• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

28.03.2020

10:41

DOKTOR PREDRAG KON OBJAVIO NAJNOVIJE INFORMACIJE o epidemiji koronavirusa u Srbiji

Društvo

DOKTOR PREDRAG KON OBJAVIO NAJNOVIJE INFORMACIJE o epidemiji koronavirusa u Srbiji

Podeli vest

Doktor Predrag Kon jutros je dao nove informacije o stanju u Srbiji kada je reč o epidemiji koronavirusom

"Mi se sad nalazimo na strmom usponu epidemije, a sa merama socijalnog distanciranja, ta strmost neće biti takva, ali je po prirodnom toku četvrta, peta nedelja su nedelje kad se dolazi do maksimuma, eventualno šesta, u našem slučaju najverovatnije šesta", rekao je Predrag Kon u uključenju uživo na TV Prva.

U naredne dve nedelje je jako bitno da epidemiju usporimo, da bude što manje novih kontakata koji će se realizovati u zarazu jer to može dovesti do novih oboljenja.

- Uspeh je da bude što manje preminulih i što manje osoba na respiratoru. Prekjuče smo imali 25 na respiratoru, juče 45. Počinje porast pojave teških slučajeva, koji ne moraju odmah biti teški, prvo pripadaju srednjim, pa onda dolazi do pogoršanja petog-šestog dana. Već sada imamo nove kandidate koji su za respirator  - rekao je dr Predrag Kon.

U Beogradu je 55 posto na respiratoru u uzrastu između 25 i 65 godina. Starijih od 80 godina imali smo dvoje na respiratoru, od kojih je jedan pacijent umro.

Foto: FOTO TANJUG/JAROSLAV PAP

 

Svi na respiratorima su životno ugroženi, to zavisi od toga da li su pravovremeno stavljeni, od životne dobi i od toga da li boluju od hronične bolesti.

Ako su stariji od 80, rizik je preko 15 posto, kod obolelih od dijabetesa je rizik veći, a kod mladih na respiratoru je rizik znatno manji.

Nama je cilj da starijih bude što manje u situaciji da bude zaraženo, zato se te mere moraju najintenzivnije sprovoditi.

- Sprečili smo kontakte sa starijim, u Beogradu je 65 odsto u uzrastu između 25 i 55, to je iznad 60 godina 20 i nešto više odsto. Starijih od 80 godina imali smo samo dvoje na respiratoru od kojih je jedna osoba umrla - rekao je Kon.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 4 godine

Jedno pitanje za koje nikako da saznam odgovor a Dr Kon ga sigurno zna... kako se rešava da naočare ne magle kada se maska navuče preko nosa?

goran

pre 4 godine

prvo je bila četvrta nedelja, sad je šesta i ko zna do kraja koja. Najbolje bi bilo da se niko u ovoj zemlji ne bavi prognozama kad već nije imao iskustva sa ovakvim virusom. Inače i prvo, svom medicinskom osoblju u srbiji svaka čast i naklion do zemlje.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija