• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

22.03.2020

08:55

DANAS SU MLADENCI Pravoslavni vernici slave 40 MUČENIKA, a ovo su VAŽNI OBIČAJI koje treba ispoštovati

Društvo

DANAS SU MLADENCI Pravoslavni vernici slave 40 MUČENIKA, a ovo su VAŽNI OBIČAJI koje treba ispoštovati

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Dan Svetih Četrdeset Mučenika, praznik u narodu poznatiji kao Mladenci, a za njega su vezani mnogi običaji.

Mladence prema običajima slave supružnici u prvoj godini braka, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine.

Mladenci su inače datum kada se crkva i vernici sećaju stradanja Svetih četrdeset vojnika, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom. Tako je 22. mart posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani ljubavlju Hristovom.

Na venčanjima u crkvi, na glave mladenaca se stavljaju venci, koji imaju trostruku simboliku:

carski venci - svaki čovek je car u svom malom carstvu u svojoj kući

mučenički venci - jer u braku treba podnositi žrtve

venci besmrtne slave - u Hristovom carstvu.

Na ovaj dan, običaji nalažu, žene rano ustaju i mese mladenčiće za dug, srećan i sladak život.

Mladenci uvek padaju u vreme posta, pa i hrana koja se tog dana sprema mora da bude u skladu sa tim - zbog vere, zdravlja i napretka mladog venčanog para i dece. Na Mladence je, kažu, pored mladenčića, dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija