u borbi protiv koronavirusa?!

Podeli vest

Kubanski lekari aktivno se uključuju u borbu protiv koronavirusa i, u saradnji sa Kinom, nude pomoć svim državama, uključujući i Srbiju!


Kubanski vladin list 'Granma' tvrdi da jedan kubanski lek ima važnu ulogu u borbi protiv opakog virusa. U pitanju je 'interferon alfa-2b'. Prema navodima kubanskog lista, koje prenosi nemački medijski servis 'Dojče vele', ovaj preparat spada u 30 medikamenata koje Peking primenjuje u terapiji. Zvanični Peking, inače, već se angažovao na pomoći Srbiji u borbi protiv virusa, pa je sva prilika da će u to biti uključena i terapija sa Kube.

Lekari spremni

U borbi protiv koronavirusa biće tražena kubanska ekspertiza. Kubanski lekari bi mogli da se angažuju
Bert Hofman, Institut za latinoameričke studije

 

Medicinska saradnja Kube i Kine, pišu nadalje nemački mediji, mogla bi biti doprinos karipske zemlje globalnoj borbi protiv epidemije korone, iako kubanski medikamenti i serumi obično nisu poznati u drugim delovima sveta.

- Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ima veoma pozitivna iskustva sa kubanskim lekarima kada je reč o akciji protiv ebole. Kubanske brigade su brzo mobilisane i bile su efektne. I u borbi protiv koronavirusa biće tražena kubanska ekspertiza. Imaćemo koronu u mnogim zemljama, a kubanski lekari bi mogli da se angažuju - kaže Bert Hofman, stručnjak za Kubu Instituta za latinoameričke studije GIGA, dodajući da države poput Kube i Kine imaju prednost u rigidnom suzbijanju epidemija jer je tamo 'zahvat države direktan'.

 

Svetska zdravstvena organizacija (SZO), na drugoj strani, i dalje je uzdržana kada je reč o globalnoj primeni kubanskog leka.

- Nemoguće je komentarisati šanse za lečenje bez kliničkih studija - objašnjava Dina Pfajfer iz medicinskog štaba SZO.
 

Armija belih kecelja

Veliki Fidel Kastro kubanske lekare koji su služili u međunarodnim misijama nazivao je 'armijom belih kecelja'.
Prema navodima kubanskog Ministarstva zdravlja, od 1963. godine bilo je više od 60.000 lekarskih akcija u 164 države, a trenutno je oko 30.000 kubanskih stručnjaka angažovano u 67 zemalja, posebno u Africi i Latinskoj Americi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 4 godine

U svakom slučaju treba omogućiti lekarskim timovima iz prijateljske Kube da se priključe domaćim stručnjacima i epidemiolozima iz Srbije u proces borbe protiv pandemije korona virusa.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija