• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

31.03.2020

07:40

"U NAŠU BOLNICU DOŠAO JE ČOVEK KOJI JE IMAO SRČANI UDAR, A ONDA..." Doktorka Marija ispričala DRAMU KOJA SE ODVIJALA U KBC "BEŽANIJSKA KOSA"

Društvo

"U NAŠU BOLNICU DOŠAO JE ČOVEK KOJI JE IMAO SRČANI UDAR, A ONDA..." Doktorka Marija ispričala DRAMU KOJA SE ODVIJALA U KBC "BEŽANIJSKA KOSA"

Podeli vest

Muškarac (45) javio se nedavno u KBC "Bežanijska kosa" zbog infarkta, a naknadnim testiranjem se ispostavilo da je pozitivan na korona virus. Međutim, zahvaljujući brzoj reakciji lekara, njemu je spasen život.

- Radi se o čoveku koji je razvio jedan masivni infarkt i javio se u našu kuću. Nije imao vremena bilo gde drugde da dođe, ali s obzirom na to da smo mi izvršili edukaciju celokupnog osoblja, naše osoblje se izuzetno dobro snašlo. Uradili smo implantaciju stenta i pacijentu smo sačuvali život. Sve je urađeno pod punim epidemiološkim merama, osoblje je bilo kompletno zaštićeno, nije bilo kontakata sa drugim pacijentima. Njegova glavna tegoba je bio masivni infarkt, a kasnije se ispostavilo da je kovid nosilac - rekla je dr Marija Zdravković, direktorka KBC "Bežanijska kosa", za RTV Pink.

Upravo taj slučaj, naglasila je, treba da pojasni zašto se insistira na merama socijanog distanciranja.

- Mnogi ljudi, pre nego što se razbole, mogu da budu nosioci ovog virusa. Zato je važno da pacijenti i svi mi zajedno poštujemo mere i uputstva stručnjaka i da ne razmišljamo da li neko ima oboljenje ili ne već da pratimo mere koje su izrečene - podvukla je ona.

Dr Zdravković je rekla da u ovoj zdravstvenoj ustanovi važe i poštuju se stroge mere trijaže na ulazu u bolnicu.

Foto: printscreen RTV Pink

 

- Svaki pacijent prođe i merenje temperature i epidemiološku anketu, dobije masku kada uđe. Potpuno je blokirano širenje virusa ukoliko neko jeste spontani nosilac a nema tegobe, mere zaštite su takve i kod pacijenata i kod osoblja. Jer mi dajemo terapiju i onkološkim pacijentima i onima koji primaju biološku terapiju, a radimo i hitne skenere. S druge strane, naše osoblje koristi sve mere, imamo zaštitnu opremu, pratimo preporuke koje nam je dalo ministarstvo zdravlja - objašnjava direktorka.

Prema njenim rečima, u KBC "Bežanijska kosa" ima dovoljno zaštitne opreme, ali dodaje i da ova ustanova redovno proverava da li se poštuju mere zaštite.

- Mi nemamo povećano oboljevanje zdravstvenog kadra od virusa Kovid-19 iako smo stalno u kontaktu u pacijentima. Pre može da se desi da neko ima kontakt van zdravstvene ustanove i zato insistiramo da svi uvek nose zaštitu - kaže ona.

"Srčani bolesnici su u riziku da imaju težu formu bolesti"

Kada su u pitanju srčani bolesnici, dr Zdravković kaže da oni nisu u povećanom riziku da se zaraze, ali jesu "u povećanom riziku da imaju težu formu bolesti".

- Da bi se zaštitili, važno je da poštuju sve propisane mere, zatim da redovno piju svoju terapiju, da svedu kontakte na minimum i da što manje izlaze iz stana. Ako nemaju izuzetno jak bol i nemaju gušenje, onda je bolje da se jave telefonom, a broj mogu da pronađu na sajtu naše ustanove - naglasila je za TV Pink dr Zdravković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija