• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.03.2020

23:45

OTKRIVAMO! Da li je COVID-19 stvoren u laboratoriji ili su nam ga prenele životinje?!

Društvo

OTKRIVAMO! Da li je COVID-19 stvoren u laboratoriji ili su nam ga prenele životinje?!

Podeli vest

U svetu se, na društvenim mrežama, ali i među stručnjacima uveliko polemiše šta je uzrok koronavirusa, da li je napravljen u kineskoj ili američkoj laboratoriji ili je pak uzrok u ishrani "egzotičnim" životinjama.

Nekoliko kineskih naučnika objavilo je naučne radove sa tezom da je koronavirus napravljen u laboratoriji koja se nalazi u Vuhanu.

Osim slika lokacije istraživačkog centra i nagađanja o mogućim scenarijima, oni ne nude ni jedan dokaz.

Naučnici su pisali o mogućim putevima ukrštanja između zaraženih slepih miševa (koji su identifikovani kao mogući izvori bolesti) i tržišta morskih plodova koji su jedan od navodnih uzroka epidemije Covid-19.

Autori su zaključili da su dve glavne teze rasprave o putanji koje su možda dovela do zaraženih slepih miševa na tržištu neverovatna.

3 GODINE ZATVORA NEPOŠTOVANJA SAMOIZOLACIJE! Meštanim Kladova se gorko pokajao što je prekršio samoizolaciju!


Druga teza je da su slepi miševi prodavani na marketu i korišćeni kao hrana. Prema svim dostupnim izveštajima, slepi miševi se ne jedu u Vuhanu.

Zbog toga naučnici sugerišu da bi morski plodovi mogli biti link koji nedostaje.

Takođe, u svom istraživačkom radu ne pružaju nikakve dokaze da su slepi miševi u laboratorijama u Vuhanu imali Covid-19. Radovi napisani o istraživanju sprovedenom u laboratoriji 280 metara od pijace morskih plodova nisu imali nikakvu vrstu koronavirusa. Drugi rad napisan o istraživanju sprovedenom u laboratoriji 12km od pijace dokazuje da je postojao rad na koronavirusu, ali ne i Covid-19. (Koronavirusi su velika grupa virusa koji inficiraju mnoge vrste, od kojih je Covid-19 samo jedan.) -piše fulfakt, i zaključuje da osim slika i nagađanja, ne postoji ni jedan dokaz koji potkrepljuje tezu da je kineska vlada napravila virus u lobaratoriji.

Nakon samog izbijanja koronavirusa u Kini, društvene mreže su se "usijale" sa deljenjem eksplicitnih snimaka na kojima se konzumiraju "egzotične" životinje, ali i nehigijenske pijace, pa čak i zlostavljanje životinja koje su navodno uzrok virusa koji je sada pandemija.

SRBIJA KRENULA U KONTRANAPAD NA KORONAVIRUS! Počinje testiranje prvih 10.000 ljudi, ovo su sve faze!

Međutim, analitičari društvenih mreža skrenuli su pažnju na Eda Vintersa,jednog od najpoznatijih i najuticajnijih pobornika veganske ishrane koji postavlja eksplicitne snimke i tvrdi da je korišćenje životinja u ishrani razlog nastanka Covid-19.

- Pandemija koronavirusa ne bi nastala da nismo jeli životinje - tvrdi Vinters, a prenosi usatudej.

Sa druge strane, naučnici tvrde da je Covid-19 zapravo mutacija, tačnije spajanje dva poznata virusa.

4 OSOBE U TEŠKOM STANJU, JEDAN NA DIJALIZI 14 zaraženih koronavirusom u Kliničkom centru Vojvodine (VIDEO)

Naučnici tvrde da je 27. decembra 2019. godine 27 osoba od ispitanih 41 koji su hospitalizovani bilo na pijaci u Vuhanu, ali da prvi zaraženi koji je ostalima prenosio virus nije imao nikakvih dodirnih tačaka sa pijacom.

Kineski istraživači su genom SARS-CoV-2 brzo izolovali. To je molekul RNA od oko 30.000 baza koja sadrži 15 gena, uključujući S gen koji kodira protein koji se nalazi na površini virusne ovojnice (za poređenje, naš genom je u obliku dvostruke spirale DNK, oko 3 milijarde baza po veličini i sadrži oko 30.000 gena).

Uporedne genetske analize pokazale su da SARS-CoV-2 pripada grupi betakoronavirusa i da je veoma blizu SARS-CoV, odgovornog za epidemiju akutne upale pluća koja se pojavila u novembru 2002. u kineskoj provinciji Guangdong, a zatim se proširila na 29 zemalja.

U 2003. godini zabeleženo je ukupno 8.098 slučajeva, uključujući 774 smrti. Poznato je da su šišmiši roda Rhinolophus (potencijalno nekoliko pećinskih vrsta) bili "rezervoar" ovog virusa i da je mali mesožder, palminski civet (Paguma larvata) mogao poslužiti kao posredni domaćin između slepih miševa i prvih slučajeva zaraze čoveka.

EVO KAKO DA DEZINFIKUJETE VOĆE I POVRĆE Infektolog savetuje: PRIMENITE JEDNOSTAVAN PRINCIP KOJI VAM JE DOBRO POZNAT

Sa druge strane, izolovani virus koji pangolin nosi u sebi, iako nije Covid-19, može da se nađe u ljudskom telu i da inficira ljudske ćelije, dok onaj u slepom mišu to ne može direktno.

- Zato je teza naučnika da je Covid-19 zapravo kombinacija, i da je SARS-Cov-2 virus rezultat rekombinacije između dva različita virusa, jednog bliskog RaTG13, a drugog bliže pangolin virusu. Drugim rečima, to je himera između dva prethodno postojeća virusa - piše snops.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mirko

pre 4 godine

Hoce li neko ove vegane da pozove na odgovornost? Mozda bas zato sto danas ima toliko vegana ovaj virus je nastao? Budalastine na stranu, s obzirom da je svetska ekonomoja trazila "black swan" event da bi se resetovala zbog neodrzivog duga, svaka ideja da je ova kriza slucajna zvuci pomalo naivno...

darko

pre 4 godine

vucicu dobro razmiSli sto radis ti testovi na pozitivan test nisu ISPRAVN I kAZU NEKI NEMACKI STRUCNJACI da i obicnu prehladu l kijavicu stavljaju po virus pa krene lecenje s 7 vrsta lekova i pacijent umre od lekova ne virusa

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija